Lemezismertetők

ALCEST – Shelter

Kiadó: Prophecy Productions

Weboldal: www.alcest-music.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Post-Metal / Shoegaze

Brief Sum: Not everyone will like the latest Alcest album, but its existence, quality and uniqueness is justified and undisputed despite the point that I liked the previous two discs a teeny bitt more.

 

A francia Alcest egy igazi szeretem\gyűlölöm zenekar lett az elmúlt időszakban. Ennek okát még a mai napig nem sikerült megfejtenem, de ez számomra lényegtelen is. A lényeg az-az, hogy a francia undergroundból érkezett Neige gondolt egyet és a más zenekaraiban nem felhasználható ötleteit összegyűjtve alapította meg az Alcest. Mely olyan szinten kinőtte magát, hogy az úgynevezett „shoegaze” stílus egyik megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Sőt most már koncertek terén is aktivizálódás érhető tetten. A magam részéről is totál rákattantam a zenekarra és a „Écailles de lune „ és a „Les voyages de l’âme” lemezekkel új kedvencet avattam.

A zene jellegét és hangulatát elég nehéz szavakba önteni. Neige egyedi orgánuma és egyedi gitárkezelése messziről felismerhető, melynek köszönhetően már ez elején is önálló karakterrel rendelkezett az Alcest. A muzsika folyamatos hangulati képeket fest le, melyről az embernek a szép dolgok jutnak az eszébe. Bár a folyamatos elmúlás rémképe is ott lappang a zenébe, mégis a lélekre hatva kiszakítja az embert a rohanó világ szürke képéből és olyan dolgok felfedezésére invitál amit eddig nem is vettünk észre. Eme utazás egy újabb állomása az immár negyedik Alcest lemez a „Shelter”. A fent említett dolgok azonban ezen a lemezen most még jobban előtérbe kerülnek. A muzsika „metalos” éle ugyanis eltűnőben van és a helyét a még finomabb zenei megoldások vették át. Ezáltal rengeteg akusztikus gitárt kapunk és a dalok csordogálva mutatják meg azokat az értékeket, melyeket soha nem szabadna elfelejtenünk. Így a zene hallatán az Anathema újabb dolgai is eszembe jutnak. Dalokra szedni most is felesleges ezt az újabb alkotást, mert egybe hallgatva táplálja  a lelket, viszont hangulat is kell hozzá. Nem lehet bármilyen környezetben akármikor hallgatni. Viszont ha az embernek ilyen dolgokra van szüksége alig ha választhat jobb hallgatnivalót mint a „Shelter”-t. A hangzás is kellemes, fület simogató és a borító is érdekesre sikerül. Bár a régebbi gyönyörű szép frontok nekem jobban tetszettek.

Nem mindenkinek fog tetszeni az új Alcest album, de létjogosultsága, minősége, egyedisége vitathatatlan még annak ellenére is, hogy az előző két korong egy hangyányival jobban tetszett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy most nem kelek szívesen útra Neige háborítatlan és szépséges világába.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Wings
2. Opale
3. La nuit marche avec moi
4. Voix sereines
5. L’éveil des muses
6. Shelter
7. Away
8. Délivrance


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Anathema: októberben lemezbemutató az Alcesttel

KMZ

Hot News: Alcest – „Opale” music video premiere at Stereogum and digital single release

KMZ

Hot News: Alcest – „Shelter” European tour 2014 announced

KMZ

Hot News: Alcest – Joint North American headlining tour with Anathema

KMZ

Hot News: Alcest start recording new album today

KMZ

Hot News: Alcest – First news about next album

KMZ

Hot News: Alcest – European tour with Katatonia and Junius in winter

KMZ

Hot News: Alcest – „Les Voyages De L’Âme” video clip now public

KMZ

ALCEST – Les Voyages De L’Âme

Azagtoth

Hot News – Prophecy Productions news: Arctic Plateau / Secrets Of The Moon / Alcest

KMZ

Hot News – Alcest: Information on „Les Voyages De L’Âme” and pre-order availability

KMZ

Hot News – Alcest / Les Discrets: Joint tour of Europe in February 2012

KMZ

Hot News – Prophecy Productions news: Lantlôs / Farsot / Alcest

KMZ

Hot News – Alcest: World tour in autumn 2011

KMZ

ALCEST – Le Secret (Reissue)

Saint-Savin

ALCEST – Écailles De Lune

Black_wizard

ALCEST – Souvenirs D’un Autre Monde

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek