Lemezismertetők

ANABIOZ – There The Sun Falls

Kiadó: Sound Age Productions

Weboldal: http://anabioz.my1.ru/

Kiadás éve: 2014

Stílus: Folk / Doom / Death Metal

Brief Sum: Anabioz from Bashkiria is a relatively old band in the Russian folk/pagan scene. Their third longplayer is their best quality material so far bearing catchy, Celtic-like fiddle tunes, leading brutal growls, high female vocals, well-written melodeath guitar themes and English and Russian lyrics with typical folk metal topics. It’s not an experimental or innovative but a correct folk metal/folk death metal album worth to listen and the band surely deserves attention.

 

Bár a baskírföldi Anabioz elég régi motoros a színtéren és mindig is igyekezett nyitni nyugat felé, valamiért nem igazán sikerült kitörniük az orosz közegből. A csapat 2003-ban alakult meg és hamarosan egy demóval jelentkeztek, majd sűrű tagcserék közepette 2006-ig hallgatásba burkolóztak. Ezt követően azonban beindultak, sorra léptek fel orosz és ukrán fesztiválokon, majd 2008-ban kiadták Through Darkness című bemutatkozó lemezüket, amit 2010-ben egy újabb album követett …to Light címmel. E korong nemzetközi terjesztésre is került egy svájci kiadó jóvoltából, én is ezen keresztül ismerkedtem meg a baskíriai csapattal.

Négy évvel később, 2014 júliusában jelent meg harmadik albumuk, a There The Sun Falls az orosz Sound Age gondozásában. A banda stílusjegye, hogy klasszikus death metalt és kisebb részben doom metalt vegyítenek tradicionális folk metalos megoldásokkal és népies melódiákkal, melyekért elsősorban a zenekarvezető hegedűs-énekesnő Olga Kuzmina vonóstémái felelnek. A meghatározó, brutálisan mély férfihörgést pedig néhol áriázós, néhol népiesebb, magas női ének egészíti ki, a dalok szövegei pedig többségükben angolul, kisebb arányban oroszul szólalnak meg és orosz mondákon, hagyományokon és egyéb tipikus folkos sztorikon alapulnak. Ez a legutóbbi lemezen is így maradt, a tíz dalból három oroszul van, míg a többi angolul, a szövegek pedig olyan témákat mutatnak be, mint a pogányság, a honvágy, a természet jelenségei vagy épp a mulatozás. A vokálok terén sincs komoly változás, a női ének az új korongon még inkább kiegészítő szerepet játszik, emellett két dalban tiszta férfi vokálokat is hallhatunk a háttérben egy vendégénekestől – véleményem szerint neki több szerep is juthatott volna.

Az Anabioz zenéje már a második nagylemezen kezdett kissé a dallamos death irányába nyitni. Ez a There The Sun Falls-on ki is teljesedett, az enyhe doomos hatások szinte teljesen el is tűntek és a nyersebb riffek helyét a melodeathes vonal vette át. Részben talán ezt demonstrálja a bónuszként hallható Amorphis-feldolgozás, a Silver Bride is, de a klasszikus folk metalos témák is nagyobb teret kaptak, vélhetően azért (is), hogy pótolják a korábbi lemezeken rendre fel-felcsendülő akusztikus, népi pengetősöket. A hegedűtémák korábban sem voltak kifejezetten oroszosak/szlávosak, gyakran nyugat-európai, illetve komolyzenei melódiákat játszott Olga, ezúttal pedig leginkább a kelta népzene hatása érhető tetten, ezt még inkább kidomborítja, hogy a lemezen még egy ír népdal átdolgozása is helyet kapott (The Maid That Sold Her Barley).

Bár sok újat nem mutat fel a csapat harmadik lemezével, hangzás és minőség terén ez az eddigi legjobb produkciójuk. Összességében egy korrekt folk metal/folk death metal lemezt kaptunk, ami hallgatásra érdemes, műfajában megállja a helyét, de komoly újdonságot nem kell várni tőle. Azt viszont mindenképp megérdemelné a banda, hogy ismertebbé váljanak Oroszország határain túl is – talán ez az album lehet a következő lépcsőfok!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. When Death Is Watching Me
2. Солнцеворот
3. Путь во тьме
4. Dance, Dance
5. Оберег
6. The Maid That Sold Her Barley
7. Under the Alien Sky
8. This Golden Drink
9. There the Sun Falls
10. Silver Bride (Amorphis cover)


Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek