Lemezismertetők

ANDRAS – Iron Way

Kiadó: Einheit Produktionen

Weboldal: www.andras.de.vu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Melodic Black metal

 

(scroll down for English Version)

 

Az 1994-ben alakult német csapat maga mögött tud már pár anyagot (“Das Schwert Unserer Ahnen” demo és “The True Darkness” demo 1995, “Live In Annaberg” demo 1996, “Die Rückkehr Der Dunklen Krieger” 1997, “Sword Of Revenge” 1999, “Demo” demo és “Quest Of Deliverance” 2000, “Legends…” demo 2002, “…Of Old Wisdom” 2005), jónéhány tagcserét és zenei finomodást, átalakulást. Ez utóbbi abszolút előnyükre vált, hiszen a legelején még a szokványos, klisés sátánista black metallal indítottak. Mára a zenei alapok ugyan megmaradtak, de színesebbé, kifejezőbbé vált az összkép, hiszen pagan/death/epikus elemek keverednek az old-school black metal világával. A változatos ének, a magasztossá váló betétek heroikus világot idéznek. Az ízlésesen megkomponált borító Thomas Scuth nevéhez fűződik, a mai felállás: Adversarius (szintetizátor), Count Damien Nightsky (gitár), Ecthelion (ének), Obnox (gitár), Shadrik (dob). A felvételeknél szólógitáron Chris működött közre, amit a 7th Door Studio-ban rögzítettek.

Az első track az Intro, egy eléggé szimfonikus tétel, ami alatt német nyelven beszélnek. Mintha valami középkori, ragyogó kép emelkedne csata előtt a táj fölé, olyannyira tiszták a hangulati elemek. A Miasma Track szélvészként rohan le minket húzós, dinamikus, epikus témáival, az ének kiemelkedő szerepével, változatos játékával. Mintha az őrjöngő, az élet szövetét marcangoló had pokoli pusztítása előttünk zajlana, és az áradat elsodorna magával minden lelket. A letisztuló betétek éppúgy szerves részei a szerkezetnek, mint a kegyetlen riffelés. Hihetetlen erő tombol benne.

A Spellbreaker egy szintetizátor felvezetéssel indít, majd beindul itt is az erős témavezetés, és a kontúrok között némi heavy metal beütés is beindul, míg a kórusban kissé Therionos dolgok ugranak be az embernek. Egyedül ez a heavy-s feeling zavaró benne, én kihagytam volna ezt a klisés témát… viszont a szám nagy része igen korrektül van összerakva, minden értelemben.
Az Across Those Highlands hörgősebb énekre épít, és rendesen visszanyúl a black metal gyökereihez. Természetesen ez sem színtiszta black, mert jön az epikus betét, bár nem annyira a népi dallamokra építkezve. A nóta közepe táján átitatja újra a sötétség, és a vihar előtti csend és feszültség a levegőt, hogy azután pusztító ereje leromboljon mindent. Minden a helyén… takkra.

A Return To Black Hill a következő a sorban, és folytatja is a lemez eddigi hangulatát. Egy nagyon szomorú hangulattal indít a szintetizátor, ami azután átvált egy enyhén doom és epikus metál keverékké, ami eszméletlen jól szól, főleg itt ütközik ki a fentebb már említett Therion-os és Moonspell-es kórus hatás, és ez bizony csak hatás, semmi koppintás! A szólórészek progresszív színezetűek, az ének itt is változatos, bár főleg a himnikus vonalon mozog. Az alapok minimál témákból építkeznek, de ebben a számban így a jó.

Az Infested érdekes, kísérletezős bonyolultsággal ötvöződött ilyen haragos számmá, ugyanakkor mindenhol megtörik, de ezek a törések teszik különlegessé, és a különböző stílusjegyek variációja egésszé teszi, befejezetté. Csak azt tudom mondani, hogy iszonyat jó, pedig a következő track, a Dunkelwald még technikásabb elemekkel átszőtt kreáció. Valami hihetetlen különlegesség teszi egyből figyelemreméltóvá ezt a dalt, a szintetizátor olyan dalamokkal és szőnyegekkel dolgozik, ami elvarázsol. Minden hangszeres teszi a dolgát, egyedisége kiütközik, meg kell mondanom, kellemesen csalódtam ebben a lemezben. Egy lemez, amin tartalom is van.

A Pagan Path ismét epikusabb vonalat követ, feszes, ötletes gitárjátékkal, változatossággal, tisztára olyan az egész, mint egy ősi hősköltemény. Kegyetlen jó hangulata van, a gitárszóló itt is átcsap egy kicsit progresszív feelingbe, de abszolút nem zavaró. A szintetizátor kiállás a rajta nyugvó énekkel csak még erősebbé teszi a kompozíciót.
A Kreuzweg kissé funeral beütése remekül van eltalálva, a szenvedés érzékeltetése komoran borul ránk. Fájdalom, mikor gyűlölsz mindent, mikor kitépnéd a világot magadból… a szaggatott riffekből való váltás, ami heroikusabb refrénbe, azután egy melankolikus témába zuhan át, felemelő. Mint egy súly, úgy nehezedik az egész emberre a hatása, ugyanakkor ez a súly segít a felszabadulásban is… kiváló.

Az Outro fejezi be a lemezt, egy búcsúzó szem körbetekintése a csendes csatamezőtől, a vér áztatta anyaföldtől, a fájdalmas búcsúszíneivel. Mindenképp ajánlom ezt a lemezt a black metal kedvelőinek. Fura lesz itt-ott megérteni a logikáját, de egy kiemelkedő lemez hallgathat végig az “áldozat”.

——————-

ENGLISH VERSION:

The band was formed in 1994, and they have already released some materials (“Das Schwert Unserer Ahnen” demo “The True Darkness” demo 1995, “Live In Annaberg” demo 1996, “Die Rückkehr Der Dunklen Krieger” 1997, “Sword Of Revenge” 1999, “Demo” demo és “Quest Of Deliverance” 2000, “Legends…” demo 2002, “…Of Old Wisdom” 2005), they went through quite a lot of lineup changes, and their music have also changed in a very positive way. At the beggining of their career they played standard satanic black metal with lot of cliches, but they evolved into pagan/death/black/epic metal, and they successfully found their own sound. This album has got a brilliant front cover composed by Thomas Scuth. The Current lineup of Andras is: Adversarius (keyboards), Count Damien Nightsky (guitar), Ecthelion (vocals), Obnox (guitar), Shadrik (drums).

The album starts with a symphonic track with wonderful medieval atmosphere, and then they continue with the Miasma Track, which is a very dynamic, powerful, fast but also epic song, with awesome vocals. They have a lot of strong and heavy guitar riffs, and also have clean and more melodic stuff combined together.

Spellbreaker begins with a keyboard introduction, but the song really begins just after that. This songs shows heavy metal influences, and some Therion influences too, for example in the chorus. Personally I didn’t liked these heavy metal themes, because it became a huge cliche nowadays, but the song is very good, so it’s not a very big problem. In Across The Highlands they return to their roots, it has lot of black metal themes, and features much more brutal vocals than on the previous tracks on this album, but it”s not a clean black metal track, because it has some softer, epic parts too in the middle of the song, and they finish very brutal riffs, so it”s like the silence before the storm.

Return to To Black is the next in line, and it continues in the atmosphere of the previous songs. The song begins with an extremely melancholic keyboard intro, and then transforms into doom and epic sound, and influences from Therion and Moonspell can be heard here too. Thereno complex themes, the whole song is very simple, but somehow this makes this track special.

Infeseted is a little bit experimental, and very colorful song, but has got a lot of fury in it. The next creation is Dunklewald, and it has some more complex parts, and also features very special keyboard themes, which made the song very special.

The epic feeling returns with Pagan Path, and has the atmosphere of the ancient times. You can here brilliant riffs, and a progressive solo here, which is absolutely awesome too.
Then comes Kreuzweg, which is the most melancholic and painful track on this record, it’s like when you are suffering inside, you hate everything, and you want to torn the world apart. Kreuzweg features stakkato guitar riffs, heroic refrain, and melancholic themes, the whole composition is very brilliant.

Outro finishes the album, and paints the vision of bloodstained warfields, dark and grey colurs woth the atmosphere of sadness.
I recommend the CD to every black metaller, but it won’t be ease to understand the logic of the compsitions, but you can hear a brilliant album here.

Tracklist:

1. Intro
2. Miasma Track
3. Spellbreaker
4. Across those Highlands
5. Return to Black Hill
6. Infested
7. Dunkelwald
8. Pagan Path
9. Kreuzweg
10. Outro

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek