Lemezismertetők

AGONY FACE – CLX Stormy Quibblings

Kiadó: My Kingdom Music

Weboldal: facebook.com/agony.face

Kiadás éve: 2013

Stílus: Progressive / Melodic Death Metal

Brief Sum: Great melodic-progressive Death Metal. Several genres mixed in the music, including: death metal, psychedelic rock, spanush music, etc. If you like rythmic variations too, you won’t be disappointed.

 

Ezt a lemezt abszolút a stílus meghatározása miatt választottam (Surrealistic Death Metal). Nos annyira nem szürreális ellenben remek leginkább progresszívnek nevezhető halál metál. Ami először feltűnt és azóta is gyakran, a vokál Alexi Laiho-éra emlékeztet. Ez alapvetően nem volna problematikus, de ebbe a zenébe néha nem illik.

A muzsika leginkább ritmika tördelésekkel operál és jól kidolgozott szólókkal, mint sem a stílusra jellemző gyors dobtémákkal. Természetesen nem alszunk el közben, de a dallamosabb elszállósabb vonalra kell számítani. Ami igazán nem tetszett a korongon, hogy gyakran használják a flanger/phaser gitár effekt kombót, ami nekem nem passzol oda, mert kiveszi az erőt a hangzásból. Szólózás alatt elfér, de egy-két súlyosabb riffet rendesen eltol. Meglepő váltások bőven vannak a zenében és a dobos úr munkáját kifejezetten dicsérnem kell. Korrektül rakja a témák alá a hangsúlyozásokat.

A stílusok közül néhol egy kis psychedelic rock életérzés is feltűnik, kellemes akusztikus témák keretében leginkább. Lassulás, gyorsulás, elszállás ezek az elemek váltakoznak, mint már említettem és pont emiatt egyáltalán nem unalmas a lemez.

Pár szót ejtek a borítóról is, mert az eléggé helyén van. Érdemes rávetni pár pillantást szép artwork. Természetesen erről -is- eszembe jut a Pink Floyd, szerintem nem kell magyaráznom miért. A dalok két “átvezetőt” leszámítva 5+ percesek, melyek azért nem rövidek még a stílusban sem, így például a harmadik dalba némi spanyolos hangulatvilágú akusztikus borulás is belefér. Némi szintetizátoros aláfestés is jár hozzá és ezzel együtt egyáltalán nem üt ki a képből.

Amennyiben dalt kéne ajánlanom a lemezről a Sophisticated Telescopes c. dal lenne az. Ez ütött be nálam a legjobban, bármennyire többszöri hallgatásra is találtam pontokat a lemezen, amire felkaptam a fejem.

Kicsit még beleveszik a gyorsabb Death Metal témákat is a zenébe és egy nagyon korrekt kis zenekar lesz ebből.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. XVI – The Sublimation
2. XVIII – Into the Keyhole
3. XIV – Ice, Smoke and Horses
4. XV – What? Chimera!
5. CLX – Quibblings
6. XI – Sophisticated Telescopes
7. XVII – Golden Waterfalls Part IX
8. XVII – Golden Waterfalls Part VI
9. XII – To (t)rust the T(rust)


Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek