Lemezismertetők

AMON AMARTH – Versus The World (Re-issue)

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.amonamarth.com

Kiadás éve: 2009

Stílus: Melodic Death Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Már évekkel ezelőtt is egyértelmű volt számomra, hogy az Amon Amarth a legjobban döntött, amikor a debütalbumuk előtt elfogadta a Metal Blade ajánlatát. Hogy ezt mindkét fél így gondolja, azt misem bizonyítja jobban, mint az a mód, ahogy a kiadó támogatja a zenekart szinte minden téren, a koncerteken frenetikus látványvilágot biztosítanak, a kiadványaik kinézete gyönyörű, a minősége sosem hagy kívánni valót maga után, olyanok, amilyeneknek a banda eredetileg megtervezte. Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, az együttműködésük példakép lehet sok kiadó és zenekar számára.

Ehhez persze kell a megfelelő kompromisszum is, ami, úgy látom, ez esetben működik. Vegyük a mostani esetet: a zenekar unja már, hogy csak az új számokat játssza a koncerten, hát kiadják újra a régi lemezeket, hogy az újabb rajongók is mélyebbre áshassanak a zenekar történetében, és örömmel vegyék a koncerteken ezeket a nótákat. Érkezik a javaslat, hogy legyen remaster is, mert úgy jobban el lehet adni, viszont a csapat úgy érzi, ez valamilyen szinten a rajongók becsapása lenne, hiszen adnak is újat, meg nem is. Hát megkérik, hogy legyen egy “lemezfeljátszó-koncert”, aminek a setlistje maga az album, elvégre az élő fellépések miatt szerették volna kiadni amúgy is. És a kiadó belemegy, mi több, olyan lehetőségeket (pl. stúdióminőségű hangzás) teremt, hogy a zenekar a legjobbat tudja kiadni magából. És a kedvenc vikingjeink ezt meg is tették, ennek mintájára újragondolták az első 4 albumot, amelynek utolsó darabja a most kézhez kapott ‘Versus The World’. Lehet ezt így is.

A lemezt szerintem nem kell bemutatnom senkinek. Aki hallott már az Amon Amarthról, legalább ezt az albumot ismeri valamennyire (ha mást nem, a legnépszerűbb ‘Death In Fire’-t vagy a ‘Thousand Years Of Oppression’-t biztosan). Ez volt az első olyan albumuk, ami jelentősen megosztotta a rajongókat. Egyrészről sokaknak nem tetszett a tempóváltás, és értetlenül álltak a lemezt körbelengő melankolikus atmoszféra előtt. Ráadásul sok, tőlük szokatlan elem is megjelent a dalaikban, elég például a For The Stabwounds In Our Backs göteborgi melodeathre hajazó kezdésére vagy a Thosand Years Of Oppression lassabb, modernebb riffjeire gondolni. Én a másik csoport véleményét képviselem, és tartom magam ahhoz, hogy pont ezek miatt a Versus The World a legjobb, legérettebb lemeze az Amon Amarth-nak. A tempó nem olyan lassú, mint amennyire azt a kritikákból leszűrné az ember, igaz, hogy nincsenek szélvész gyorsaságú számok, de a középtempót gyakran átlépik, tehát sokkal gyorsabb, mint a rákövetkező ‘Fate Of Norns’ album. Szinte minden szám egy gyöngyszem, igaz, a Bloodshed-del nem tudtam megbarátkozni az évek során. Fredrik Andersson dobos nekem ezen az albumon bizonyította, hogy mennyire kreatívan képes játszani, a dobjáték nem csupán a precizitásból és a feszességből áll, érdemes odafigyelni a cinjátékra és a hangsúlyozásokra is. Ha már a dobot megemlítettük, érdemes még a gitárról egy pár szót megejteni, amely itt szellősebb, több a lead és a kitartott hang. A szólók pedig ugyanolyan egyszerűek és dallamosak, amilyeneket már megszokhattunk tőlük, a virtuozitás helyett tehát a fogósságra helyezték itt is a hangsúlyt. A hangzást pedig szerintem nem kell méltatnom, már az eredeti lemez is az első hibátlanul megszólaló anyag volt szerintem, és a remasterrel pedig még súlyosabbá tették azt.

Nem érdemes az élőfelvételt tartalmazó bónusz lemeznek egy külön bekezdést szentelnem, mert az olyan, amit hallani kell! A “Death In Fire”-ből a legjobb és legpontosabb koncertfelvételt hallhatjuk (pedig nem voltak rosszak az előző két album bónuszlemezein található felvételek sem), a többi szám pedig ezzel a hangzással, intenzitással és néhány újragondolt riffel közel áll ahhoz, hogy kenterbe verje az eredeti anyagot, pedig én nem vagyok a koncertlemezek híve. És most az az érdekes helyzet áll elő, hogy mégsem tudom azt mondani, hogy akinek nincs meg az eredeti, mindenképp ezt válassza. Hogy miért? Nos, az eredeti album bónusz CD-jén (legalábbis a digipak kiadásban, ami nekem is megvan) a Siegreicher Marsch újrafelvett változatán kívül megtalálható az összes demo és EP, ami azért fontos, mert tudtommal ezeket más – nem digitális – formában már nem lehet kapni. Ugyanakkor, ha már valakinek megvan az előző három újrakiadás, és szeretné megismerni a ‘Versus The World’-öt is akkor mégis azt javaslom, hogy egészítse ki, mégpedig esztétikai okokból: ha a 4 újrakiadott lemez borítóját megfelelően egymás mellé helyezzük, egy nagy, összefüggő képet kapunk. Így lehet könnyen egy majdnem maximumpontos lemezt 10 pontra kerekíteni.

—————————-

ENGLISH VERSION:

Amon Amarth certainly made the best choice with signing to Metal Blade. And the label might think the same because they are really aware to take care of this band, they give full support on their tours and when they record an album. So I guess, I wouldn’t be mistaken if I said that this is an ideal co-operation between a band and a label. But of course, to achieve this both of the two sides have to make compromises, so they did and it works well. Let me show you this through an actual example: the band is tired of playing the same songs again and again, they want to perform older songs too, but there are many metalheads who aren’t familiar with the older albums. So the obvious idea is to re-release these full-lengths, but to make it more attractive, let’s remaster them first. A remastered re-release would satisfy a label because of the income of the sales but won’t satisfy a band with such high standards like Amon Amarth, so they asked the label for 4 gigs to record the bonus material for these re-issues. And Metal Blade was really helpful in this, they gave full support and made four outstanding live records with an almost perfect sound. This is the way it should be.

The last piece of this set is this album, ‘Versus The World’, which is the most popular from these older efforts. I don’t think that there’s anyone who is familiar with Amon Amarth but haven’t heard at least ‘Death In Fire’ or ‘Thousand Years Of Oppression’ from this record. So I would focus on the extras of this reissue rather than the original material but I will mention a few things for those who are totally newcomers to the music of these Swedish Vikings. This full-length was the first of their albums that divided their fan base into two sides. Changing the pace into a slower tempo didn’t satisfy everyone and the new, melancholic atmosphere was also strange for many fans. Besides, new elements were included into their songs such as the gothenburg-melodeath start of ‘For The Stabwounds In our Backs’ or the slower, modern guitar riffs within ‘Thousand Years Of Oppression’. I agree with the other group who say that this is the best and most mature Amon Amarth, exactly because of the mentioned things. And to tell the truth, the overall tempo isn’t that slow, not even mid-paced, a bit faster (definitely faster than its sequel ‘Fate Of Norns’). Each song is outstanding, ‘Bloodshed’ is the only track that cannot be counted as one of my favourites but the rest can. This was the album where the drummer Fredrik Andersson showed me his talent and creativity first, his performance is not about just playing tight and precisely, varying the cymbals and the strengths of the drum hits makes his play fascinating. Of course, if we mentioned the drummer, we shouldn’t forget about the guitars which perform also unusually according to their other works: the soundscape of the riffs isn’t so dense, more melodic parts, leads and simple solos were included into their songs. The original sound was also great, this was the first Amon Amarth sound that I actually liked, but with the remaster, it became heavier and kicks your head off.

I won’t write a separate paragraph just for the bonus live CD because you have to hear it rather than reading something about it! It contains the best ‘Death In Fire’ live record (although, the other live records of this track featured on the bonus discs of the last two full-lengths weren’t bad either) and with this sound, intensity and with some rethought riffs, this second CD is almost better than the original one and I say it as I’m everything but a live record fan. And here comes an interesting situation: I cannot say simply that if you don’t have this album yet, go and buy this re-mastered one rather than the original. But why not? The truth is, the bonus CD of the original release (the digipak version that I also own) features all EPs and demos released by Amon Amarth (beside the re-recorded version of Siegreicher Marsch) which should be an essential part of your collection if you want to more know about this band and to count yourself as a real fan, especially because these early records are not available to buy in any other (non-digital) form. But if you already have the first 3 re-released album, then you should also choose this one because of aesthetic reasons: all four covers add up to one big picture when put together. And with these extras, this outstanding (but still not perfect) album easily reach the highest score.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

CD 1
1. Death In Fire
2. For The Stabwounds In Our Backs
3. Where Silent Gods Stand Guard
4. Versus The World
5. Across The Rainbow Bridge
6. Down The Slopes Of Death
7. Thousand Years Of Oppression
8. Bloodshed
9. …And Soon The World Will Cease To Be

CD 2
1. Death In Fire (live)
2. For The Stabwounds In Our Backs (live)
3. Where Silent Gods Stand Guard (live)
4. Versus The World (live)
5. Across The Rainbow Bridge (live)
6. Down The Slopes Of Death (live)
7. Thousand Years Of Oppression (live)
8. Bloodshed (live)
9. …And Soon The World Will Cease To Be (live)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

AMON AMARTH és TRIVIUM nyáron – együtt, újra a Barba Negra Track-ben!

KMZ

A Sear Bliss lesz az Amon Amarth vendége a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Amon Amarth augusztusban a Barba Negra Track-ben!

KMZ

AMON AMARTH – Jomsviking

Cryonus

Amon Amarth „Deceiver Of The Gods” videó a Metal Hammer Germany-n

KMZ

Amon Amarth, Hypnos, Heroic – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father of the Wolf’!

KMZ

Amon Amarth koncert május 2-án a Barba Negra Klubban

KMZ

Hot News: Amon Amarth premiere epic production video for ‘Father Of The Wolf’ at Las Vegas show the 17th and online the 18th of January!

KMZ

Hot News: Amon Amarth launch ‘As Loke Falls’ lyric video; currently on European headliner tour!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Deceiver of the Gods European headline tour announced!

KMZ

Hot News: Amon Amarth score their strongest chart impacts around the World with their new album Deceiver of the Gods!

KMZ

AMON AMARTH – Deceiver Of The Gods

ST. Toma

Hot News: Amon Amarth – Deceiver Of The Gods Streaming In Its Entirety Courtesy Of Ultimate-Guitar

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Track-By-Track Video Premiere Hosted By Metal Insider!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Final Segment Of Three-Part Mini Documentary Revealed

KMZ

Hot News: Amon Amarth post second of three-part mini documentary online!

KMZ

Hot News: Amon Amarth post first of three-part mini documentary online!

KMZ

Hot News: Amon Amarth – Three-Part Mini Documentary Trailer Revealed

KMZ

Hot News: Amon Amarth to unleash new studio album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z