Lemezismertetők

AABSYNTHUM – Inanimus

Kiadó: Marche Funebre Productions

Weboldal: myspace.com/aabsynthum

Kiadás éve: 2011

Stílus: Funeral Doom

Brief Sum: I miss the creativity and the striking force. Unfortunately I didn’t like it.

 

 

Marche Funebre kiadványról lévén szó, biztos voltam benne, hogy az Aabsynthum zenéje tipikus funeral doom metalt jelent. A múlt évben kezembe került ettől a pici underground kiadótól egy korong, és nem is volt rossz a maga nemében. A promo cd-hez itt is mellékeltek egy rövid bemutatkozást, melyből megtudhatjuk, hogy egy újabb egyszemélyes projektről van szó. Ebben a doom/death/black mezőnyben ez egyáltalán nem is furcsa, az individualizmus és az alkotói szabadság megőrzése abszolút jellemző mindegyik műfajra.

Gondolom azt már mondanom sem kell, hogy az Inanimus-ra keresztelt korong sem házibuli zenét tartalmaz, végig lassú, monoton, hömpölygő témákból építkezik. Sajnos az egyedüli tagként mindent följátszó Groza Gabriel zenei érzéke és hozzáállása nem a legjobb, talán mégis szerencsésebb lett volna egy csapattal elkészíteni az anyagot, mint így, hogy gyakorlatilag külső szemlélő és hallgató nélkül vette föl a lemezt. Tulajdonképpen sablontémák sorakoznak egymás után, melyek nem adják meg a produkciónak azt a szükséges pluszt amit elvárna a zenerajongó. A funeral doom stíluson belül azonnal föl tudnék sorolni legalább nyolc zenekart, akik a műfaj által szabott határok ellenére sokkal kifejezőbb és hallgathatóbb szerzeményeket alkotnak. A Skepticism hatása egyértelmű, talán egy kicsit túlságosan is, ám annak művészi értékét az Inanimus már nem tartalmazza.

Az At the Hour of Death például az első tíz perc után gyakorlatilag hallgathatatlan az unalmas témák miatt. A srác hangja amúgy nem lenne rossz, de énekelhetne azért változatosabban, mert ez a semmitmondó morgás és ,,bugyborékolás” egy idő után kínzóan fárasztó tud lenni. Az Are Themselves Simple Thoughts már egy fokkal érdekesebb témára építkezik, de közel a tizedik perchez itt is legszívesebben elaludnék inkább, minthogy végighallgassam még rengetegszer ugyanazt a pár hangot. Egyébként az egyedüli állandó tag már 2004 óta fabrikál hasonló zenéket, ideig-óráig voltak is mellette társak, de úgy tűnik jobbnak gondolta egyedül folytatni a dolgot, így ez a második lemez már kizárólag az ő ötleteit tartalmazza.

A Bio szerint Románia első funeral doom zenekarával állunk szemben. Egyrészt számomra ez egy kicsit hihetetlen, de ha így van ám legyen, viszont ha már úttörő a saját környezetében, akkor bizony ennél többre lenne szükség. Könnyen elképzelhető, hogy ő személy szerint nem is akar ettől a kiadványtól semmit, csupán saját örömszerzésre használja a zenét, illetve arra, hogy lekösse az idejét.

Tracklist:

1. Initium
2. Are themselves simple thoughts…
3. …At the hour of death
4. That comes before the final… Rest
5. Clausula


Pontszám: 3

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek