Koncertbeszámolók

Zippo, Stereochrist, Angertea – Koncertbeszámoló

2007. október 13. Szeged, Garaboncziás

Egyszer fent, egyszer lent… és minél magasabbra jutunk, annál nagyobb lesz a zuhanás. Ez pedig különösen igaz az olyan eufórikus élményekre, amelynek az október 13-i Angertea-Zippo-Stereochrist koncert vendégei lehettek a részesei a Garaboncziás Sörözőben. Ám a hirtelen, villámcsapásszerű vék okozta sokk ellenére szerintem mindenkinek legalábbis keserédes emlékei vannak arról az estéről. Nekem személy szerint hatalmas élmény volt, régen voltam olyan koncerten, ahol a bandák teljesen magukkal ragadták és elvarázsolták a közönséget.

A fellépők sorát a nagymágocsi Angertea nyitotta, akik nem idegenek a szegedieknek. A leginkább progresszív, illetve grunge-ként meghatározható, de semmiképpen sem klisés zenét játszó együttes, habár megpróbált anoním maradni különböző provokatív nicknevek mögé rejtőzve, nem tagadhatta meg magát. A zúzós riffek már az elején megmozgatták a közönséget, de az instrumentális betétek kissé elnyúltak a koncert közepe felé, és emiatt valamelyest ellaposodott a hangulat. A végére újra erőre kapott a zene, és az Angertea is egyértelműen a csúcson hagyta abba.

Ami az egész koncertet jellemezte, és nagyon pozitív volt, hogy minden együttesen látszott, hogy teljes beleéléssel játszanak, átadva magukat a saját és egymás zenéjének is. Az olasz Zippo tagjai, akik addig sem tudtak nyugton maradni, az Angertea után átvették a színpadot, és minden mediterrán temperamentumukat beleadva játszottak. A stoner rockot tényleg mint életérzést közvetítették a közönség felé, egy pillanatra sem veszítve el a kontaktust. A zúzós, őrjöngős részek teljesen egyensúlyban voltak a dallamosabb, némileg lágyabb betétekkel, amelyek után még sokkolóbbak voltak a durvább ritmusok. Az instrumentális számok alatta Dave-nek, az énekesnek volt ideje megpiheni kissé, hogy aztán újból teljes erővel belevesse magát frontemberi feladataiba. Teljes harmónia volt a banda tagjai között, hihetetlenül dinamikusak, aktívak voltak végig, amit a közönség kissé megilletődve fogadott, de nem mindenki bizonyult félénknek, sőt.

A Zippo az együtt töltött idő alatt láthatóan összebarátkozott a Stereochrist tagjaival, akik a koncert végére kivették a részüket a hangulatcsinálásból, azután át is vették a színpadot. Az együttes abszolút közönségkedvencnek bizonyult, ami nem meglepő a számos szegedi fellépés után, amikről mindenki szép emlékeket őríz (feltéve, hogy emlékszik rá). A félénkség teljesen elmúlt, mindenki együtt őrjöngött a jólismert számokra, a Zippo tagjaival az élen. A Stereochrist teljesen visszaszorult a színpadra, és talán az extázisban szét is téptük volna őket, ha nem ért volna váratlanul véget az esemény. A széttépés végül a Garaboncziás pultosát fenyegette leginkább, aki kénytelen volt a hivatalos álláspont szerint tíz órakor véget vetni a mámornak. A csalódás azonban mit sem vont le koncert értékéből, a Stereochrist lenyűgöző koncertet adott, a hazai stoner óriásához méltóan.

Nagyon hálásak vagyunk tehát mind a három együttesnek a fergeteges estééért, és nagyon várjuk őket vissza, remélhetőleg már a Rock klubba!

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek