Lemezismertetők

ABORTED – Strychnine.213

Kiadó: Century Media

Weboldal: myspace.com/abortedmetal

Kiadás éve: 2008

Stílus: Brutal Death Metal

 

 

 

 

Az Aborted név valószínűleg senkinek sem ismeretlen már Európában, ugyanis a srácok az utóbbi években az extreme metal mezőny meghatározó bandájává nőtték ki magukat. A 2006-os The Archaic Abattoir című lemezük óta ömlik belőlük a metal, 2007-ben kidobták a Slaughter & Apparatus albumot és 2008-ra megérkezett a Strychnine.213. A koncepció semmit sem változott: brutalitás, tömörség, kristálytiszta megszólalás.

Az album a Carrion című introval indul, klasszikus horrorfilmes telefonos motyogás egy jó bólógatós témával megalapozva, persze az embernek véletlenül sem jut eszébe semmilyen goregrind nóták alá összevagdosott szemét. A Carrion nagyon jól megalapozza azt az atmoszférát, ami az Aborted szinte minden albumánál magával ragadja az embert egy kis mészárlásra. Az Ophiolatry On A Hemocite Platter egy tipikus “beleazarcba” nóta, a koncertek szerves része lesz valószínűleg. Rögtön leszűrhető már a második dal felénél, hogy a srácok kicsit több teret engedtek a metalcore-os, hardcore-os elemeknek. Ne riasszon el senkit eme kijelentésem, semmilyen kommerszkedés nincs a háttérben, az Aborted riffek sosem a túljátszott kromatikus death metalból kerültek ki, csak most még hangzatosabbak lettek a gitárok. A brutális grindok azért dobügyileg a helyükön maradtak és a nyálkahártya-szaggató vokálok sem változtak semmit. A szemléletváltást a gitároknál mi sem tükrözi jobban, mint a néhány dal végére becsempészett dögös gitárszóló, a 135-ben pl. jócskán megcsapva délies ízekkel.

A Strychnine.213 egyik legerősebb dala a 4-es számú Pestiferious Subterfuge, tipikusan Abortedes kezdés, kegyetlen grindok és iszonyatosan jól megvariált vokálok jellemzik. Ebbe a dalba is jóval több gitárszólót csempésztek, mint a korábbi trackekbe, ők is érzik, hogy a döngölés nem minden és így lett csak igazán súlyos és tökös az Aborted zenéje. The Chyme Congeries következik, újabb döngölés, de látszik, hogy minden apró részletet megterveztek az album írásakor, mielőtt beleszoknánk és azt mondanánk, hogy jajj ezt az előbb már hallottam, megbolondítják egy kis effekttel az egyik témát és máris kerekedik a szemünk, felmerülnek a kérdések, vajon milyen meglepetéseket tartogat még a Strychnine.213? Hát egy középtempós igazi bólogatós dalt A Mumur In Decrepit Wits címmel. Ez is biztosan közönség kedvenc lesz, nem csak a szellős dalszerkezet és a változatosabbnál változatosabb riffek miatt, hanem a dal felépítése szinte megköveteli, hogy a végére valami himnikus dallamos őrlés felszabadítsa maradék energiáinkat is.

Valljuk be, a metalcore-os riffek tercharmóniái nyújtják a legtöbb lehetőséget egy ilyen befejezéshez és ezt Aborted-ék is nagyon jól tudják. Miután túl vagyunk az orgazmuson nem csapják csak úgy össze a végét, szépen levezetnek mindent. Nagyon odafigyeltek minden egyes részletre a dalok írásakor, ez érződik. Enterrement Of An Idol, talán ez az a dal, ami a legkomorabb hangulattal rendelkezik. A brutális őrlést igazi doomos lassulás váltja fel, ami koncerteken sokaknak gerincsérvet okozhat majd a mély gyomlálás miatt. Hereditary Bane, újabb tempós nóta feelinges szólókkal, a lemez legrövidebb trackje az intro után. A lemez végére nagyon odapakolták a súlyos riffeket, ébren tartva a hallgatót. Az Avarice Of Vilification igazi európai death metal vonásokkal rendelkezik. Ebben a dalban szinte minden klasszikus death metalra vonatkozó témát felvonultatnak a srácok. Erősen érződik a szláv és az északi véna hatása is. Ez az egyetlen dal, ami mentes mindenféle egyéb stílus hatásaitól, nehogy bármilyen rosszindulatú kritika érje az Abortedet a stílusok vegyítését illetően. 🙂 Végül a záró The Obfuscate című tétel elégíti ki a hallgatót véglegesen egy olyan zárótémával, amiről nekem mindig a Suffocation jut az eszembe.

Összességében ez a 37 perc egy nagyon erős albumot takar. Június 25-én kerül a boltokba, szerintem érdemes beruházni rá, nem csak a nagyszerű muzsika miatt, de a kivitelezés is örök darabbá teheti.

Tracklist:

1. Carrion
2. Ophiolatry On A Hemocite Platter
3. I35
4. Pestiferous Subterfuge
5. The Chyme Congeries
6. A Murmur In Decrepit Wits
7. Enterrement Of An Idol
8. Hereditary Bane
9. Avarice Of Vilification
10. The Obfuscate

Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

Kreator, Sepultura, Soilwork, Aborted – Koncertbeszámoló

Cryonus

ABORTED – Retrogore

SteveShield

ABORTED – Termination Redux EP

SteveShield

Aborted – Cenobites (Official video)

KMZ

Aborted „The Extirpation Agenda” új videójának premierje

KMZ

Hot News: Aborted – on tour with Origin, Exhumed and Miasmal

KMZ

Hot News: Aborted – album “The Necrotic Manifesto” now available in Europe! Album stream online!

KMZ

Hot News: Aborted – lyric video for “Coffin Upon Coffin” via Terrorizer UK

KMZ

ABORTED – The Necrotic Manifesto

SteveShield

Hot News: Aborted – premiering song of upcoming studio album, “The Necrotic Manifesto”

KMZ

Hot News: Aborted – reveals details for upcoming album, “The Necrotic Manifesto”

KMZ

Hot News: Aborted – enters the Hansen Studio to record their eight studio album

KMZ

Hot News: Aborted Celebrate 10 Years of Goremageddon!

KMZ

Hot News: Aborted – Premieres New Video “Expurgation Euphoria” & Japan Tour!

KMZ

Hot News: Aborted – New Lyric Video Online and Euro Tour!

KMZ

Hot News: Aborted – European Tour With Vader!

KMZ

Hot News: Aborted – First Japan Tour & Eindhoven Metal Meeting!

KMZ

Cannibal Corpse, Aborted, Kill With Hate – Koncertbeszámoló

SteveShield

Cannibal Corpse koncert Budapesten

KMZ

Hot News: Aborted – Announce New Tour Dates

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek