Lemezismertetők

A.C.T. – Silence

Kiadó: Inside Out Music

Weboldal: http://actworld.nu/

Kiadás éve: 2006

Stílus: Progressive Rock

 

 

 

Egy újabb zenekar, melynek előéletéről semmit nem tudtam eleddig. Most már tudom, hogy svédek, hogy ez a negyedik albumuk és lágy, finoman hangszerelt progresszív rockban utaznak. Olvastam velük kapcsolatban az ELO-ról, a Queenről, de a Yesről és a Dream Theaterről is. Ez utóbbit a két csapat zenéjének keménysége és hangszerelése közötti nagy differencia miatt, az ELO-t meg velük kapcsolatos járatlanságom miatt nem érzem az A.C.T.-ben. Az azonban biztos, hogy a kiváló teljesítményt nyújtó zenekari tagok és négytagú vonós szekció is kiváló munkát végeztek.

A Silence-en 10 hagyományosan értelmezhető 4-5 percnyi hosszúságú dal és egy 9 tételes remekmű, a Consequences található. Nagy kedvencem a csendes, vonósokkal színesített, lírai This Wonderful World, melynek szárnyaló dallamai teljesen magukkal ragadnak. Némi pörgést visz az általános középtempóba az Out Of Ideas vagy a Queenes hangulatokat is előhozó Useless Argument refrénje és az utóbbi rockos, grooves alapú szólója. A másik kiemelkedő dal számomra a No Longer Touching Ground. De nehéz kiemelkedő szerzeményről beszélni, mert szinte mindben ott vannak a sóhajnyi énekdallamok, a kiemelkedő és jól hallható, a dalok rovására mégsem menő, sőt azokat inkább kiszolgáló hangszeres teljesítmények, és a fülbemászó refrének is. Musical slágerként tarol a Call In Dead, mielőtt átvenné a terepet a Consequences, mely rövidebb, 1-3 perces tételekből tevődik össze. Van benne többek között mesefilm betétdalt idéző billentyűs kezdésű, kemény rockba váltó fantasztikus Silent Scream, akusztikus szösszenet Introduction, epikus The Millionaire, változatos, progresszív tekerést és zongorás lassulást is tartalmazó Joanna, szimfonikus, éteri A Father’s Love, rockos gitárszólóval nyitó, musicalbe vagy mesedarabba illő A Wound That Won’t Heal és végül a Silent Scream dallamait visszahozó, fenséges gitárszólóban kiteljesedő The Final Silence.

Könnyed, mégis fajsúlyos, nagyon dallamos zene ez. Úgy tud könnyed lenni, hogy közben igen összetett és nagyon rétegzett is egyben, emiatt nem hat azonnal, de lenyűgöző érzelmi és hangulati tartalommal bír. Én azért örülnék, ha kicsit rockosabb lenne.

A CD-n található még egy koncertvideó is, melyből kiderül, hogy a csapat két kiváló torka, a billentyűs-énekes Jerry és a frontember Herman élőben is hibátlanul hozzák a magas hangokat és a kimunkált vokálokat is. Riverside és Porcupine Tree rajongók se hagyják ki!

Tracklist:

1. Truth Is Pain
2. Puppeteers
3. This Wonderful World
4. Out Of Ideas
5. Hope
6. Into The Unknown
7. No Longer Touching Ground
8. Useless Argument
9. The Voice Within
10. Call In Dead
11. Silent Dreams
12. Introduction
13. The Millionaire
14. Joanna
15. A Father’s Love
16. Memory To Fight
17. The Diary
18. A Wound That Won’t Heal
19. The Final Silence
20. Multimedia Bonus

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek