Lemezismertetők

ALCATRAZZ – Live Sentence – No Parole From Rock’N’Roll (Re-release) / Disturbing the Peace (Re-release)

Kiadó: Metal Mind Records

Weboldal: www.alcatrazz.org

Kiadás éve: 2015

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: The conditions were set, but still, Alcatrazz was not able to break out. For the fans of traditional, melodic hard rock / metal music, this is a must-have.

 

Meglehetősen furcsa, hogy egy csapat debütáló lemezének megjelenését követően egy koncertalbumot jelentet meg. (Speciel annak idején a brazil Vulcano egy Ep és egy demo után élő anyaggal mutatkozott be az undergroundban). Az Alcatrazz esetében ez történt, ugyanis a Live Sentence (1984 január 28.-án a Nakano Sun Plaza-ban, Tokióban rögzítették a felvételt) gyakorlatilag az első, No Parole from Rock ’n’ Roll korong élő prezentálása klasszikus Rainbow dalokkal megfűszerezve.

Mielőtt rátérnék a hallgatnivaló taglalására, érdemes egy kicsit kitérni a zenekar létrejöttére is. 1983-ban alakultak, a tagságot pedig a Rainbow-ból kivált Graham Bonnet énekes, a Steelerből lelécelt, akkor húsz esztendős Lars Yngwie Johann Lannerbach Malmsteen gitáros, Gary Shea basszusgitáros, Jimmy Waldo szintetizátoros és az Iron Maident elhagyó Clive Burr dobos alkotta. Burr állítólag csak egy hétig volt a banda tagja és azután hagyta el őket, hogy rájött, a csapat Amerikába akarja áttenni a székhelyét, ellentétben azzal, hogy Angliában maradjanak, így helyét az egykori Iron Butterfly dobos, akkoriban Alice Cooper együttesét elhagyó Jan Uvena foglalta el. Elég hamar, a No Parole from Rock ’n’ Roll kiadása után lezavart turnén Bonnet és Malmsteen között zenei nézeteltérések merültek fel, így Yngvie kilépett és megalapította saját bandáját a Rising Force-t. A lemez eme bizonyos turnén került felvételre, megjelentetését pedig Malmsteen megpróbálta megakadályozni, de nem sikerült neki. A két névből, tehát Bonnetéből és Malmsteenéből egyből kiderül, beazonosítható a zenei világ, amely nem más, mint a klasszikus, Rainbow hatásokat felvonultató, dallamos hard rock muzsika és a neoklasszikus (akkor még javában ismeretlen volt ez a fogalom) zene ötvözete. A bemutatkozó albumról többek között a Too Young To Die, To Drunk To Live, az Island In The Sun, a Hiroshima Mon Amour került terítékre, a Coming Bach egy alig egy perces Johann Sebastian Bach adaptáció, míg az All Night Longot és a Since You’ve Been Gone-t a Rainbow repertoárjából emelték át, ráadásul eme utóbbi tétel eredetijét egy angol énekes, szövegíró, zenész Russ Ballard jegyzi. Abszolút vevők a japánok az előadásra, hallható a lelkesedés, a felfokozott állapot, Malmsteen pedig játékával irányt mutatott megannyi gitáros palántának, többek között a mi zseninknek, az egykori Classica tag Fejes Zoltánnak. Rengeteg, billentyűs hangszerekkel dolgozó csapat profitált vagy húzott hasznot az Alcatrazz munkásságából, mint pl. a Europe, a Whitesnake vagy a House Of Lords. A három bónusz felvétel közül a Jet To Jet a reseda-i, Country klubos koncertről, míg a Big Foot és a Suffer Me egy tokiói buliról származik.

A No Parole for Rock ’n’ Roll-lal komoly népszerűségre tett szert a zenekar, elsősorban Japánban számítottak szupersztároknak. Promóció terén sem szenvedett hiányt a banda, hiszen az MTV felsorakozott mögéjük, a Hiroshima Mon Amourra klip készült, a single-ként is megjelent Island in the Sun-t a rádiók nyomták és a Rocshire kiadó helyett a Capitolhoz került a banda. Jól jöttek ki a tagcseréből is, lévén Malmsteen helyére nem más, mint a Frank Zappa oldalán feltűnt Steve Vai került, annak ellenére, hogy Bonnet hevesen tiltakozott a döntés ellen. Vai-jel a soraiban a zenekar ráfeküdt az új lemezre, emellett egy újabb japán turné következett, hogy Steve-t bemutassák a rajongóknak illetve az új anyagot promotálják. A körútról koncert video is készült Metallic Live ’84 címmel, a lemezt felvezető single pedig a Will You Be Home Tonight lett. Mivel a No Parole from Rock ’n’ Rollhoz ez idáig nem volt még szerencsém (simuljon ki annak az EKG-ja, aki elvitte a cd-t ha-ha!), nem tudom, hogy mennyit változott a banda, mennyi hasonlóság illetve különbség van a két korong között, csak gyanítom, hogy gyökeres változás nem történt. Ez a lemez –ahogy már fentebb utaltam rá- a Rainbow képviselte hard rockot ötvözte a neoklasszikus metallal és az sem meglepetés, hogy Steve Vai kitűnően pótolta Yngvie Malmsteen, tehát a tagcsere abszolút bevált. A tempós, pörgős, pattogós God Blessed Video (erre készült a klip), a Wire And Wood és a Stripper tételeket a Szivárvány ragyogja be, az epikus, lassú Desert Diamondban Bonnet Ronnie James Dio-t idézi meg, míg a Mercy, a Will You Be Home Tonight vagy a Painted Lover hagyományos, dallamos hard rock felvételek.

Hiába voltak adottak a feltételek, az Alcatrazz sosem tudott kitörni, ráadásul a lemezt támogatandó turnét anyagi okok miatt meg kellett rövidíteni, melynek következményeként Steve Vai kilépett és David Lee Roth szólózenekarához csatlakozott. 1986-ban kijött még a Dangerous Games, de az már nem osztott, nem szorzott, a banda feloszlott. 2007 óta elméletileg Alcatrazz featuring Graham Bonnet név alatt fut a csapat, turnéztak, koncerteztek, egy esetleg új albumról azonban nem szól a fáma. Eme két anyag között nem teszek különbséget, tradicionális, dallamos hard rock/metal albumok, a klasszikus jelzőt viszont nem használnám.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

“Live Sentence – No Parole From Rock’N’Roll”
1. Too Young To Die, Too Drunk To Live
2. Hiroshima Mon Amour
3. Night Games
4. Island In The Sun
5. Kree Nakoorie
6. Coming Bach (Instrumental)
7. Since You’ve Been Gone
8. Evil Eye (Instrumental)
9. All Night Long

Bonus tracks:
10. Jet To Jet (Live at The Country Club, Reseda)
11. Big Foot (Live In Tokyo)
12. Suffer Me (Live In Tokyo)

“Disturbing The Peace”
1. God Blessed Video
2. Mercy
3. Will You Be Home Tonight
4. Wire And Wood
5. Desert Diamond
6. Stripper
7. Painted Lover
8. Lighter Shade Of Green (Instrumental)
9. Sons And Lovers
10. Skyfyre
11. Breaking The Heart Of The City

Bonus tracks:
12. General Hospital (Live at The Country Club, Reseda)
13. Kree Nakoorie (Live at The Country Club, Reseda)
14. Koujou No Tsuki (Live In Tokyo)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

ALCATRAZZ – No Parole From Rock’n Roll (Re-release)

Dehumanizer

Hot News: Alcatrazz’s albums to be re-released in November

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek