Lemezismertetők

ALCATRAZZ – No Parole From Rock’n Roll (Re-release)

Kiadó: Metal Mind Records

Weboldal: www.alcatrazz.org

Kiadás éve: 2013

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: Alcatrazz, led by veteran singer Graham Bonnet, is one of those bands from the early 1980s missed by many hard rock / heavy metal fans, although they were supposed to show the world where the music was going during that time. Nevertheless it’s the band that Yngwie Malmsteen’s name was first heard in. This is the re-release of their debut album, a digipack edition including three live bonus tracks.

Nos, kezdjük a 2014-es évet egy alapos törileckével, mégpedig egy kora 1980-as évekbeli gyöngyszem ismételt kiadása ürügyén!

Az Alcatrazzt 1983-ban hozta létre a Ritche Blackmore-féle Rainbow-t és Michael Schenker szólóbandáját megjárt Graham Bonnet énekes, valamint Gary Shea bőgős és Jimmy Waldo billentyűs az előző évben feloszlott New Englandből. Hozzájuk csatlakozott Jan Uvena, az Iron Butterfly és Alice Cooper volt dobosa, na meg az akkor még pályája elején járó, épp csak húsz esztendős gitármágus Yngwie Malmsteen (aki közvetlenül azelőtt lépett ki a Steelerből). Csupán érdekességképpen: eredetileg az ex-Iron Maiden ütős Clive Burr-rel (RIP) startolt volna a csapat, ő azonban visszalépett, miután eldőlt, hogy a banda székhelye az Egyesült Államokban lesz.

A formáció bemutatkozó albuma és egyben talán legismertebb anyaga, a No Parole From Rock N’Roll ’83 végén jelent meg. Ahogy az újonnan induló zenekarok esetében általános – ismert nevek ide vagy oda –, az első lemezen még nem teljesedett ki az az önálló stílus, amely második, harmadik nekifutásra szokott letisztulni jó esetben; más kérdés, hogy az Alcatrazznál a gitáros-poszton lezajlott későbbi cserék miatt (Steve Vai és Danny Johnson is pengetett itt Yngwie távozása után) az előrelépés e téren eleve némileg megkérdőjelezhető. Így aztán inkább markáns egyéniségek „párharcáról” beszélhetünk, amelyből a dalok kerültek ki győztesen.

A debütáló albumon mindenesetre már a nyitó Island In The Sun nótában egyértelműek a Rainbow hatások, még ha nem is annyira, hogy az a csapat ellen dolgozzon. Nem mellékesen ez az egyik legnépszerűbb szerzemény a lemezről, lévén klipszám. A Hiroshima Mon Amourhoz szintén készült videó. Mélyebb, korántsem kommersz tételről van szó, amelyben Bonnet erőteljes hangja és akrobatikus dallamai teljes mértékben dominánsak, az i-re pedig Malmsteen szólója teszi fel a pontot. A svéd virtuóz a monumentális Kree Nakoorie-ban még több teret kap a kibontakozásra, az Incubus meg maximálisan az ő tehetségét domborítja ki. Ez utóbbit (nem egészen másfél perces tétel) sokáig műsoron tartotta szólókarrierje során.

Egy újrakiadás, mint tudjuk, nem lehet teljes bónuszok nélkül. Az Alcatrazz-archívumból amerikai, illetve japán koncertfelvételeket sikerült előbányászni, amelyek Bonnet „előéletéhez” kötődnek. Naná, hogy a Since You’ve Been Gone is köztük van!

Az Alcatrazz a maga korában csak mérsékelt sikereket mondhatott magáénak – kivéve persze Japánt… –, viszont egyedülálló módon két korszakos jelentőségű gitárművész (Malmsteen és Vai) pályájának alakulásában is meghatározó szerepet játszott. A zenekar története 1987-ben három stúdió-és egy koncertlemezt követően lezárult. Az a tény, hogy Bonnet 2006 óta új társakkal turnézgatva igyekszik életben tartani a régi nevet, már más lapra tartozik.

A pontozást illetően az ember ilyenkor gondban van. Olyan anyagot kellene ugyanis értékelni, amely idestova harminc éve látott napvilágot és amelynek jelentőségét illetően az utókor is meghozta már a maga döntését. Maradjunk annyiban, hogy a végső „érdemjegybe” a zene (minőségi, nívós kora 80-as évekbeli heavy rock, egyedül talán a Big Foot és a Suffer Me nem állta ki az idő próbáját) mellett az új változat kivitele (puritán, az eredeti verzió külleméhez híven ragaszkodó digipack) és tartalma (némi vizuális adalék még jobban feldobta volna: klipek, koncertrészletek, interjúk stb.) is beleszámít.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Island In The Sun
2. General Hospital
3. Jet To Jet
4. Hiroshima Mon Amour
5. Kree Nakoorie
6. Incubus
7. Too Young To Die, Too Drunk To Live
8. Big Foot
9. Starcarr Lane
10. Suffer Me
Bonus tracks:
11. Since You’ve Been Gone (Live at The Country Club, Reseda)
12. Desert Song (Live In Tokyo)
13. Guitar Crash (Live In Tokyo)


Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

ALCATRAZZ – Live Sentence – No Parole From Rock’N’Roll (Re-release) / Disturbing the Peace (Re-release)

Dr. Feelgood

Hot News: Alcatrazz’s albums to be re-released in November

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek