Lemezismertetők

AJATTARA – Tyhjyys

Kiadó: Spikefarm Records

Weboldal: www.ajattara.fi

Kiadás éve: 2004

Stílus: Psychedelic Black Metal

 

 

 

 

Az Ajattara harmadik lemeze, a Tyhjyys, 2004-ben látott napvilágot a Spikefarm gondozásában. Elöljáróban az Ajattaráról csak annyit, hogy egy alapvetően dark-doom metal zenekarról van szó, melyben többek között az Amorphisból már jól ismert Pasi mutatja meg kevésbé dallamos énektudását. Sokak számára, akik kezükbe veszik mind a régebbi korongokat, mind ezt a lemezt, kissé monotonnak, néhol unalmasnak tűnhet. Ezért felhívnám a figyelmet arra, hogy az Ajattara munkássága sokkal átélhetőbb, értelmezhetőbb és élvezhetőbb lesz, ha a hallgató tud finnül vagy elolvassa a szövegek angol fordítását. Képzeljük el, milyen lehetne mondjuk egy finn számára Nevergreen-t hallgatni, ami zeneileg az Ajattarához hasonlóan monoton, a szövegek azonban ezt a hátteret meg is követelik. Finn rokonaink esetében is valami hasonlóról van szó.

Meg kell mondjam, ez volt a zenekar életében véleményem szerint az első olyan album, melyet az elejétől a végéig nagyon szívesen hallgatok végig mind a mai napig. Kiforrott a zenekar, minden riff, minden háttérvokál a helyén van, nem is képzelhetnénk el az Ajattara számára jobb nagylemezt, mint a Tyhjyys.

Már a cím is (“Üresség”) mutat arra, hogy ez nem egy túl vidám hangulatú album lesz. Az anyag klasszikusan visszaadja a finn tél hangulatát: tél van, hideg, halál és hó. Mindez az Ajattarától megszokott nyomasztó metaforikus szövegvilágon keresztül jut el a hallgatósághoz. A rövid Intro után következő Sortajan Kaipuu (“Az Eltiprott vágya”) kellően depresszíven, néhol naturalistán vázolja fel a zenekar véleményét az egész világról. Emellett még két nagyon karakteres dalt emelnék ki a lemezről, a Narras-t, és a Pahan Tuoma-t: A Pahan Tuoma egy akasztófáról szól, ami a lemenő nap fényében vet véget mindennek, amit emberként ismerhetünk. Ez a lemez alapkoncepciója: az ember és a semmi egyként említése, mindez a súlyos, földbe döngölő zenei háttérrel. A magam részéről mindenkinek ajánlom, színvonalas, jó hangzású, kiforrott anyag.

Tracklist:

1. Intro
2. Sortajan Kaipuu
3. Katumuksen Kyinen Koura
4. Naaras
5. Armon Arvet
6. Pahan Tuoma
7. Harhojen Renki
8. Langennut
9. Uhrit
10. Tyhjyydestä
11. Outro

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek