Lemezismertetők

ANGUR – Ego EP

Kiadó:

Weboldal: facebook.com/Angurofficial

Kiadás éve: 2015

Stílus: Pagan Black Metal

Brief Sum: Angur from Germany released its second independent material last year. They have a unique approach to folkish black/pagan metal. Musically the extensive use of hurdy-gurdy is the key while lyrically they deal with a different view on paganism. Although their first album had a classic pagan concept: ancient Germanic myths and tales; their main goal on Ego EP was to get rid of the romantic and neopaganist opinions and reflect to the manifold relationship between man and everything above. And this concept works extremely well – Angur is one of the most interesting recent acts in the pagan/black(ish) scene! 

 

A német Angur immár 10 éve létezik, első lemezük azonban csak 2011-ben látott napvilágot. A csapat alapvetően folkos pogány black metalban utazik, a népies elemeket a elsősorban tekerőlant szolgáltatja egy klasszikus black metal felállás mellett. Ez már önmagában megérdemli a figyelmet – szerencsére a tekerőt (vagy tekerőlantot) egyre több banda kezdi felfedezni, ami engem hatalmas örömmel tölt el, kedvenc akusztikus hangszeremről lévén szó.

A Rajna-vidékiek első lemeze, a Hôrt mîn sagen („Halld meg történetem” ófelnémetül) még korai, pogány gyökerű germán mondákat idézett meg, bár némileg esetlen hangzással. Azóta igen sokat fejlődtek és a tavaly kiadott Ego EP-jük már a pogány tematika felé is máshogyan közelít. Bár az első lemez koncepciója is nagyon jó volt, hisz kissé hiány van a klasszikus germán metal bandákból a viking, kelta vagy épp kalóz tematikájúak mellett, mégis mélyen egyet tudok érteni a váltással. Az Ego ugyanis nem romantizáló módon, mondákra vagy épp neopogány értelmezésekre épül és archaikus istenek tiszteletét hirdeti, hanem az ősi hitvilágok mögöttes tartalmát, tartalmait keresi, a sokoldalú kapcsolatot az ember és a felette álló erők között. Nem véletlen, hogy a puritán borítón Krisztus szavai szerepelnek és a nyitó 10 perces Eifergott („Vakbuzgó isten”) is a nagy világvallásokkal foglalkozik. Ez a koncepció végig meghatározza a nagyjából félórás EP mind a négy dalát.

Zeneileg kifejezetten jól használják ki a black metal és a tekerő ötvözésének lehetőségét. Hangzását tekintve nem a legjobb minőségű anyag, viszont az első lemezhez képest nagyot fejlődtek és kifejezetten modern irányból közelítik meg a kérdést. Ehhez hozzájárul, hogy a black alapok letisztultak, nem ötlettelen és nyers darálások. Dob a hangulaton a tekerős hölgy, Fee énekhangja is, a fő vokalista Olivernek azonban érdemes lenne inkább a hörgésnél maradni. Fojtott károgása és tiszta éneke zavaróan hamiskás, egyelőre fejlesztésre szorulnak – szerencsére nem sokszor kísérletezik velük, bár az egyébként nagyszerűen fogós Sine Capita Regnabant („Fej nélkül uralkodtak” latinul) tételben kissé rontják az összhatást.

Az utóbbi idők egyik legszimpatikusabb black metal alapú bandája az Angur, kifejezetten ajánlom mind a black, a pogány és a keményebb folk metal vonal kedvelőinek is!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Eifergott
2. Eitles Schicksal
3. Sine Capite Regnabant
4. Trümmer

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek