A POETIC YESTERDAY – A Little South Of Zero

Kiadó: Rising Records

Weboldal: www.apoeticyesterday.co.uk

Kiadás éve: 2008

Stílus: Screamo / Metalcore

 

(scroll down for English Version)

 

Az angol banda (Dave Yarnell- dob; Gavin Stewart- ének; Matt Youl- gitár, vokál; Rich Marshall- gitár, vokál; Ryan Stewart- basszusgitár) 2005-ben alakult, és tavaly kerültek a Rising Records szárnyai alá, így jelent meg idén első anyaguk. Zenéjüket scremo / post hardcore stílusként fogalmazták meg, bár én inkább esküdnék a sima metalcore elnevezésre, mert inkább modern és heavy metal témák váltogatják itt egymást, és az ének is jobban effelé hajlik, a hardcore elemek pedig mindkét szinten inkább kiemelésképp vannak jelen. A tizenegy számos anyag csomagolásával elégedett vagyok (a művészeti rész Luke Travis és Sam Badingfield munkája), a zene kevésbé tetszik. Erős, pontos játékban nincs hiány, viszont jó ötletekből, egyedi ízekből annál inkább. Sajnos csak az átlagba lehet besorolni őket, annak ellenére, hogy egy-két kiemelkedő szám van a lemezen.

A nyitó Little South Of Zero tulajdonképp egy intro, a maga harmincegy másodpercével. Egy effektezett gitár “sikolyát” hallgathatjuk ez idő alatt, semmi különösebb nincs benne igazából. Tipikus technikai indítás után, tipikus metalriffekkel kezd a Firefighters Fight Fires! című dal. Itt hardcore elemekről aligha beszélhetünk, teljesen laza témák vonulnak végig, ráadásul ezek nagy része szokványos stílusjegy. Az ének variációja itt annyi, hogy a dallamosabb részek alá néhol keményebb témák kontráznak. A zenei felépítés nem igazán hoz semmi újat a stíluson belül, a kiállásos részekkel tarkított alap csak alap, semmi más. Nem érezhető az, hogy egy ötletesebb téma is felvillanna benne.

A Countdown vs. Catchphrase = Jeremy Kyle egy kissé elcsúszott énekkel kezd a zenei alapokhoz képest, és a folytatás sem jobb, csak a refréntémáknál jön rendbe. Az ötletek hiánya itt is megmutatkozik, bár már erősebb egy-két helyen a nóta (pl. a durva ének alatti résznél), mint az előzőnél, viszont itt a hangzás nem elég vastag. Van mit rendbe hozni ezen a tájékon még, bár aligha hiszem, hogy kilépne a zenekar a sablonzenék világából.

Erre utal egyelőre a Tony Jaa Will Kick Your Ass című szám is, nem is tudom, mit írjak róla, vannak benne erős betétdarabok, amelyek fogósabbak, mint az átlag, de nagyrészt ugyanarra a dallam- és ritmusvilágra építkezik, mint az előző trackek. Az ének itt viszont korrektebbül van összerakva, és a befejező szintibetét is jól el lett találva.
A lemez egyik kiemelkedő dala a My Hairstyle Defines Me. Egy sokkal finomabb zenei világ bontakozik itt ki, laza témák, halvány, de karakteres gitártémák, valahol a metal és a rock vonalán mozogva. A súlyosabb részeknél ugyan a “hörgősebb” ének nem ül olyan jól, mint bárhol máshol a nótán belül, de csak azért, mert nem elég erős a hangzása. Korrekt kis zenei darab ez, lélegző hangulattal, kellemes hangzással. Talán ezen a vonalon kellene haladni inkább.

A Skellatella technikás résszel indít, és ez is egy jobban megfogott, előadott nóta a többinél. Több az ötletesség benne, bár itt is felbukkannak a sablontémák, valahogy mégsem fintorog annyira az ember ezt hallgatva. A gitárok ott vannak a helyükön, itt is a súlyosabb énektéma lába lóg ki, erőteljes is, meg nem is, a hangszínével van igazán baj. A ritmusszekció témái pontosak, az alapok ugyan tipikus séma szerint épülnek fel, itt ez mégsem zavaró.
Az I Can Sea The Seller egy akusztikus hangzásra épít, az ének kitűnően száll be, egyedül talán a dobtéma nem a legjobb választás, de nem üt el túlságosan, igaz, egyszer csak eltűnik, és ez olyan nem igazán érthetővé teszi a hirtelen végét. Egy melankolikusabb, abszolút a stílusba nem illő dal szól markánsan, végre egy újabb jó szám, ami szinte kifogástalan. Ilyesmikben kellene gondolkozni, ez is ezt bizonyítja, mert ez a stílus nagyon megy.

A The Gloves Are Off , Is That A Wedding Ring? egy újabb csalódás. Ötlettelen sablontémák, hiába pontos, és dinamikus, így hiába vannak jól előadva, egyszerűen már túl sokan játszották el. A Thermite Plasma On Your Steel Supports ugyanezt a vonalat követi sajnos. Bár itt néhol felbukkannak jó metalcore ötletek, de ez is csak egy jól előadott szám, semmi más. A dallamos ének a refréntémánál a legjobb, de az utána jövő zagyva téma kapásból visszaveti az egészet.

A Serenade For Spiders egy elszállós, atmoszférikus világú dal. Finom szerkezeti felépítésű, főleg, amit zaklatott alaptémák kísérnek. A kellemes hangulatú effektek, az akkordbontás hajlékonysága, könnyedsége, az egy-egy kiemelt betét karakteres hangzása szinte tökéletes egészet alkot. Egyedül itt a betéteknél lóg ki egy kicsit az ének, amúgy minden rendben vele. A végén egy kipontozottabb, erősebb téma zárja le, mégpedig úgy, hogy az eddigi finom dallamok súlyosabb hangzással és témákkal ötvöződnek, mintegy katarzisként… a nem egészen tökéletes átmenet egy pici része a még annyira sem tökéletes The Movie számba vezet át. A dallamos ének ugyan jól ül a zenén, de ez utóbbival problémák vannak… van ugyan itt is egy-két érdemleges fellángolás, de az nagyon rövid életű, és egy-egy betét, ha meg is szólal, sajnos nem tart túl soká, és ismét egy sablontéma unalmas körítése kerül előtérbe.

Hát, a mostanában hatalmas divattá vált megszámolhatatlan core utónevű stílusok szerelmeseinek tuti bejön ez az anyag, de másnak nem ajánlom jó szívvel a lemez nagy részét. Az a pár szám – gondolok itt az I Can Sea The Seller-re, vagy épp a Serenade For Spiders-ra – került volna fel inkább egy kislemezre, olyan stílusban, amit egyedi ízekkel művelnek a srácok, mint nagylemezként kiadni ezt a felesleges ömlengést.

————————–

ENGLISH VERSION:

The english band A Poetic Yesterday formed in 2005 by Dave Yarnell (drums); Gavin Stewart (vocals), Matt Youl (guitar), Rich Marshall (guitar and vocals) and Ryan Stewart (bass) was recruited by Rising Records in 2006, releasing their first album this year. Although their music is categorized as screamo/post-hardcore, I’d rather say that they play simple metalcore, because they’re switching between modern and heavy metal notes, and the vocals suit these genres as well. The hardcore elements play a highlighting role. I”m quite satisfied with the artwork (made by Luke Travis and Sam Badingfield), but I can’t say the same for the music. There”s plenty of strong riffings, but the album just lacks catchy and unique ideas, which gives it an average rating, despite having a few outstanding tracks.

The first song, Little South of Zero, is a 31-second intro, which consists of a guitar “shrieking” in a modified tone, but nothing special.”Firefighters Fight Fire!” starts up with a typical technical opening and goes on using typical metal riffs. No hardcore elements here, just lots of smooth and basic notes. The only thing standing out is that harsh vocals guide the melodic parts. The structure of the music shows nothing new within its genre, and it lacks uniqueness.

In “Countdown vs Catchphrase = Jeremy Kyle” the vocals slip away from the instrumental basis, and the song becomes decent only at the chorus. Although there are brutal parts with the vocals, the overall sound of the track simply sucks, and the lack of ideas really surface in this track. This is obviously a problem, but the band just doesn’t seem to escape this generic atmosphere, which is perfectly present on for “Tony Jaa Will Kick Your Ass”. I simply don’t know what to write about this one… it does have strong parts which are better than average, but overall it is built on the same structure as the previous tracks. However, the vocals are much better in this one, and the synth notes in the ending are catchy as well.
One of the outstanding notes is “My Hairstyle Defines Me”. It has a smooth atmosphere with characteristic guitar notes and goes in the veins of rock and metal. There are heavier parts within the track that are accompanied by heavier growls, but it”s not as fitting as in other parts of the song, since it lacks the brutality. This one”s a nice piece, with a lively and pleasant mood… perhaps this is the sound they should stick to.

“Skellatella” has a nice technical opening and is among the several other tracks that stand out on the album. Despite some generic parts, it has lots of unique touches. The guitar parts are in place, but the problem is with the vocal tones. The rhytms are accurate, and though the basis of the track has a typical sound, it won”t bother you.
“I Can Sea The Seller” has an acoustic sound and the vocals fit well. The drum notes could’ve been better, but they’re ok, although they simply vanish as the song progresses, which is a little confusing. However, as a more melancholic piece that’s a bit ouf of place, it’s a brilliant one. It’s a great choice by the band and obviously this style works great.

“The Gloves Are Off, Is That A Wedding Ring” is another failure. It contains accurate and dynamic notes that are well performed, but they’re simply generic and repetitive, and sadly “Thermite Plasma On Your Steel Supports” follows the same pattern. We are given a few smart metalcore notes now and then, but it’s just another well performed song and that’s it. The melodic vocals in the chorus are awesome, but the song is destroyed by the gibberish that follows.

“Serenade for Spiders” is an easy atmospheric track. It has a delicate structure accompanied by eerie riffs. The song is filled with smooth chords, pleasant effects and catchy, characteristic parts, which make up a perfect whole. The vocals are unfitting in some places, but it doesn’t ruin anything. The track has a brutal ending, compromised of the previous smooth notes mixed with heavier touches, which give the song a catharsistic ending, which crosses into “The Movie”. The clean vocals are in place, but there are problems with the music. There are a few promising parts, but they don’t last long, and again, it’s coated with the generic and boring structure.

Those who love the trendy new wave of -core genres will definetly love this album, but I wouldn’t recommend it to the rest. The band would’ve done a better job if they put those few outstanding tracks (and by this I’m referring to “I Can Sea The Seller” and “Serenade for Spiders”) on an EP with their unique style, rather than putting together this bunch.

Tracklist:

1. A Little South Of Zero (Intro)
2. Firefighters Fight Fires!
3. Countdown vs Catchphrase = Jeremy Kyle
4. Tony Jaa Will Kick Your Ass
5. My Hairstyle Defines Me
6. Skellatella
7. I Can Sea The Seller
8. The Gloves Are Off, Is That A Wedding Ring?
9. Thermite Plasma On Your Steel Supports
10. Serenade For Spiders
11. The Movie

Pontszám: 5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár