Lemezismertetők

AETHERIUS OBSCURITAS – Black Medicine / Fekete Orvosság

Kiadó: Paragon Records

Weboldal: http://arkhorrl.hu

Kiadás éve: 2009

Stílus: Black Metal

 

 

 

Mikor a magyar black metal színtérről beszélünk, Arkhorrl neve mindenképpen kikerülhetetlen. A kezdetben egyszemélyes, mára azonban duóvá bővülő zenekar legnagyobb törekvése az igényes, minőségi kiadványok készítése, melyek ugyanakkor őriznek valamit a black metal eredeti szellemiségéből.
Hosszú évekkel ezelőtt, a Világra Jött albumot hallgatva nem hittem volna, hogy ebből a produkcióból születik valami maradandó érték. 2005-ben, a Kínzó harag megjelenésének évében már bizakodóbb voltam. Bár a hangzás itt még bőven hagyott maga után kívánni valót, a zene hangulata és a károgva előadott, mély mondanivalóval rendelkező szövegek képesek voltak létrehozni egy különleges atmoszférát. Az Aetherius Obscuritas töretlenül haladt tovább a fejlődés útján, jött a Layae bölcsője album, új kiadó gondozásában, olyan utánozhatatlan hangulatú dalokkal, mint a Múltunk hatalmával vagy a Fekete Hárfa.
2007-ben Arkhorrl már állandó dobossal, a Sudden Death-ben tevékenykedő Zsonnal együtt rögzítette a Víziók lemezt, amivel igen magasra tette a mércét mind saját maga, mind a hazai black metal bandák számára.

Az idén megjelenő Fekete Orvosság a Víziók-hoz hasonlóan szintén az amerikai Paragon Records gondozásában jelent meg. A lemez hangzása tükrözi azt a törekvést, miszerint legyen minőségi, mégis sötét, éteri. Nagyon sok munka lehet a hanganyag tökéletesre csiszolásában, de megérte a bele fektetett munkát. A végeredmény olyan megszólalás, amely a hazai színtéren csak az Aetherius Obscuritas védjegye. Fagyos, fekete és atmoszférikus, egyúttal minőségi és precíz.
Az album gerincét természetesen a gyilkos tempójú riffelés és dobtémák, az egyszerű, sötét dallamok adják, de sok a középtempóra váltás, és feltűnik néhány apró, okos billentyűs effekt a számokban. Az eddigiekhez képest nagy szerepet kap a basszusgitár is, valamint a gyors részeknél is hallható a hangja, nem nyomja el a többi hangszer energikus játéka.
Arkhorrl károgós stílusa maradt a régi, de rengeteg új dologgal is kísérleteznek az ének terén: hallhatunk tiszta „férfikórust” a Passed Out Of Sight – Passed Out Of Mind-ban, narrációt a Zord Mosoly-ban, valamint magas hangfekvésű férfi éneket a Moon Shield-ben.
Magyar és külföldi vendégszereplők is feltűnnek az albumon. A Blizzard-ból Pallos a Fagyos ölelésben hallatja démoni hörgését. A külföldi színtérről Nimroth (Cirith Gorgor) és a The Saturine Alliance spit albumról már jól ismert Lord Caiaphas (-ex Ancient, Thokkian Vortex) vállalta a szereplést a Fekete Orvosságon.
Megszokott módon ismét készültek feldolgozások is, A Marduk-tól a Black Tormentor of Satan rendkívül jól sikerült, visszaadja az eredeti dal hangulatát, de abszolút magán hordozza az AO stílusjegyeit. Némiképp meglepően a bónusz dal egy Running Wild feldolgozás. Nem sikerült rosszul ez sem, de mégis gyengébben szól, kicsit elüt a lemez egészétől.

A zenekar következetesen és megalkuvást nem ismerve halad előre az Arkhorrl által választott ösvényen. Nem tudni, merre visz ez az út, de biztos, hogy a Fekete Orvosság még nem a végén található. Minőségi, sötét hangulatot árasztó lemez. Bármi is jön ezután, biztos, hogy túl fog mutatni még ezen a szinten is.

Tracklist:

1. Legelső lélegzet / First Breath
2. The End (The Predicted Fall Version)
3. Black Medicine
4. Passed Out of Sight – Passed Out of Mind
5. Fagyos Ölelés / Freezing Embrace
6. Zord Mosoly / Grim Smile
7. The Black Tormentor of Satan (Marduk Cover)
8. The Moon Shield
9. Circinus Nebulae
10. A Múlt Lábnyoma / In The Wake of a Remain Footprint
11. Black Demon (Bonus)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Aetherius Obscuritas interjú

KMZ

Aetherius Obscuritas – újabb dal az albumról: ‘Sweet Poison’ 

KMZ

Aetherius Obscuritas – Dalpremier és tracklist!

KMZ

Aetherius Obscuritas – érkezik a zenekar hetedik nagylemeze

KMZ

Aetherius Obscuritas – 10 év szünet után újra élőben!

KMZ

Aetherius Obscuritas – megjelent a „Mártír”! Teljes egészében meghallgatható, és rendelhető a zenekartól!

KMZ

Aetherius Obscuritas – a norvég Ragnarok és az Ancient énekeseivel az új lemezen! Újabb dalpremier!

KMZ

Aetherius Obscuritas – szöveges videó: Tiszta ruhákat szennyező korom, és instagram oldal

KMZ

Aetherius Obscuritas – album előzetes és megjelenési dátum!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Ízelítő a lemezről – vokálfelvételek

KMZ

Aetherius Obscuritas – stúdióban

KMZ

Aetherius Obscuritas – Streamelhető, letölthető a „The Saturnine Alliance” split!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Meghallgatható a teljes lemez!

KMZ

Aetherius Obscuritas – 15 éves jubileumi dal/videó

KMZ

Aetherius Obscuritas – Megjelent az „A harag lángja” single – kártya pendrive-on!

KMZ

Aetherius Obscuritas – A Harag Lángja szöveges videó

KMZ

Aetherius Obscuritas – Különleges kiadvány

KMZ

Aetherius Obscuritas – Megérkezett az új póló is!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Megjelent a zenekar ötödik nagylemeze!

KMZ

Aetherius Obscuritas – MMXV (Album teaser)

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek