Lemezismertetők

ALCEST – Le Secret (Reissue)

Kiadó: Prophecy Productions

Weboldal: myspace.com/alcestmusic

Kiadás éve: 2011

Stílus: Atmospheric Black Metal

Brief Sum: Alcest’s black metal mixed with wildflower-honey draws the attention of the listener, and takes you to distant lands, far from the material world into verdant leaves, where the twittering of the birds tries to overcome the buzzing cacophony of the bees. This music is not aggressive but enchanting. The re-recorded version is cleaner and clearer. The album contains both versions though, so the magic can be found in its full as well.

Ha meseországba szeretnénk elmerülni és mindezt valami bizarr háttérzenével akarnánk megtámogatni, a Le Secret az 1999-ben alakult francia Alcest bemutatkozó EP-je jó választás lenne. Akinek pedig annak idején nem jutott az 1000 példányszámos kiadványból, most beszerezheti az újra kiadását. A lemez nagyjából 4 egyenlő szeletre hasítja az órát, de igazából csak két dalt tartalmaz, két verzióban. Meghallgathatjuk az eredeti és az újra felvett albumot.

A muzsika nem nagy ördöngösség, nyers black metalon nyugvó hangulatzene. A nyersességet most nem úgy kell érteni, mint a stílus velejénél, amit a skandinávok művelnek. A fekete fém inkább, mint zenei eszköz van felhasználva. Ez van vegyítve egy kis vadvirágmézzel, jó kis hajdani Tiamat módra.
Ez a keverék izgalmas egyveleget alkot, ugyanakkor viszonylagos egyszerűsége epikus monotóniát sugároz. Ezt néhol belépő finom zenei megoldások ellensúlyozzák, megteremtve így a zenei varázslatot, felvértezve ezzel a dalokat, hogy beléphessünk az álomvilágba.

A két dal felépítése hasonlatos. A Le Secret madárcsicsergéssel kezdődik, majd az akusztikus gitár veszi át a szerepet, egészen a feketéllő fém uralmáig. Érdekes mód a tekerés nem szétzúzza az idilli képet, hanem inkább tovább építi. Ének alig található benne, de ettől függetlenül fontos eleme az alkotásnak. Női melankolikus énekhang búvik meg a háttérben. A francia dalszöveg csak sejthető, de ez adja az egész izgalmát. A nóta végére visszatér a kezdő kép az akusztikus gitárral, a madarakkal és újabb elsuttogott versszakkal.
A madarak átvezetnek az Elévation című költeménybe. Ez is finoman kezdődik, de most szintetizátor harmóniák vezetik fel a dalt. A tekerés megint hirtelen robban be. Itt az ének dominánsabb és nincs finomkodás, Neige károg, ahogy kell. Énekének van egy pogány, sámán közeli jellege, bár itt kicsit másról van szó, de mint hatás benne van. Azért a középrészen itt is előkerül az akusztikus gitár, de most, a dal utolsó felében, a természet rezdülésével harmóniában virgázó szólógitár jobban dominál.

Az új és az eredeti verzió között nem sok különbséget érzek. Egyrészt; meglepő módon; az új verzió tisztább, és ennek köszönhetően, mivel jobban szétválnak a hangszerek, hangosabb is. A „meglepő módont” azért írtam, mert az eredeti verzió is jól szól, bár kicsit kásásabb, de szerintem ez pont az a típusú zene, aminek csak használ a kaotikus hangzás. Az ének tisztább, jobban kivehető, és a hangszerek közül főleg a basszusgitár, ami előbújik rejtekéből. Szerintem a kása hozzátartozik a varázslathoz, a meséhez, nem éreztem késztetést, hogy még tisztábban halljam a hangszereket. De mivel mindkét verzió fenn van a korongon, lehet dönteni, kinek mi a fontosabb.
A másik érdekessége az új megjelenésnek, hogy mindenféle speciális verzióban fellelhető lesz, többek között egy fadobozos kiszerelésben is.

Ilyen indítással az Alcest nagy reményeknek nézhetett elébe, bár a folytatást nem ismerem, de ezzel az újra kiadással feltámadt bennem a kíváncsiság vajon merre vezetett útjuk.

Tracklist:

1. Le Secret (Rerecorded)
2. Elevation (Rerecorded)
3. Le Secret (Original)
4. Elevation (Original)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Anathema: októberben lemezbemutató az Alcesttel

KMZ

ALCEST – Shelter

Menegroth

Hot News: Alcest – „Opale” music video premiere at Stereogum and digital single release

KMZ

Hot News: Alcest – „Shelter” European tour 2014 announced

KMZ

Hot News: Alcest – Joint North American headlining tour with Anathema

KMZ

Hot News: Alcest start recording new album today

KMZ

Hot News: Alcest – First news about next album

KMZ

Hot News: Alcest – European tour with Katatonia and Junius in winter

KMZ

Hot News: Alcest – „Les Voyages De L’Âme” video clip now public

KMZ

ALCEST – Les Voyages De L’Âme

Azagtoth

Hot News – Prophecy Productions news: Arctic Plateau / Secrets Of The Moon / Alcest

KMZ

Hot News – Alcest: Information on „Les Voyages De L’Âme” and pre-order availability

KMZ

Hot News – Alcest / Les Discrets: Joint tour of Europe in February 2012

KMZ

Hot News – Prophecy Productions news: Lantlôs / Farsot / Alcest

KMZ

Hot News – Alcest: World tour in autumn 2011

KMZ

ALCEST – Écailles De Lune

Black_wizard

ALCEST – Souvenirs D’un Autre Monde

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek