Lemezismertetők

AETHERIUS OBSCURITAS – Víziók

Kiadó: Paragon Records

Weboldal: http://arkhorrl.hu/

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black Metal

 

 

 

A szigetvári Aetherius Obscuritas egyike a legígéretesebb magyar black metal bandáknak. Igaz itt konkrét bandáról nem beszélhetünk hisz az egész mögött egy személy Arkhorrl azaz Vágvölgyi Viktor (Sudden Death) áll. Most azonban úgy tűnik egy megfelelő dobos társra is talált “Zson” személyében, aki Viktorral együtt a Sudden Death sorait is erősíti. Annak ellenére, hogy egyszemélyes formációról van szó, nagy ritkán azért koncerten is ellehet csípni őket. Egyikhez volt is szerencsém és elég meggyőzően teljesítettek. Amúgy a már említett Sudden Death zenekar tagjai segítik ki Arkhorrl-t az élő fellépések során. Most úgy tűnik minden eddiginél nagyobb ismeretségre tehet szert az A.O. Itt elég, ha csak arra gondolok, hogy a mostani lemezt (Víziók) egy jóval erősebb kiadónál a “Paragon Records”-nál jelent meg. Sőt egy közös split CD is napvilágot látott a volt Ancient énekes “Lord Kaiaphas” bandájával a “Thokkian Vortex”-el. A Víziók amúgy a negyedik teljes értékű Aetherius Obscuritas lemez és a fejlődés minden eddiginél szembetűnőbb. Igaz már régóta van Arkhorrl-nak egy saját zenei világa, – amiből egyből rá lehet ismerni – és ezt nagyban köszönheti elég jellegzetes orgánumának is. A zene kapcsán a Ragnarök nevezetű norvég bandát szokták emlegetni. Ez nagyjából helytálló, de én most nem kívánok ilyenekbe belemenni.

Ami elsőre szembetűnő az új lemeznél a minden eddiginél igényesebb és magával ragadóbb külső. Csodálatosan megszerkesztett és kivitelezett borító a korong és a cím hangulatához tökéletesen illeszkedve. Aztán ha betesszük a CD-t sem érhet minket csalódás, mert a hangzás sokkal erőteljesebb mint eddig bármikor. Amúgy most egy kicsit úgy érzem, gyorsabb is lett a lemez, mint az ezelőttiek. Persze szó nincs végtelennek tűnő öncélú kalapálásról. A lemez 6+1 magyar, négy angol, egy instrumentális és egy feldolgozás dalt tartalmaz. Rögtön a korongot nyitó címadó egy igazi black metal riffekkel, harmóniákkal teletűzdelt végig sodró lendületű dal. A kórusos refrén, pedig nagyon eltalált hangulatú. Már itt egyből felismerhető Arkhorrl játéka és szembetűnő, hogy mennyit fejlődött az évek során. A második dal “Myterious Path of Desires” egy kicsit dallamosabb, persze a black-es begyorsulás itt sem hiányozhat. Majd a kedvenc nótám “Kilenc tele a ködnek” következik, melyben a szöveg is nagyot üt és a zene ennek megfelelően kegyetlen. A leállós résznél megpihenhetünk ugyan, de aztán a “végigazságnál”, hogy “maga az élet a halál” aztán végkép elsöpör minket.

A “Journey to Immortality” lassabb tempóval kezd, melyet egy igazi lélek mélyére ható akusztikus gitárjáték követ. Jó kis nóta, a dal felépítésileg az egyik legjobb szerzemény. Majd ismét jó kis riffekkel felvértezett kemény kötésű dal a “The Lockness Door” szélviharként söpör rajtunk végig. Aztán az említett Ragnarök feldolgozás jön magyar szöveggel előadva. Ezt a nótát nem kell bemutatnom senkinek sem. Nagyon erős dal, kiválóan előadva. Ezt a második demón (“Sötét Prófécián”) lévő “Álom” nótának “folytatása” követi “Álom II.” címmel. A szöveg megkívánja a súlyos zenei körítést, így egy újabb kegyetlen black metal nóta kerekedik ki belőle. Mindenképp említésre méltó még a Burzum hangulatú “Black Moorland”, mely a végletekig depresszív és kilátástalan. Szerintem egy black metal korongon mindenképp helye van egy ilyen dalnak. A lemez a végére sem ül le, az átvezető intró után hallható utolsó két nóta is kellően változatos. Igaz, elsőre lehet sok az ilyen zenéből 53 perc, de Arkhorrl most nem tudott hibázni. Aki a black metal-t szereti annak kötelező darab a Víziók – én meg úgy érzem, hogy a 2007-es év legjobb magyar black metal korongja megszületett -.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Víziók (Visions)
2. Mysterious Path of Desires
3. Kilenc tele a ködnek (Nine Winters of Mist)
4. Journey to immortality
5. The lockless door
6. Ragnarok – Menedékem a sötétségben
7. Álom II (Dream Pt. II.)
8. Kövekbe vésett nyugalom (Silence, hewn in stone)
9. Black Moorland
10. Who never really left
11. Idegenül (As a stranger)
12. Holtszak (Dead season)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Aetherius Obscuritas – 10 év szünet után újra élőben!

KMZ

Aetherius Obscuritas – megjelent a “Mártír”! Teljes egészében meghallgatható, és rendelhető a zenekartól!

KMZ

Aetherius Obscuritas – a norvég Ragnarok és az Ancient énekeseivel az új lemezen! Újabb dalpremier!

KMZ

Aetherius Obscuritas – szöveges videó: Tiszta ruhákat szennyező korom, és instagram oldal

KMZ

Aetherius Obscuritas – album előzetes és megjelenési dátum!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Ízelítő a lemezről – vokálfelvételek

KMZ

Aetherius Obscuritas – stúdióban

KMZ

Aetherius Obscuritas – Streamelhető, letölthető a “The Saturnine Alliance” split!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Meghallgatható a teljes lemez!

KMZ

Aetherius Obscuritas – 15 éves jubileumi dal/videó

KMZ

Aetherius Obscuritas – Megjelent az “A harag lángja” single – kártya pendrive-on!

KMZ

Aetherius Obscuritas – A Harag Lángja szöveges videó

KMZ

Aetherius Obscuritas – Különleges kiadvány

KMZ

Aetherius Obscuritas – Megérkezett az új póló is!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Megjelent a zenekar ötödik nagylemeze!

KMZ

Aetherius Obscuritas – MMXV (Album teaser)

KMZ

Aetherius Obscuritas – Közeleg az új lemez

KMZ

Aetherius Obscuritas – Itt a hivatalos videoklip!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Befejezték az ötödik lemezünk felvételeit!

KMZ

Aetherius Obscuritas – Zson visszatért a dobok mögé

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek