Lemezismertetők

AFTER RAIN – Vitorlát Szélbe / It’s A New Day 2CD

Kiadó: Edge Records

Weboldal: www.afterrain.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Rock

 

 

 

 

A túrkevei After Rain zenekar 2006-ban alakult. A Vitorlát szélbe című első nagylemezük máris dupla album. A magyar nyelvű számoknak megvannak az angol nyelvű párjai is, melyek legtöbbször a magyar szám fordításai, de párszor teljesen más szöveget kapott ugyanaz a dallam. A két lemez maga is eltérő designt kapott, a borító viszont ugyanaz. Profimunka, mint ahogy azt Havancsák Gyulától elvárhatjuk. A hangzásra sem lehet panaszunk, hiszen a keverés és a mastering Cserfalvi Zoltán, azaz Töfi munkája. A banda dallamos heavy metalt-hard rockot játszik, női énekkel, két gitárral, amit viszont Szijártó Zsolt, mint egy szem gitáros játszik fel. Ahogy hallom, a zene erősen két gitárra épül. Nem tudom, nem lenne-e üres koncerten a zene…

Ahogy megszólal a Harapás című szám, már dörzsölhetjük a tenyerünket. Profin szól minden, az énekhang szép, tiszta, a szöveg sem rossz. Szerintem a lemez egyik legjobb szerzeménye. A Ne kérdezd, miért viszont nagyon progresszívesen kezdődik. Nekem a Stonehenge ugrott be róla elsőre. A szövegében viszont furcsa kettősség jelenik meg. A mondanivaló mély kérdést feszeget, de a megfogalmazás, főleg a szóhasználat helyenként nekem nagyon idegen. A szóló viszont jól adja vissza a szám hangulatát.

A Végső út című szerzemény a nemrég elhunyt Daczi Zsolt emlékére szól. Frankó kis akusztikus rész vezeti fel, ami átvált majd torzba, és iszonyat jól el lett kapva ez a szóló is, a ritmusgitár is nagyon oké. A végén lévő üveghangok pedig az Autumn Twilight – As Light Suffers Colours albumát juttatják eszembe. Ami visszatérő hiba a zenében, az az ó-ó-ó-zás, oh yeah-ezés, azaz szöveg nélküli dúdolás, aminek én nem érzem funkcióját. Sem ebben a számban, sem a többiben. Itt még belefér, viszont van egy pár szám, ahol már zavaró is. Szerintem ezeket simán meg lehetne oldani valami szólóbetéttel, esetleg ugyanazokkal a hangokkal is, akkor is átjönne a hangulat, sőt… A Tíz perc viszont a statikus, zakatolós témájával kicsit furcsa a női énekkel. Egyszerűen nem illik össze. Nem ez az egyetlen ilyen szám. A szövegvilág sajnos erősen ellaposodik, és nem nagy durranás a mondanivaló sem, és ismét a dúdolás… A szólórész pedig teljesen rendben van, zeneileg egy rossz szavam sincs rá.

A Tengernél című számban a refrén lett nagyon elkapva, főleg a vokál belépése és elhallgatása, a torzba váltó gitár riffjei, és az elejének a hangulata. A szóló viszont nekem túl durva a mondanivalóhoz képest. A Hogyha jót akarsz egy nagyon furcsa szerzemény. Ez egyfajta átok, ami annak a bizonyos vetélytárs nőnek szól. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen abszolút életszerű. Nem vagyok ugyan nő, de szerintem átkot szórni nem vékony, magas hangon szokás a konkurensre, és az akusztikus gitárt sem érzem itt megalapozottnak. Hamár átok, akkor az Ossian – Átok című száma jut eszembe a Félre az útból!!! albumról. Fogcsikorgatás, a szavak préselése, torz gitár, agresszió. Így, ha nem értenénk a szöveget, az elejéről, akár szerelmes szám is lehetne. Persze bedurvul egy kicsit a szerzemény, de én az agressziót azért keveslem. Ha a nők így élik meg az átokszórást, akkor még sokat kell fejleszteni a pszichológiai érzékemen… Jó, maradjunk a stílusnál, ne üvöltsünk, ne tomboljunk, de csak nagy ritkán jön át az átok. Bezzeg a szólóból! Így kell ezt csinálni. Vonyító-visító szóló, tökös ritmusrész, és ha még a basszus is kijjebb lenne…

A Forr az út már teljesen rendben van. Van benne egy szép kis kép: “Sötét égre lyukat fúr egy denevér”, egy pöpec szóló és egy jól eltalált refréndallam. Nem is kell több.

A Vitorlát szélbe akusztikus bevezetőjében ismét feltűnnek az üveghangok, a kicsit blues-os beütésű gitárbetétek és szóló. A szöveg is teljesen jó, viszont a dúdolás ismét marha zavaró, az ének alatt a végén a gitárszóló előtt viszont le a kalappal.

A Háló című számban végre megszólal a basszus egy kis slappel (talán az egész albumon kijjebb lehetne hozni egy picit), meg a jó kis zakatolós riffek is feldobják a hangulatát. A szöveg is elsőrangú, sőt az énekdallam is. Nagyon eltalált szerzemény. Nálam mindenképpen dobogós.

Az A kövek beszélnek énekdallama és főleg a ritmikája viszont nagyon nem jön be. Lehet, hogy nem én vagyok a célközönség, és rosszul gondolom, de szerintem egy énekdallam akkor az igazi, ha a hallgatónak benne marad a fülében. Pontosan úgy, mint a Hálóban, vagy a Harapásban, vagy itt a szólórészekben. Ismét csak tisztelgés a gitáros, Szijártó Zsolt előtt. Nagyon érzi a számokat és a zenét.

Az A felhők fehérek kezdő riffje nagyon jól sikerült, bár néhol az énekdallam nagyon nem az igazi. Nekem ez a ritmika nagyon nem talál be, és nem látom, mi a funkciója. Nekem inkább a zaklatottságot, kapkodást sugallna, aminek én nem látom nyomát a szövegben. A szóló ismét frankó, bár a szóló utáni instrumentális rész ismét idegennek és funkciótlannak tűnik számomra.

Összességében vegyes a kép az albumról. Mindenképpen ki kell emelnem a szólók érdemben mindegyikét, hiszen nagy erősségei a korongnak valamint a Harapás, a Végső út és a Háló, mint dobogós számok szövegét, mondanivalóját és hangulatát. Ezek viszik előre a lemezt, viszont vannak nagy hiányosságok is, amelyek főleg az énekdallamok egy része, a dúdolások és a Hogyha jót akarsz első fele. A három kiemelkedő szám mellett a többi viszont csak középszerű, bár vannak nagyon értékes motívumok minden számban. Az út, amit jár a zenekar, mindenképpen jó és bíztató, viszont van még hova fejlődniük. Véleményem szerint a dobogós számok irányába.

Tracklist:

CD1:

1. Harapás
2. Ne kérdezd, miért
3. Végső út
4. 10 perc
5. Tengernél
6. Hogyha jót akarsz
7. Forr az út
8. Vitorlát szélbe
9. Háló
10. A kövek beszélnek
11. A felhők fehérek

CD2:

1. Why should I be
2. Don’t ask me why
3. Truble in the world
4. Player
5. But you are not that
6. Curse for you
7. Running
8. It’s a new day
9. Butterfly
10. Walking
11. Sky is blue

Pontszám: 6.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek