Lemezismertetők

AMON AMARTH – The Crusher (Re-Issue) 2CD

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.amonamarth.com

Kiadás éve: 2009

Stílus: Melodic Death Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a svéd Amon Amarth jelenleg a csúcson van. Koncertjeik elsöprőek, az újabb kiadványaik kiválóak, és ha megnézzük, milyen lehetőségek rejlenek bennük, még mindig tele vannak energiával. Nem csoda, hogy a kiadó ezt meglovagolta, és újra kiadta az első három nagylemezüket, hogy az újdonsült rajongók is megismerkedhessenek a zenekar korai munkáival, amelyeket egyébként valóban vétek lenne kihagyni, hiszen a csapat stílusa és a számok minősége alig változott az idők során. Hogy ez nem csupán a pénzről szól, arra az Amon Amarth neve garancia, akit én az egyik leginkább rajongóbarát zenekarnak tartok, ha kiadványokról szól. Ezek ugyanis általában nem egyszerűen csak az albumot tartalmazzák egy egyszerűbb booklettel, hanem általában szép kiállítással és egyéb extrákkal is meg szoktak örvendeztetni. Most sincs ez másként.

A “The Crusher” című album nálam különleges helyet foglal el az Amon Amarth diszkográfiában, lévén ez volt az az album, amivel megismertem a csapatot, és ami által egyből beleszerettem a zenéjükbe. Igaz, csak a későbbiek folyamán derült ki számomra, hogy ennél többet is tud a csapat, lévén talán ez a legkevésbé erős alkotásuk, de még így is sikerült meghódítania. A lemezről nem sokat írnék, hiszen szerintem nincs olyan ember, aki valamelyik számmal ne találkozott volna már ilyen-olyan formában, de azért dióhéjban elmondanék pár dolgot azoknak, akik most ismerkednek a lemezzel. A számok tipikusan magukban hordozzák a vikinges-melodikus témákat, noha kevesebb a kiemelkedő tétel mint a többi lemezükön. Nekem mondjuk két kedvenc Amon Amarth számom is itt található, a Fury Divine és a nyitó ‘Bastards Of A Lying Breed’. Feldolgozták a Thor Arise demóról a ‘Risen From The Sea’-t, de azt kell, hogy mondjam, az eredeti nekem jobban tetszik, bármennyire tisztább ennek a hangzása. Ezen kívül a lemezen szerepel még egy Possessed-feldolgozás (Eyes of Horror), aminek viszont sikerült elcsípni a hangulatát.

De nézzük, mivel tud többet az újrakiadás? Az már rögtön látszik, hogy más a borító, illetve az eredeti egy CD helyett (csak úgy, mint a többi lemezük újrakiadásánál) kettő található, egy, amely magát az albumot tartalmazza, és még egy, amelyen az album számainak élőfelvétele található. Szerintem ez remek ötlet volt, különösen, hogy ennek az élőfelvételnek a hangzása vetekszik sok stúdióalbuméval. Egy-egy szám ráadásul sokkal jobban szól így, és van néhány olyan apró részlet is, ami változott az évek során. Vannak dalok, amelyek kifejezetten jobbak így (pl. Masters of War, Annihilation of Hammerfest), mint a stúdióformában. Ám nem csak emiatt a lemez miatt több ez az anyag, mint az eredeti. Emlékszem gond volt a régi anyaggal, hogy bár nagyon erősen szólt, a közepek néha túlságosan is, és a nagyobb hangerő általában már rontott a hangzás összképén. Könnyű helyzetben voltak, mert ez volt szinte az összes negatívum, amit felróhatnék az eredeti anyag hangzásával kapcsolatban, így mivel ezt is kiküszöbölték, már valóban nincs mibe belekötni.

Összességében tehát ez több, mint egy egyszerű újrakiadás, vagy remaszterizált változat, és éppen ezért bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki szeretne megismerkedni az Amon Amarth korábbi munkáival, de nem szeretné annyira a gyökereknél kezdeni, valamint azoknak is, akiknek már nincs meg eredeti minőségben az album. Nálam az eredeti ‘The Crusher’ 8 pontot ért a 10-ből, de a sok extra és a hozzáállás miatt ez megér plusz egy fél pontot.

——————————

ENGLISH VERSION:

We can say that Amon Amarth is on the top now. Their concerts are amazing, their releases are of high standard, and they are still full of energy. So there’s nothing surprising about that their label took the opportunity and re-released their first three full-lengths, so the newcomer fans can become familiar with the full Amon Amarth discography now. And they should, because the style of the Swedish Vikings haven’t been changed a lot since their debut, so if they liked the newer Amon Amarth efforts, they would definitely enjoy the old ones too. This re-issue is not about the money, the band’s name guarantees it. As I know them, they won’t let their fans down with any of their releases, they always want to give their fans the best. And they do, because these re-issues are not only the same albums with a slightly different booklet or with some bonus tracks, they’ve put high work in them. And they released again a record which is absolutely worthwhile.

I have to mention that ‘The Crusher’ is personally important to me because this was the first Amon Amarth album I’ve ever heard, and also this was the one who made me their fan. Of course, later I realised that this might be their weakest effort, but still, I love it since the first time I’ve heard. I don’t want to make a review on the whole original record, I would rather focus on the new features of the re-issue. But I should mention a few things in a nutshell for the Viking-newcomers. The songs were written with the same Viking themes in melodic death metal style but with less outstanding songs. However, two of my favourite Amon Amarth songs were featured on this record, ‘Fury Divine’ and ‘Bastards Of A Lying Breed’. They also remade and re-recorded the ‘Risen From The Sea’ from ‘Thor Arise’ demo, but I have to say that I prefer the original one rather than this one because of the original atmosphere, despite that the sound of the revisited song is better. Beside this, there’s another remake, a Possessed cover (‘Eyes of Horror’), which is okay, it has the essential old-school feeling.

But let’s see, what’s more in the re-issue! The first two notable things are that the cover is different and there are 2 CDs instead of one (so it’s similar to the other Amon Amarth re-releases in this case). Beside the original CD we get a bonus CD which contains the songs of the original CD but recorded in live. I think, that was a great idea, and because this disc was also recorded in studio quality, I can admit that some songs are truly better on live than on CD. Maybe that’s because they’ve made minor changes on these songs through the last few years, but I have to say that, for instance, Masters Of War and Annihilation Of Hammerfest sounds a way better than the original one. But this is not the only extra of the re-release. I remember, that I had some problem with the sound back then. It was really heavy and robust, but when I tried to listen to it on a weaker sound system or with earphones, I had some problem with the middle frequencies, mostly, when I put more volume on it. But they remastered the original one, and the new sound is just heavy and nice, it seems that they’ve solved this problem.

All in all, it’s more than a simple re-release or a remastered version of the original, so I can recommend it to those who want to become familiar with the earlier work of Amon Amarth, but who don’t want to start it from the very beginning, and also to those, who don’t have this album in the proper quality. I’ve rated the original ‘The Crusher’ at 8 out of 10, but with these extra features I should give this re-release half points more.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

CD1

1. Bastards Of A Lying Breed
2. Masters Of War
3. The sound Of Eight Hooves
4. Risen From The Sea 2000
5. As Long As The Raven Files
6. A Fury Divine
7. Annihilation Of Hammerfest
8. The Fall Through Ginnungagap
9. Releasing Surtur’s Fire
10. The Eyes Of Horror [Bonus Track]

CD2

1. Bastards Of A Lying Breed [Live]
2. Masters Of War [Live]
3. The Sound Of Eight Hooves [Live]
4. Risen From The Sea 2000 [Live]
5. As Long As The Raven Flies [Live]
6. A Fury Divine [Live]
7. Annihilation Of Hammerfest [Live]
8. The Fall Through Ginnungagap [Live]
9. Releasing Surtur’s Fire [Live]

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

AMON AMARTH és TRIVIUM nyáron – együtt, újra a Barba Negra Track-ben!

KMZ

A Sear Bliss lesz az Amon Amarth vendége a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Amon Amarth augusztusban a Barba Negra Track-ben!

KMZ

AMON AMARTH – Jomsviking

Cryonus

Amon Amarth „Deceiver Of The Gods” videó a Metal Hammer Germany-n

KMZ

Amon Amarth, Hypnos, Heroic – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father of the Wolf’!

KMZ

Amon Amarth koncert május 2-án a Barba Negra Klubban

KMZ

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father Of The Wolf’ at Las Vegas show the 17th and online the 18th of January!

KMZ

Hot News: Amon Amarth launch ‘As Loke Falls’ lyric video; currently on European headliner tour!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Deceiver of the Gods European headline tour announced!

KMZ

Hot News: Amon Amarth score their strongest chart impacts around the World with their new album Deceiver of the Gods!

KMZ

AMON AMARTH – Deceiver Of The Gods

ST. Toma

Hot News: Amon Amarth – Deceiver Of The Gods Streaming In Its Entirety Courtesy Of Ultimate-Guitar

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Track-By-Track Video Premiere Hosted By Metal Insider!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Final Segment Of Three-Part Mini Documentary Revealed

KMZ

Hot News: Amon Amarth post second of three-part mini documentary online!

KMZ

Hot News: Amon Amarth post first of three-part mini documentary online!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Three-Part Mini Documentary Trailer Revealed

KMZ

Hot News: Amon Amarth to unleash new studio album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z