Lemezismertetők

ANGERTEA – Nr. 4: Songs Exhaled

Kiadó: Smash Fabric Records

Weboldal: http://angertea.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Progressive Metal

Brief Sum: It is without doubt, that this album owns several western, dime a dozen releases, and I can only congratulate its creators and commend them for their outstanding performance.

 

Talán nem véletlen, hogy a nagymágocsi trió előző, Distrust Ep-jének Neil Kernon volt a producere, aki olyan nagyágyúk lemezein dolgozott korábban, mint a Judas Priest, a Cannibal Corpse, a Nevermore, a Queensrÿche stb. Szakmájában nagy névnek számít, csakúgy mint Michael Wagener, Harris Johns, Scott Burns stb. Ahhoz, hogy ez a kapcsolat létrejöhetett a muzsikának kellett meggyőzőnek lennie. Az volt.

A Twenty-Eight Ways To Bleed koronggal ismertem meg a társaságot és lettem ezáltal rajongójuk. Egy Angertea album végighallgatása, megemésztése, feldolgozása –egy olcsó szóviccel élve- nem egy könnyed teadélután. Túl vagyok vagy fél tucat hallgatáson és a korong még mindig ad újat, előbújik egy apró részlet, melyre addig nem figyeltem fel, hatalmas lett az album. Ahogy azt tőlük megszokhattuk elvont, borult, kibaszott súlyos, grunge-os, modern metalos, csipetnyi progresszív elemekkel tűzdelt zenéjükben a Tool, a Voivod, a Neurosis, az Alice In Chains hatásai köszönnek vissza. Nem emlékszem, hogy magyar metal anyagon szólt-e valaha gitár olyan töményen és brutálisan, mint Mihály Gergely hangszere, aki a torokszaggató üvöltések és éteri dallamok gazdája is. Peralta Miguel Angel hazánk egyik legjobb, legtehetségesebb basszusgitárosa, Bárkai László dobossal izgalmas ritmusszekciót alkotnak, bonyolult, tördelt ritmusképleteiket hallva győztem kapkodni a fejemet, de külön-külön is meg kell dicsérni teljesítményüket. Aki fogós dallamokat, könnyed, azonnal megjegyezhető, fülben ragadó, együtténekelhető refrének után kutat, az egy másik lemezt tegyen fel. A depressziós, borult hangulat ezúttal is itt van, jó kedve senkinek sem lesz az anyag hallatán, de az Angertea nem is erről szól, nem ez a céljuk.

A nyitó No Computation-ben az egykori Faith No More basszer Bill Gould, míg a Meeting Satan On The Way To Personal Desertification-ben a zseniális, miskolci Eclipse zenekar énekese Rákos Tibor vendégszerepel. Az olyan irgalmatlan súllyal és húzással döngölő nóták közé, mint a Demons Surfaced, a V. vagy a Decay két rövidebb átkötő is bekerült, a keleties ízekkel operáló In Light Air és az Akråm. Itt-ott akusztikus részekkel is találkozunk (Lions’ Region, Distance Of You), ha pedig arra kényszerítene valaki, hogy nevezzem meg a korong legfogósabb dalát, akkor az a Neurosis hatását magánviselő, dallamokkal átszőtt A For Afrodita lenne, amely –bármilyen furcsa is- első hallásra rögzülhet. A hangzás nagyon ütős, tömény, magyarán a produkcióba nem lehet semmilyen téren, semmilyen szempontból sem belekötni.

Milliókat ugyan nem fog eladni a banda ebből az albumból, de remélem a norvég cég mindent megtesz annak érdekében, hogy egy ici-pici elismertséghez, egy esetleges nyugati turnéhoz jusson az Angertea. Vitán felül áll, hogy sok, tucat, nyugati albumot aláz porig ez az album, melynek alkotóinak csak gratulálni tudok, teljesítményükről pedig csak felsőfokban beszélhetek.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. No Computation (feat. Bill Gould)
2. Demons Surfaced
3. V.
4. In Light Air
5. Decay
6. Lions’ Region
7. A For Afrodita
8. Akråm
9. Meeting Satan On The Way To Personal Desertification (feat. Tibor Rákos)
10. Distance Of You

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Megjelent az Angertea hatodik nagylemeze, a Darkmind

KMZ

Angertea: Genocide? – Az első előfutár a májusban megjelenő új albumhoz

KMZ

Az Angertea zenekar egy 8 dalos különleges Ep-vel jelentkezett

KMZ

Angertea – Chris (Official Video)

KMZ

Angertea – Chuck Mosley Forever: A Tribute Album

KMZ

Angertea – Hivatalos videoklip az új lemezről

KMZ

Angertea – Dalpremier!

KMZ

Angertea – „Sinking in Strain” klip

KMZ

Új Angertea klip: The Moon Encounter

KMZ

Angertea – Kárász a Tiszában… Új klip!

KMZ

Angertea Klippremier!

KMZ

Angertea – Második dalpremier

KMZ

Angertea – Dalpremier!

KMZ

Omega Diatribe, Angertea, RiotMonk, Trendkill – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Angertea – Elmarad néhány koncert!

KMZ

Angertea – Új klip

KMZ

Új Angertea videó!

KMZ

Hot News: Angertea – „Decay” Smash Fabric Records Lyric Video

KMZ

Új Angertea klip

KMZ

Megjelent az új Angertea klip

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek