Lemezismertetők

AETERNUS – …And the Seventh His Soul Detesteth

Kiadó: Dark Essence Records

Weboldal: facebook.com/Aeternusofficial

Kiadás éve: 2013

Stílus: Dark / Death Metal

Brief Sum: For me, the specialty of the album lies in the way it mixes the elements of the genre, and the acoustic guitar that one may think is sometimes inappropriate. What we get is a unified whole, though not the easiest to digest. This is strengthened by the band, who try and reduce the number of sharp refrains. The solution can be mainly found in the melodic solos and intermediums. It may be just like a good black metal; you need to be in the mood, or whatever. As of yet, I don’t know. Maybe it is an album of great opposites. In my case it needs some time to mature, because it still has a chance.

A bergeni Aeternus nem ma kezdte pályafutását. 1993-ban a norvég black metal mozgalom éledezésekor alakultak. Nevük jelentése örök, végtelen. Kezdetben black metalt játszottak, majd zenéjük egyre deathesedett. Mondhatnánk cseberből vederbe. Gyökereik nem koptak ki teljesen a zenéből, inkább azt mondnám, új elemekkel bővült repertoárjuk.

Az …and the Seventh his Soul Detesteth immár hetedik lemezük. Talán a cím sem véletlen.

A horrorfilmes hangulat keltés után Unleashed-es riffeléssel robbannak be, ami a verze után átcsap dallamokba, szinte már a tiszta éneket is odaképzelhetjük, de szerencsére nem jelenik meg. Ezek voltak az első benyomásaim a lemez elejével kapcsolatban. Később ezek a benyomások finomodtak.

A két választott műfaj határait nem igen akarják átlépni, viszont az ezeken belül rendelkezésre álló eszközöket bátran igénybe veszik. Dallamosabb betétekkel sem fukarkodnak, főleg szólók területén adnak teret az ellazulásra. Az ének végig marcona marad, néha picit károgósabb. Vannak bizonyos részek, mikor Csihar Attila Tormentorbeli vokálozásához hasonló a hang. A The Confusion of Tongues elejét hallgatva az Elisabeth Bathory dal talán nem csak nekem ugrik be.

A dalok tempója változatos, a címadóban a vánszorgótól az odalépősig minden felbukkan benne. Elaludni nem hagynak, vagy, ha mégis, tesznek róla, hogy időnként felébredj.

Ami legjobban megfogott a lemezben, és számomra az egész produkció legizgalmasabb részét adják, azok az akusztikus gitárbetétek. Többször bukkan fel a lemezen, de sajnos nem elégszer. Először a Spurcitas-ban tűnik fel a hangszer, még csak a kiállásban díszítő elemként, de igazából a dal zárását bízzák rá, egy nagyon nem oda illő, tehát kellemes szólóval. De mielőtt még belefeledkeznénk, ellazulnánk, a dobok kiszakítanak a köztes térből és indul a Ruin and Resurrect kissé fontoskodva, a verzére meg lecsillapodva. Kis gonoszak! A következő betét már zseniális is, a Hubris hirtelen bevágódó kezdése. A kis szóló rengeteg zenei szféra hatását magán viseli, lehet csemegézni. Ezek után a Reap What You Saw meglehetősen szürkén, élettelenül szólal meg, pedig talán az első kézzelfogható refrénnel van ellátva. Ennek köszönhetően az ember azért megbarátkozik vele.

A harmadik akusztikus manifesztáció a Saligia-ban van, a dal közepén hirtelen leállással ismét kellemes szólót kapunk, ami, hogy felbukkant el is tűnik, hogy ugyanilyen hirtelen még a dal végében felbukkanjon. Aztán a következő dal kegyetlenül elcsépeli. Ezek a hirtelen váltások jellemzőek a lemezre.

Ezeket ítélem a lemez fő pillanatainak. Számomra a különlegességét a stílus elemeinek szabad vegyítése adja, és az akusztikus gitár néha oda nem illőnek gondolt játéka. Ami kisült a egészből azért egységes kerek dolog, de nem egykönnyen emészthető. Erről a csapat is gondoskodik, mert nem törekedtek markáns refrénekre. A feloldást inkább csak a dallamos szólók, betétek adták. Talán a jó black metalhoz hasonlóan ez is hangulat zene, amihez meg kell teremteni a megfelelő lelki állapotot, vagy nem is tudom én, mi lehet a titka. Egyelőre még nem jöttem rá. Talán a nagy ellentétek albuma. Nálam mindenesetre még érnie kell, mert esélye azért van.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. There Will Be None
2. …And The Seventh His Soul Detesteth
3. Spurcitias
4. Ruin And Resurrect
5. The Confusion Of Tounges
6. Hubris
7. Reap What You Saw
8. Saligia
9. The Hand That Severs The Bonds Of Creation
10. The Spirit Of Illumination

“Dark Sorcery” (Bonus)
1. Black Dust
2. Victory
3. Raven and Blood
4. Nordlys (Instrumental)


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Dark Metallers Aeternus Stream Second Track From Latest Album

KMZ

Hot News: Dark Metallers Aeternus Announce New Bassist

KMZ

Hot News: Aeternus Debuts Track From Upcoming Seveth Full-Length Album

KMZ

Hot News: Details and Artwork for Upcoming Aeternus Album Revealed

KMZ

Hot News: Aeternus – Teams Up With The Mythology Agency

KMZ

Hot News: Aeternus – To Enter Studio to Record Seventh Album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek