Lemezismertetők

AJUNA – Prisoners of the Sun

Kiadó: Quality Steel Records

Weboldal: www.ajunamusic.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Post Black Metal

Brief Sum: Black metal, laid back guitars, dark atmosphere, but mostly a mature album. Ajuna showed us this with Prisoners of the Sun. I can only recommend it.

 

A dán Ajuna első nagylemeze a Prisoners of the Sun, és ennek függvényében egy nagyon sokoldalú korongot ismerhetünk meg. Hallhatóan atmoszférikus, útkereső, mégis nagyon jól összerakott anyagról beszélünk. Az alapvető stílusirányzat, mondhatni kiindulópont a black metal, ami határozott és komor megszólalást biztosít a zenekarnak, viszont egyáltalán nem skatulyázza be azt. A karcos, károgós témák mellett sokszor dominál az inkább death metalra hajazó öblös énekhang, vagy a monumentális, elszállós hangszerkezelés. Üdítő élmény újra olyan északi zenét hallgatni ami nem rendszerekben gondolkodik, hanem megpróbál színesíteni, újítani és szétfeszíteni azokat a bizonyos korlátokat, amiktől egysíkúvá válik sok hasonló banda. Nyilvánvalóan ez a fajta hozzáállás bizonyos mértékben a friss lendületnek tudható be, de emellett szinte kézzelfogható a zenei fejlődés íve, ami azt mutatja hova jutottak el a srácok a 2012-es EP óta.

Sokkal összeszedettebb a megszólalás és a zenei véna. Természetesen a korábbi cuccnál is érezhető volt, hogy a hozott anyag alapvetően nagyon jó de ezt most sikerült megfejelni a Prisonersel. Ha megtartják ezt a fajta hozzáállást akkor ez simán kiemeli őket az alap post-black zenekarok közül.  A lemezen található összes tétel alapjában véve szerethető és jól kitalált, 3-4 szerzemény ettől függetlenül kiemelkedik a többi közül. Például a lüktető és rendkívül koszos bőgőtémával megtámogatott Winter, vagy a dallamos gitároktól érzelmes Tribute ami egy olyan szám amit egymás után muszáj többször hallani. Ide sorolható még a Suntomb és a Kaos is, egytől egyig kiváló gitártémákkal. Nekem személy szerint nagyon tetszik amikor minden hangszeres arra megy rá, hogy jó és összefüggő témákat írjon ahelyett, hogy megpróbálja túljátszani magát. Itt is ez a helyzet, az Ajunában mindenki hozza  a biztos és kőkemény alapot, melyhez egy véregyszerű és ösztönös kreativitás társul.

Nagyon jó lemezt hoztak össze a dán arcok, kíváncsian várom a folytatást ami minden bizonnyal újfent ki tud majd billenteni az unott és jól begyakorolt mozdulatokból álló hétköznapokból.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Tribute
2. Medicin
3. Invisible Cut
4. Suntomb
5. Kaos
6. Death
7. Winter


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Ajuna – EP bakelit újrakiadás és teljes debüt album stream

KMZ

Ajuna Interjú

Golysz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek