Lemezismertetők

AMORPHIS – Silent Waters

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.amorphis.net

Kiadás éve: 2007

Stílus: Progressive metal

 

 

 

 

Az Amorphis neve gondolom mindenki számára ismerős, és valószínűleg nagyon soskak számára egyet jelent a minőségí, megkomponált, igényes zenével. Ezen megszerzett címeikre nyugodtan kijelenthetjük, ismét rászolgáltak a legutóbbi, 2007. szeptemberében megjelent “Silent Waters” című új albumukkal is. A korongon tizenegy dal hallható, melyek együtt összesen több, mint ötven percen át szórakozttatják a nagyérdeműt. Nagyon nehéz lenne ezt a lemezt egyéb, régebbi lemezeik segítségével körülírni, mert tulajdonképpen nem mondhatnánk, hogy bármelyikre is hajazna. Jó, megvannak benne a tipikus Amorpis-os vonások, ám ezt inkább tudhatjuk be a zenekar karakterességének, mint ötlethiánynak és ismétlésnek. Az anyag a “Weaving the incantiation” című dallal kezdődik, mely lendületes, felvezetés nélküli duplázásos, hörgős kezdetével azonnal felhívja magára a figyelmet, maga a dal pedig felvezeti az egész lemez hangulatát.

Folytatódik az “A Servant”-tal, mely zeneileg az előzőhöz képest már jobban hozza az Amorphis papírformáját. Szólóhegyek, cináradat, energia, lassú és gyors témák folyamatos váltakozása. Kijelenthető: az egyik legszínesebb dal az albumon. A “Silent Waters” című címadó dal, ezen a lemezen harmadikként mutatja meg az Amorphis színskáláját. Egy újabb irány, lassabb, dallamaosabb, és énekelősebb, mint az ezt megelőző két nóta. A zongorás felvezetés kicsit a Sentenced “Killing me killing you”-ját juttatta eszembe, az énektechnika pedig a refrént leszámítva kissé Juice Lesinenenes, emellett karaketeres, szép. A “Towards and against” egy egyszerűbb téma, nagyjából négy hangból áll, ám szépen kombinálva, egy jól megírt szöveggel. Megjegyzendő azonban és ez az egész lemezre vonatkozik, hogy a refrének témáin dolgozhattak volna még egy keveset a srácok, mivel a dalok kétharmadának a refrénje sajnos egy kaptafára van megírva dallamvezetés szempontjából. Nagyon szép, csak hatodik hallásra kissé unalmas tud lenni.

Számomra a legmonumentálisabb dal az “I of Crimson blood” lett, nem azért, mert rengeteg plusz elem, vagy dübörgés lenne benne, ám kétségtelen, hogy ez lett a lemez legjobban kidolgozott fejezete. Következik az enigma, mely dob nélküliségével és torzítás nélküli gitárjátékaival válik különlegessé. Valószínűleg ha a zenekar egyszer Unplugged koncertre adja a fejét, akkor ennek a szerzeménynek kötelezően ott kellene lennie a setlisten. “Shaman”. Magáért beszél a név. Ha ezt összevetjük az Amorphis stílusával rögtön gondolhatjuk, hogy nem egy klasszikus folk metal dallal állunk szemben. Én azonban hiányolom belőle a sámános doblüktetést. A szöveg kétségtelenül elmond mindent, ami az egyszeri embernek erről a szóról eszébe juthat, ám zeneileg annyira nem adta át azt az érzést, amiről szólni akart. Lehet takarózni abba, tudom, hogy ez már elcsépelt, meg maradjon meg a Shaman-nak meg a Korpiklaaninak, azonban erre csak azt tudom mondani, hogy ha ez a téma elcsépelt, akkor nem kell ilyen dalt írni.

A “The white Swan”, a fehér hattyú, mely a borítón is látható, némiképpen hajaz világnézetét tekintve a Tuonelára. Ismét egy kalevalai momentum, ismét alátámasztja azon állítást, miszerint az Amorphis talán a legfinnebb finn metak zenekar. A “Black River” egy gyönyörű dal, ám véleményem szerint rossz helyre tették a lemezen. Az utolsó előtti hely helyett talán utolsónak kellett volna hagyni, mivel a maga lassúságával, és szomorúságával tökéletesen le tudta volna zárni ezt a koncepciót. Bár, ebben az esetben az utolsó “Sign” című dal nem tartotta volna fenn a hagnsúlyt. Úgy lett ez a lemez befejezve, mint egy mondat, aminek a végén vessző van. Továbbmutat valami felé, talán a következő album irányába.

Összességében egy nagyon jó, és a kis hibáktól eltekintve nagyon változatos lemezzel állunk szemben. Amit még feltétlenül ki szeretnék emelni, azok a szövegek: hatásos leírások, költői elemek, metaforák, szinesztéziák. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Tracklist:

1. Weaving The Incantation
2. A Servant
3. Silent Waters
4. Towards And Against
5. I Of Crimson Blood
6. Her Alone
7. Enigma
8. Shaman
9. The White Swan
10. Black River

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek