Lemezismertetők

ACID BRAINS – Maybe

Kiadó: Red Cat Records

Weboldal: facebook

Kiadás éve: 2012

Stílus: Grunge / Stoner

Brief Sum: The Acid Brain’s new album: It may be a strange work. They’re dancing on the border of real hard rock/trash metal and surprising solutions. I can’t decide that is good or just plain bad. Help me please!

 

Nehezen tudom a bandát egyértelmű ítélethozatal alá vetni. Persze nem is az én abszolút jogom megítélni egy munkát, de kritikus lévén feladatom a szakértés, funkcióm a kedvcsinálás (milyen szocreál szó!) mellett a gondolkodásra sarkallás is (persze nem achilleszuszi értelemben). Több hete ülök az anyagon, időnként teljes egészében meghallgatom, ismétlőre állítom amíg elegem nem lesz az addigra zajjá falsult ritmusos zörgésből. Srácok szakértsük meg együtt a teljesség, a stílus szeretete miatti elfogultság és abszolút igazságosságra való törekvés nélkül, korrekten.

Alig harminc perc rock-thrash. Úgy indul ahogy egy lazán összedobott trash metál album némi aktív ötletelés után: a hangzatos riffelésbe egyszer berobbannak és eltűnnek majd fokozatosan lépnek be a hangszerek. Erős ez a felütés, hangzatos, energikus. Még némi f word is belefér szerintük, szerintem is. Szerintetek? Eztán néhány nótán át tart ez az erő majd a lemez felénél leül a lendület. Ha tovább tartott volna szörnyen tépném a hajam és fulladnék ki az eszeveszett csapatás 2/3-adánál a vége előtt mint a kondi nélküli pocakos kocsmasztár ötvenesek a rutin házkörüli munkáknál. Szóval a felénél egy lazulós nóta után amire szívem szerint csörögnék egy táncos pincekocsmában némileg múló részegen jön egy stoneresebb-rockosabb dal. Itt már egyre kúszik fel bennem az ezmiez faktor mutatója. Majd jön egy Bikini áthallásokkal induló olasz nyelvű karistolós de igazi mélység nélkül sután marcangolós gyakori váltásokkal teli -és ettől kissé komolytalanná váló- nóta. Rengeteg mindenre jó lehet az olasz, ám ezt a sokak szerint legdallamosabb nyelvet nem biztos, hogy a trash metálban kellene próbálgatni.

Ezek után jön az, amit tíz évvel ezelőtt még a Friderikusz showban sem tudtunk volna elképzelni, az album azon része amit a hajdani Ki mit tud? törzsközönsége (igen 1962-’96 közt) álló vastapssal üdvözölt volna ha csak a felét hallja. A maradék két dal felét, a durvulós részek nélkül. Ez pedig a szerelmes tengerparti dalocskák danolászása egyértelmű bugyinedvesítő szándékkal. Lehet sikerülne is, csak a már-már visszatérő zúzzunk bele srácok nem ilyen romantikus és suta a mi péniszünk irányvonal megtöri az elérzékenyülés szelíd pillanatát és visszaránt a hard rock és thrash metál macsó férfiasan zörgő sörszagú és keménységtől feszült frontjaira. Ezeken pedig csak egy bizonyos életkorig lehet bugyinedvesítő az ilyesmi zene, viselkedés, életstílus. Ám addig nagyon.

Vagy storno az előző bekezdés és egy pöpecül eltalált és megalkotott lemezről beszélünk amiben váratlan és ezért megkapó nem csak a nyelvi hanem a ritmikai váltás is. Összehozni a hard rockot/thrash metált az olasz és az angol szöveg házasításával, ebből pedig egy hallgatható, élvezhető és időnként nem csak háttérzenének használható lemezt csinálni az meglepő és ezért is elismerendő munka.

Nem tudom. A fenti két nagy érzelem és ítélet közt ingázom váltakozó intenzitással és erősebb-gyengébb érvekkel. Vagy talán ez lehetett a készítők egyik célja: dilemmában hagyni a hallgatót (és kritikust)?

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. All they wants to Go
2. Go Back Home
3. Collapsed
4. Strong
5. Enjoy
6. Try Again
7. Io ero morto
8. Fremo
9. Dimentico (I Forget)

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Acid Brains signs to Red Cat Records

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek