Lemezismertetők

AMON AMARTH – The Great Heathen Army

Nyár közepén jelent meg az Amon Amarth 12. nagylemeze. Ezt is, mint sok közelmúltban kiadott anyagot a járvány miatti kényszerpihenő szülte. Koncertezni nem lehetett, volt idő, hogy az új dalokra fókuszáljanak. Nem volt, vagy legalábbis nem olyan jelentős a határidő szorítása, ki lehetett dolgozni alaposan a részleteket. Ezzel összhangban a nyilatkozatok alapján különleges, néhol szokatlan lemezt ígért a csapat.

Az Amon Amarth számomra a metal zene esszenciáját jelenti minden lehetséges szinten: a zene, a köré épült univerzum és a koncertek. Eddigi lemezeikkel nem tudtak hibázni, kíváncsian vártam, most mivel állnak elő.

Első hallgatásra szokatlan módon nem nyerte el a tetszésem a The Great Heathen Army. Ez a véleményem azonban olyan gyorsan megváltozott a második alkalom után, hogy nem tudtam megmondani mi zavart, mi lepett meg ennyire elsőre. Ez azt jelenti, hogy valóban valami szokatlan, meglepő történik a lemezen, de ez jó! Vigyázat innentől spoiler veszély! Ha nem akarod tudni előre, fedezd fel magad az izgalmakat!

A lemezhez megjelent előzetes klipek már sejtetni engedtek valamit az újszerű megközelítésből, mert szakítottak a megszokott vikinges történetmeséléssel, modernek lettek, de azért mégsem annyira. Szerencsére ezek a dalok a lemez átlagát adják, nem egy-egy kiugró nótát, ami félrevezeti a rajongói várakozásokat. Ezeknél nagyobb izgalmak várnak!

Az elsőt a címadó dal elejének különös ritmusa rejti. Annyira tipikus tőlük, mégis nagyon izgalmas. A folytatásban a Heidrun hoz újabb izgalmat. Középtempós döngölős dal, ami meg van fejelve egy kellemes dallam bejátszással. Tuti jó koncert nóta erős folkos beütéssel!

Ezek után egy thrash verzés tétel jön, amiben egy szép gitárszóló csendül fel, ez adja a refrént, de ének eleinte itt nincs, az csak a legvégén kiséri a gitárdallamot.

A Dawn of Norsemen egy lendületes tétel, végigsöpör a hallgatón. A verze is izgalmas, de ezt sikerül még egy dalolható refrénnel megfejelni. Ütős koncert nóta! Nincs túl variálva, nincs benne felesleges hang, csak a lényeg.

A Saxons and Vikings azt adja amit ígér és amit már rengeteg Amon Amarth lemezen megtapasztalhattunk. Egy dalt egy híres vendégénekes szerepeltetésével, a cím alapján nem meglepő módon most Biff Byforddal. Ami ennyire nem szembeötlő, hogy a Saxon két gitárosa is hallható a dalban. A szöveg is izgalmas, mert megmutatja a hódítás két oldalát a támadójét és a védőjét. Zseniális!

A Skagul Rides with Me-ben a megszokott verzét az érdekes bridge vezeti át a bámulatos refrénbe. De mindez semmi a lemezt záró The Serpent’s Trial-hoz képest! Ez a dal lett a kedvencem a lemezről. Hangulatában összetett, lassan hömpölyög, mégis elsodor! Epikus történet meséléssel indít, ami szép lassan énekké épül, majd egy hihetetlenül izgalmas bridge-be torkollik. Ezek után a refrén már csak ott van. Csináltak már ilyet, de ezt mindig öröm hallani!

Eleinte nem hittem, de beszippantott a lemez. Nincs gyenge pillanat, hatalmas dalok sorakoznak egymás után! Nem a megszokott Amon Amarth, de valójában mégis az!

Kiadó: Metal Blade Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Melodic Death Metal
Web: facebook.com/amonamarth

Tracklist:

  1. Get In the Ring
  2. The Great Heathen Army
  3. Heidrun
  4. Oden Owns You All
  5. Find a Way or Make One
  6. Dawn of Norsemen
  7. Saxons and Vikings
  8. Skagul Rides With Me
  9. The Serpent’s Trail

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Amon Amarth – teljes a line-up, 6 zenekaros minifesztivál dübörög majd a Barba Negrában!

KMZ

Behemoth és Bleed From Within az Amon Amarth előtt!

KMZ

Júliusban jön az Amon Amarth!

KMZ

Amon Amarth, Machine Head, The Halo Effect – Koncertbeszámoló

Steve

Teltházas Kaleo koncerttel nyitott, és nagyágyúkkal (Machine Head, Rasmus, Arch Enemy, Amon Amarth, Behemoth) folytatja a Barba Negra új rendezvénycsarnoka a következő napokban

KMZ

AMON AMARTH és TRIVIUM nyáron – együtt, újra a Barba Negra Track-ben!

KMZ

A Sear Bliss lesz az Amon Amarth vendége a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Amon Amarth augusztusban a Barba Negra Track-ben!

KMZ

AMON AMARTH – Jomsviking

Cryonus

Amon Amarth „Deceiver Of The Gods” videó a Metal Hammer Germany-n

KMZ

Amon Amarth, Hypnos, Heroic – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father of the Wolf’!

KMZ

Amon Amarth koncert május 2-án a Barba Negra Klubban

KMZ

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father Of The Wolf’ at Las Vegas show the 17th and online the 18th of January!

KMZ

Hot News: Amon Amarth launch ‘As Loke Falls’ lyric video; currently on European headliner tour!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Deceiver of the Gods European headline tour announced!

KMZ

Hot News: Amon Amarth score their strongest chart impacts around the World with their new album Deceiver of the Gods!

KMZ

AMON AMARTH – Deceiver Of The Gods

ST. Toma

Hot News: Amon Amarth – Deceiver Of The Gods Streaming In Its Entirety Courtesy Of Ultimate-Guitar

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Track-By-Track Video Premiere Hosted By Metal Insider!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek