Lemezismertetők

AMORPHIS – Under The Red Cloud

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.amorphis.net

Kiadás éve: 2015

Stílus: Melancholic Metal

Brief Sum: Even if not in every aspect, Under The Red Cloud still differs from Circle. There are more aggressive vocals enhanced by a foundation of dense musical environment. The final product is a powerful, exciting material. Amorphis have yet again managed to create an album that is just like them in its every musical note, and still has enough original ideas and novelty that makes Under The Red Cloud stand out from the Amorphis discography.

 

Gondolom senkit nem lep meg az a kijelentésem, hogy a két évvel ezelőtti, azaz 2013-as Circle album óta, nem sok lényeges változás történt a zenekar tájékán. Talán Tomi Joutsen néhai rasztáit lehetne felhozni. Viszont az új korongjuk, az Under The Red Cloud, hiába készült más producerrel; Peter Tägtgrent Jens Borgen (Paradise Lost, Amon Amarth, Soilwork) váltotta; az Amorphis stílusa annyira markáns, hogy az Under The Red Cloud párba állítható a Circle-lel. Ezt persze amúgy is megtenném, hiszen a Circle annak idején nagy kedvencem lett, és bár lemezek jönnek-mennek, azóta is rendszeres vendég a lejátszómban. Így számomra a kérdés az, hogy a Red Clouds eléri-e vagy talán meg is haladja-e a Circlet?

A kérdésre válaszolni egyáltalán nem könnyű. Mert amennyire hasonló, pont annyira más is a két lemez. A Circlen vannak olyan dalok, amik hamar kitűnnek, míg a többiek megfejtése több hallgatást kíván, az Under The Red Cloudon szinte csak az utóbbiak találhatók. Így az új lemez keményebb falatnak tűnik, több figyelmet érdemel, de ha ezt megkapja lassan kibontakozik egy hasonló csoda, mint két évvel ezelőtt.

A rendkívül feszes verzéjű címadó dal egyből az elejére került. Benne van minden Amorphis esszencia, a tipikus gitárdallamok, tiszta éneket színesítő hörgés, ami kellően tömör, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon. A The Four Wise Ones hatalmas lendülettel indít, a fürgén pörgő dobok és gitárok mögött még egy gong is bekerül, aztán ezt a felemelő monumentalitást a laza verze visszafogja. Ennek ellenére ebben a dalban a hörgés kapja a vezető szerepet és ehhez mérten sokkal sűrűbb hangzású, mint a többi. Annyira karcos a nóta, hogy a folytatásban nem is tudom elképzelni a tiszta éneket és ezzel így lehettek ők is, mert a Bad Blood verzéjében folytatódik a hörgés, míg a refrén már egyértelműen a tiszta ének mellett marad. A The Skull hozzáállása hasonló az előzőhöz, talán egy picit erősebb benne a durva ének és a gitárjáték klasszikus metal élt ad a dalnak.

A következő két nóta már előzetesként feltűnt a neten, a Sacrifice-hez klip is készült. A Death Of The King jobb képet ad az egész lemezről, mint a sláger gyanús Sacrifice. Ez utóbbiban hirtelen el is tűnik a hörgés, mintha az előző lemezen lévő The Wanderer párja lenne.

Csak egy kis kitérő volt az előbbi tétel, hiszen a Dark Path ismét agresszív énekkel operál. Itt sokkal árnyaltabb a hörgés, mint eddig, rengeteg hangszínen szólal meg Tomi. Ehhez mérten meglehetősen monumentális a hangzás, szinte szétfeszíti a dal a saját kereteit. Ennek feloldására az Enemy At The Gates nagyon lazán kezdődik és csak a refrénre durvul be. A dalban mintha két külön világ lenne.

A Tree of Ages megint teljesen a hörgésre épít, ugyanakkor a folkos elemek meghatározóak benne, amire a vendégszereplő fúvós hangszerek is ráerősítenek.

A záró White Night kis meglepetés, hiszen a dal felét Aleah Stanbridge énekli fel, aki a Trees Of Eternity énekesnője. Álomszerű hangjával a durva ének van szemben, amit aztán a lendületes tiszta refrén egyenesben tart.

Az Under The Red Cloud ha nem is szembeötlően de mégis más lett mint a Circle. Több benne az agresszív ének, ami mellé sűrű zenei környezet jár. A végeredmény pedig egy erőteljes, izgalmas anyag. Az Amorphisnak ismét sikerült egy olyan albumot készítenie, ami minden hangjában rájuk jellemző, mégis van benne annyi ötlet, annyi másság, hogy az Under The Red Cloud egyedi karakterrel rendelkezik az Amorphis lemezek sorában.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Under The Red Cloud
2. The Four Wise Ones
3. Bad Blood
4. The Skull
5. Death Of A King
6. Sacrifice
7. Dark Path
8. Enemy At The Gates
9. Tree Of Ages
10. White Night

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity – Koncertbeszámoló

bönin

Co-Headline turnéra indul az Amorphis és az Eluveitie az év végén Budapesti állomás is lesz: december 12-én a Barba Negrában

KMZ

AMORPHIS – Halo

Equimanthorn

Amorphis + Soilwork – Közös turné keretében Budapesten is fellép a két északi csapat, vendég a Jinjer és a Nailed to Obscurity!

KMZ

Amorphis Interjú

Cryonus

Amorphis – Koncertbeszámoló

Cryonus

Amorphis: saját turnén tér vissza a finn zenekar

KMZ

KME videók: Surgical Meth Machine, Amorphis, Deathkings, Dperd, Heresy of Dreams, Mirror, Corners of Sanctuary, Rebaelliun, Criminal

KMZ

Nightwish, Amorphis és Arch Enemy az Arénában

KMZ

Amorphis – Death Of A King (Official video)

KMZ

Az Amorphis bemutatja a ‘Sacrifice’ videoklipjét

KMZ

Az Amorphis kiadja a ‘Death Of A King’ dalszöveges videóját + digitális single-jét!

KMZ

Az Amorphis szeptember 4-én kiadja »Under The Red Cloud« című új albumát!

KMZ

Amorphis – Stúdióba vonul, új album szeptemberben!

KMZ

Relapse bejelenti 25. évfordulós bakelit kiadványait – Amorphis, Human Remains, Pan-Thy-Monium, Incantation

KMZ

Amorphis „Tales From The Thousand Lakes 20th Anniversary” turné

KMZ

Amorphis, Hamferð – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Amorphis – announce support for upcoming European tour

KMZ

Hot News: Amorphis – announce to continue »Circle« – World Tour

KMZ

Hot News: Amorphis – »Circle« European Tour starts soon!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek