Lemezismertetők

AGE OF AGONY – War, Hate, Blasphemy

Kiadó: Terranis Productions

Weboldal: www.synaptx.hu/agony

Kiadás éve: 2005

Stílus: Death Metal

 

 

 

 

Az Age Of Agony bevallottan nem túlságosan technikás banda – a death metalt inkább a feelinges oldalról közelítik meg. Nem a komplex zenélés a céljuk, hanem az, hogy igazi death metalos hangulat áradjon a zenéjükből. Korábban volt szerencsém a 2003-as demójukhoz, ami “The Dark Conquers All” címen jelent meg. A demóról határozottan kellemes emlékeim voltak, hiszen hangulatos dalokat tartalmazott fogós riffekkel és változatos énekkel. Határozottan feldobta az anyagot, hogy a mély hörgést és a black metalra emlékeztető károgást kombinálták. Épp ezért okozott csalódást, hogy a nagylemezről a károgást teljesen lehagyták, és csak a hörgés maradt meg, ami őszintén szólva a bő 40 perces lemez végére egy kicsikét kezd unalmas lenni. Az albumon tipikusnak mondható old school death metalt hallunk, alapvetően középtempós dalokkal, mély hörgéssel.

Legerősebbnek az akusztikus fel- és levezetéssel kezdődő és végződő, a többinél egy kicsivel lassabb, történelmi ihletésű szöveggel rendelkező The Prime-ot érzem. Az album címe nagyjából felvezeti, hogy milyen gondolatok köré íródtak a szövegek. Ennek megfelelően több dal foglalkozik a gyűlölettel, az egyház- és vallásellenességgel, valamint szót emelnek a nyugati “kultúra” ellen is. Meglepetést a már említett The Prime szövege jelentett, hiszen death metal zenekaroktól szokatlan, hogy hazafias érzelmű, magyarság történetét boncolgató szövegeket írjanak. A hangzás szerintem rendben van, bár az ének egy kicsit talán lehetne hátrébb, a gitárok pedig előrébb. A zenekar leszögezi a weblapján, hogy senki ne várjon tőlük mást, kizárólag old school death metalt, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a demóval és a The Prime című dallal bizonyították, hogy a kicsivel szélesebb látókör változatosabb, izgalmasabb zenét eredményez.

Mindenesetre az album a célkitűzésüket megvalósítja – színtiszta old school death metal az ehhez illő feelinggel. Az elkötelezett death metalosoknak tehát mindenképpen ajánlom az albumot, a többieknek talán unalmas lesz, én is visszalépésnek érzem a “The Dark Conquers All”-hoz képest.

Tracklist:

1. Grey
2. Age Of Innocence
3. Eternal
4. XIII. Century
5. Bloody Pathways
6. Via Dei
7. Answer
8. The Prime
9. Winter (I Die With You)

Pontszám: 6.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek