ABORTED – Retrogore

Print Friendly, PDF & Email

2016. jún 12, 10:28 :

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: http://goremageddon.be

Kiadás éve: 2016

Stílus: Death Metal

Brief Sum: Aborted has done another great astonishing album. Probably it is the most complex and weighty stuff that they have ever recorded. The album sound and cover art is excellent, If you like that type of music it is a must.

 

A mai napra már egyik kedvenc Death Metal formációmmá avanzsált Aborted egy nagyon kellemes EP után szerencsére egy teljes hosszúságú anyaggal is megörvendeztette a nagyérdeműt. A lemez hangzása pöpec, amit hiányolok, hogy egyszer-egyszer még így is erejét veszti a pergő a blasteateknél. Egyébként most új helyen vették fel a korongot, nem ott ahol a számomra alapművé vált Global Flatline-t és az utána következő Necrotic Manifesto-t.

Nagyjából lehetett tudni mire számíthatunk. Ugyan az EP-n csak a Termination Redux található meg a nagylemezen, ennek ellenére már észrevehettük az új irányt, mely szerencsére azért maradt teljes mértékig a zenekaré. A borító számomra abszolút telitalálat, melyet Christopher Lovell jegyez.

Az intro móka, kacagás és kellőképp elborult. Valahogy a címadó dalok a Necroticot leszámítva nekem nem jönnek át annyira, így van ez most is, így erről annyit nem is írnék, viszont azért megmutatják már itt a srácok, hogy ez a legtöményebb album amit valaha írtak. Sven azt nyilatkozta, hogy a horror téma mellett most sokkal többet írt a politikai és kulturális helyzetről, mint általában ezt tenné és melytől próbálja is távol tartani magát. Ezzel együtt engem még mindig nem kötnek le igazán a dalszövegek. Vannak, passzolnak és Sven teljes energetikával tolja őket, részemről ennyi és pont.

Több neves vendég is megfordul az anyagon, köztük Jason Keyser az Origin-ből (The mephitic conundrum) illetve Travis Ryan a Cattle Decapitation-ből (Divine Impediment). Mindenki passzol a dalokhoz, de őket emelném ki.

Összességében sokkal több gitárszólót és skálázós pörgős riffelést hallhatunk, mint régebben. Az előző pár lemezen is volt már erre utaló viselkedési forma, de azt hiszem mostanra forrott ki a dolog és valószínűleg a gitáros váltás is rásegített ennek előtérbe kerülésében. Ken Bedene továbbra is egy őrült a dobok mögött és most sem tudok kivetni valót találni a technikájában és játékának változatosságában.

Meg is mutatták a Bit By Bit dobvideójában, hogy miben reménykedhet a jövőbeli hallgató. Ezt és a címadó dalt már koncerten is csapatták. Készült még egy videoklip is, mely kivételesen szerintem nagyon eltalált lett, a dal hangulatához is passzol. Ez egyébként talán a legváltozatosabbra és legjobbra sikerült tétel a korongon számomra.

Továbbra is vannak filmes bejátszások melyekről elég híres lett a zenekar, hogy mindig nagyon jól passzolnak az összképbe. Ezen a lemezen a legmeglepőbb egy Dr. House „idézet” melyet ráadásul egy nóta (Coven of Ignorance) majdnem legvégére sikerült becsempészni, utána már csak némi darára térünk vissza. Talán ez a legnagyobb kapaszkodó ahol megkereshetjük a leszakadt fejünket, hiszen szinte kíméletlenül megy folyamatosan az aprítás. Számról számra és nincsenek hosszabb kiállások, leállások mely ellenére sem unalmas a lemez, de mint mondtam folyamatosan táncra késztet.

Az In Avernus c. darab nyitó riffje engem egy az egyben emlékeztet a Termination Redux kicsit újragondolt témájára. Ez némi rossz ízt kölcsönzött hozzá. Számomra a 12 darabból 8 lett kvázi felejthetetlen a többi még annyira nem fogott meg, ami szerintem teljesen jó arány.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Dellamorte Dellamore
2. Retrogore
3. Cadaverous Banquet
4. Whoremageddon
5. Termination Redux
6. Bit by Bit
7. Divine Impediment
8. Coven of Ignorance
9. The Mephitic Conundrum
10. Forged for Decrepitude
11. From Beyond (The Grave)
12. In Avernus

Pontszám: 8

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ezt a cikket eddig 764 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!