Lemezismertetők

AMORAL – Reptile Ride

Kiadó: Spikefarm

Weboldal: www.amoralweb.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Thrash / Death Metal

 

 

 

 

Az Amoral legénységét már elcsíphette az, aki elment a legutóbbi Kultis Finntroll buliba, mert ez a finn banda volt az előzenekarok egyike, s emlékeim szerint elég jó hangulatú bulit csaptak. Szóval ezeknek az arcoknak 2 év után megjelent az új lemezük „Reptile ride” címmel. Eddig a lemezeiken a skandináv témákat vegyítve hallhattuk egy komplex, érett előadásban, de véleményen szerint az új korongon előtérbe került a göteborgi vonal, bár ezt is remekül alkalmazza a zenekar. A „Leave your dead behind” egy remek kezdés a lemezhez, itt még a régebbi témák vannak előtérben. Azért most nem kell nagy egetverő változásra gondolni, egyszerűen másabb lett az új lemez, de mint mondtam ez előny. A komplexitás már legelső számnál is előtérbe kerül. A „Nervasion”-ben az tetszik, hogy a dallamos rész nagyon cselesen tette be magát a kezdő riff után, s majd újra egy nem kiszámítható résszel operál a zenekar. A vokál, az énektéma ugyanaz, tehát monoton deathes, de remekül illeszkedik a zenéhez. Blastbeatet is hallhatunk itt, wow.

Nagyon színes zeneileg a lemez, s ezt már a második számnál kijelenthetjük. A „Hang me high” jó kis thrash témával kezdődik, miután folytatódik az őrlés és a modern metal, majd egy csorda vokál is felüti a fejét. A „Mute” egy középtempósabb tétel, de azon belül is hallhatsz progresszív deathet, thrasht, heavy metalt egyéni, egységes formában ettől a bandától. Egy átlagos hallgatónak nem tűnhet slágeresnek, egyértelműnek a lemez, mert nem a tradiciónális dalirási formában íródtak a témák, sok bennük a páratlan, agyalós szerkezet, a dallamok sem tipikusan fülbemászóak, de ettől függetlenül jó számok hallhatóak a lemezen. A „D – Drop bop” egy remek göteborgi témával indul színesítve a zenét, majd átvált a téma most már azt mondhatjuk, hogy a zenekar védjegyévé váló komplex őrületbe.

Nincsenek klisés témák, még akkor sem, ha nem ők találták fel eme műfajokat, de jól alkalmazzák, ötletgazda témák tömkelegét hallhatjuk. A kínézetre nagyon Mötley Crüe-höz hasonlító arcoktól nem gondolnánk, hogy ilyen muzsikával állnak elő. Az „Apocalyptic Sci-fi fun” c. számban minden benne van, amit ez a banda képvisel. Hamar lemegy a lemez, nem hosszú időtartamban, az ember szívesen végighallgatná még egyszer, hogy jobban értelmezze a témákat. Egyébként érzek valami kis irónikus rock and rollos gúnyt is a zenéjükben, amit nem lehet megfogni, de nagyon jó, hogy ilyen zenét is hallhatunk. Most nyomulnak Európában turné szinten, ami nem éri el hazánkat, de biztos vagyok benne, hogy sok arc fel fog figyelni erre a bandára, ha eddig nem tette meg. Tegyetek próbálkozást a lemezzel.

Tracklist:

1. Leave Your Dead Behind
2. Nervasion
3. Hang Me High
4. Mute
5. Few and Far Between
6. Snake Skin Saddle
7. D-Drop Bop
8. Apocalyptic Sci-Fi Fun
9. Pusher

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Amoral – Koncertvideó a Prolong A Stay c. dalhoz

KMZ

Elkészült az Amoral legújabb videoklipje

KMZ

Az új Amoral album borítója és megjelenési dátuma

KMZ

Amoral – Az első ízelítő a következő albumról

KMZ

Ensiferum, Amoral, Profane Omen – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Amoral – Wrapped In Barbwire video

KMZ

Megjelent: Amoral – Beneath

KMZ

Amoral – Silhouette video

KMZ

(Won't Go) Home – Újabb Amoral dal

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek