Lemezismertetők

ABOLISH – …From The Depths

A metálon belül minden országnak megvan a maga által legjobban kedvelt irányzata. Nem kivétel ez alól Törökország sem, ahol a katakombák és kanálisok mélyéről feltörő death metal az abszolút favorit. Innen hozom ezúttal az Abolish horda első egészjátékosának ismertetését.

A kvintettet – Burak Tavus (gitár), Hamit Özmen (gitár), Lucy Ferra (ének), Metehan Özbek (basszus), Serdar Karahasanoğlu (dobok) – ugyan nem jelölnék a death határainak kiszélesítése díjra, hiszen az ilyesféle bravúrok elkerülik ezt az alkotást, viszont a …From The Depths ennek ellenére kevés ellenzőre fog találni. A hét darab hamisítatlan death metal forgatag 43 percen keresztül sodor egyik örvénytől a másikig.

Röviden, az album hangprodukciója egyszerűen kiváló! A kripták mindent elnyelő sötétjét felidéző gitárok végig súlyosan és agresszíven szólalnak meg, a dobok szépen ingadoznak a lassú darálás, illetve a gyors ütemű zúzás között, az ének ugyanakkor… Nos, az fenomenális! A törékenyek tűnő hölgy, Lucy Ferra vokálja szerintem a legtöbb férfi kollégáját is pironkodásra készteti. A sikoltozások, a tiszta ének mind messze állnak tőle. Ezek helyett ő inkább az egyenletesen előadott mély, kántáló hörgésekkel és morgásokkal adja elő a gonoszságot árasztó dalszövegeket. Azt is mondhatnám, tüdeje minden lélegzete „gyilkoló miazmákat lehel” (Madách). Fellépése engem a Cerebral Rot-ra emlékeztet.

A Pervert Divine Doctrine indítja a korongot, amit egy húsdarálóként jellemeznék. Nincs benne semmi fény, a downtempok, és a csavaros grooveok csupán az erőszak színeváltozásait jelenítik meg. Hamisítatlan, hosszú kanócos lomha death bomba a Recm in The Ungodly Lands is, amiben a dobok nincsenek túlzottan előrenyomva, míg a gitárok teljesen beletemetkeznek a pokol legalsó bugyráig tompított keverékbe, ahonnét csak rövidebb időre bújnak elő. A Ruins of Empire-ben ismét ámulom a vokál teljesítményt, amely tökéletesen illeszkedik az Abolish megszólalásához, és vérfagyasztó élményt garantál a hallgató számára. A hajlított riffek ugyan passzolnak az ütemhez, azonban alkalmazásukat tekintve török barátaink mintha kissé túlzásba estek volna. A Curtain of Night az egyik személyes kedvencem! A klasszikus, közép és gyors tempó kombinációját alkalmazó megközelítés egyaránt jó munkáját mutatja a lendületesen futó gitárműnek, valamint a némileg militáns, feszes dobpergésnek, amire hatásosan lettek felültetve a csilingelő cinek. Lehet tudatos, mindenesetre úgy tűnik, mintha a basszus egy-két esetben picit kikacsintana a mixből.

A lemez második fele a Beyond The Forgotten Gates of The Otherside-al kezdődik. A dobok most egészen tiszták, a cinek teltek. Fülbemászó melódiákat és szólókat a …From The Depths eddig bemutatott dalai sem árasztottak, ez a track ellenben igazi utolsó roham benyomását kelti, ahol szinte minden a döcögéseket váltó robbanásszerű ütemekre, s kisebb részben a váltásokra épül. A szám végi gitárszóló pedig a mindezt lezáró fémtömeg! Dallamosabb ritmust, szebb riffeket és kidolgozott szólót a rákövetkező Venomous Saints hoz. Mint egy lövedék, ami feltépi a kripta ajtaját, szabad utat engedve az ott lakozó démonoknak. A vokál itt is brutális, továbbá tökéletesen ül a technikás dobjátékon! A zárótétel a Forsaken Home of The Dead erőteljesebb riffekkel, illetőleg lendületes dobpergésekkel operál. Az így keletkezett átütő ólomharmónia ámbár kevés díszt visel, de nagyon éles, ekképpen kifogástalan koromfekete lezárás.

A …From The Depths egy olyan átütő death metal csábítás, ami garantáltan elcsavarja mindenki fejét. Túlzás nélkül állítom, hogy az album nemcsak a borítója szerinti sötét erdőn folyik át patakként, hanem hallgatója szívén és erein is.

Kiadó: FDA Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death Metal
Webfacebook.com/AbolishOfficial

Tracklist:

  1. Pervert Divine Doctrine
  2. Recm in The Ungodly Lands
  3. Ruins of Empire
  4. Curtain of Night
  5. Beyond The Forgotten Gates of The Otherside
  6. Venomous Saints
  7. Forsaken Home of The Dead

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek