Lemezismertetők

Мещера (MESCHERA) – Жатва (Zhatva)

Meschera231202

Ha folk metalról van szó, abban vitathatatlanul az oroszok az egyik legjobbak, azt hiszem ez nem is kérdés. A magam részéről hosszabb ideje vágytam egy olyan album után, ami a műfaj futószalagon gyártott termékeihez képest tud valami újjal, emlékezetessel is szolgálni. Nüánsznyi dologra gondoltam, mégis a Мещера idei színrelépéséig kellett erre várnom.

A kvartett – Maxim Ayupov basszus, Svyatoslav Krekov dobok, Dmitry Kokarev háttérvokál, gitárok, valamint a gyönyörű Alexandra Sidorova ének – művészete valami olyan éteri szépséget és tiszta, zabolázott erőt rejt magában, amit ebben a kombinációban a műfaj a legritkább esetekben képes produkálni. Az emberi érzelmek (fájdalom, gyűlölet, az elmúlással való szembenézés), a természet (mocsarak, erdők, vizek, égbolt) és az orosz folklór (közelebbről a finnugor meschera törzsé) ihlette dalszövegeik, valamint pogány dark folk és az atmoszférikus black metal ötvözésével született zenéjük különlegessége nem a zúzásban vagy a sötét tónusú riffelésben áll, sokkal inkább az operai légkör megteremtésében, az enyhén melankolikus női énekben és a modern hangzású dobokban. Mintha egybegyúrnánk mindent, ami szerethető mondjuk az Eluveite, az Arkona és a Hagalaz’ Runedance zenekarokban, aztán nyakon öntenénk jó adag sötétséggel.

A brigáddal készült egyik interjúból tudom, hogy a black metal számukra amúgy sem a blast beatről, a piszkos hangokról és a disszonáns húrokról szól. Emiatt a produkcióban ne is keressük a túladagolt zenei brutalitást, mert bár jelen vannak, de nem lettek fókuszba állítva a pokoli morgások, miként a gitárok hangolása szintén a magasabb tartományokba került. Az egyébként sűrű dúr hangzást az album mind a tíz számának 43 percén keresztül olyan szellősnek lehet érezni, mintha valamelyik ókori görög vagy római teátrumban rögzítették volna azokat.

Miként a tökéletességet is egyszerűen csak csodáljuk, úgy a Meschera debütalbumának komplexitása sincs rászorulva a dalok egyenként történő ismertetésére, ekként egyszerűen kiemelem a számomra legkedvesebbeket. Rögtön a nyitányban (Чёрный туман) minden olyan erősnek, megfontoltnak tűnik, de ott az a csepp féktelen sötét káosz, amit Alexandra hangja szabadít ki a forgatagba. Ugyancsak briliáns, ahogy a talharpa vezeti a dallamot az elektromos gitárok és gyors dobok felett, kialakítva a fő harmóniát. A potencia és teljesítmény megvan a bandában minden tekintetben, ez pedig világosan kiderül a Жатва hullámzó, érdes és finom természetéből egyaránt. A hipnotizáló magas tremolók és a beborító gitársor, továbbá a basszus alól felmasszírozó dobok halk dübörgése bizony könnyen szerethető. A Взор безликих egyfelől a könnyed monumentalitásával nyűgöz le, másfelől a hallójárataim továbbra is képtelenek betelni Alexandra lenyűgözően technikás, kifinomult selymes hangjátékával, valamint a robosztus basszuson végig suhanó boszorkányos sikolyaival. A dobolást ugyanez a magas fokú precizitás jellemzi. A Мещера lassú, vonszoló járása és komor hangzása jól kiegészíti a fülbemászó dallamok kontrasztját, a Сказки чёрных лесов estében pedig a népi hangszerek alkalmazása történik különösen figyelemreméltó és érzelmes formában.

Azzal az egyszerű kísérlettel, hogy folk metaljukhoz jó adag borongós hangulatot, hovatovább sötétséget kevertek – ami megjelenik már az Andrey Khrisanenkov készítette borítón is – hihetetlen dolgot vittek véghez. Amit a folk/black metal stílusa itt nyer, az a dalszerzés tekintetében nem kevesebb mint a koherencia, a precizitás és az éles konstrukció, amely Dmitry Kokarev (felvétel), illetve Maxim Ayupov (mix, maszterelés) hozzá értő kezei alatt gyönyörűen megcsiszolt gyémántként tündöklik. A teljes hallgatás igazi csemege a hidegrázás látványos kirakata, valamint az orosz metal hagyomány kifinomult művészi elmélyítése és kiteljesítése.

Ha szereted a fémet a legtisztább megszólalásban élvezni, nem idegenkedsz a gusli, a hárfa és különösen a talkharpa hangjától, mindezt tetézve egy varázslatos hangú énekesnővel, aki úgy tűnik, az alvilág elsőszámú hercegnője, akkor pontosan Neked ajánlom meghallgatásra ezt az elégikus kiáltványt. A mostani esős, havas napokban télköszöntőnek a legjobb választás! Поздравляю!

Kiadó: Soundage Productions
Kiadás éve: 2023
Stílus: Blackened Folk Metal
Webfacebook.com/mescheradark

Tracklist:

  1. Чёрный туман
  2. Жатва
  3. Вечность белых январей
  4. Зимним хладом
  5. Взор безликих
  6. Страж сосновых чащоб
  7. Мещера
  8. Сказки чёрных лесов
  9. В неведомых топях
  10. Тьмою седых ночей

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek