Lemezismertetők

ANKH – New Beginning

Kiadó: Nail Records

Weboldal: facebook.com/AnkhTata

Kiadás éve: 2015

Stílus: Symphonic / Folk / Melodic Metal

Brief Sum: The Hungarian Ankh – founded in 2008 – is a well-known patch of the local metal scene. After many line-up changes and a debut EP in 2012 they finally released their first longplayer in November, 2015. New Beginning is a complex and modern symphonic/folk melodic metal album with lots of influences. Some parts are a bit too eclectic/complex because of the amount of the vocal and instrumental tracks but it’s still a great material to listen to. All their lyrics are in English now, so you can dig into their messages. This album can be a good entry to the international scene.

 

A 2008-ban indult Ankh mára már jól ismert színfoltja a hazai metalvilágnak. 2012-es bemutatkozó EP-jükről a Kronos Mortus hasábjain is írtam és több koncertbeszámolóban is felbukkantak már e platformon. Ahogy annak idején első komolyabb anyaguk, úgy első nagylemezük is több évet váratott magára, mire 2015 novemberének elején a Hammer (Nail Records) gondozásában megjelent. Ennek fő oka az volt, hogy jó pár tagcserén átestek időközben, főleg a gitáros posztokon volt sok vándorlás, de talán közrejátszott a saját stílus, az egyéni íz keresése is. Első albumukkal azonban remélhetőleg sikerült megtalálni minden téren a helyes ösvényt, erre utalhat a New Beginning cím is.

Minthogy a banda nem titkolt célja volt, hogy a régebbi és az újabb dalokat kialakult stílusviláguk szerinti egységbe gyúrják, a korong 12 tételének többsége nem most íródott. Az EP-ről ismerős lehet a The Longest Journey (Part I.) és a We Are Gonna Fall (utóbbi a 2010-es demóról is akár), míg az EP-n magyar szöveggel szerepeltek a Chamber of Mirrors (Tükörterem) és a Closed Eyes (Lezárt szemek), az Important Things pedig szintén magyarul (Fontos dolgok) még a demón kapott helyet. Az újabb számok közül a Night in the Forest demó verziója még 2014-ben lemezelőzetes single-ként jelent meg és a többi dal magyar nyelvű változatainak egy részével is lehetett találkozni már a koncerteken. Ez máris sejteti, hogy a korábban magyarul felcsendülő dalok is angol fordítást kaptak, de tervek szerint párat magyar nyelven is ki fognak adni (ez a csak koncertekről ismertek esetén kifejezetten jó ötlet).

Ami a zenét illeti, a kicsit több mint egyórás anyag minden tételén (kivéve persze az instrumentális Reborn intrón és Ankh I.-en) érezni, hogy a zenék íródtak a szövegekhez és nem fordítva. A társadalomkritikus dalok keményebbek, súlyosabbak; az emberi érzéseket, gondolatokat középpontba állítók líraibbak; a hősi The Longest Journey és a fantasy ihletésű, de lelki vívódásokat központba állító dalok, mint a Night in the Forest és a Treasure folkosabb hangszerelésűek – a Night… esetén mindenképp ki kell emelnem a zseniális csemballótémát is. Ugyanez igaz a szöveg nélküli, de 6 percével nem puszta átvezetőként szolgáló Ankh-ra is, mely a címhez/zenekar nevéhez méltóan orientális hangszeres és vokáltémákat sorakoztat fel s még némi törzsi perkázás is hallható benne. Összességében azonban immár a szimfonikus/epikus hatásokon van a hangsúly, az eddig is jelenlévő fuvola és operatikus női vokálok mellett az emelkedett atmoszférájú billentyűtémák, a vendég kezében felcsendülő hegedű és legfőképp a kórusok felelnek ezért – a lemezen közreműködik az Esterházy Énekegyüttes is! A korábbi death-es/melodeath-es hatások az acsarkodós férfi vokálokon és a metalhangszeres gárda játékán érezhetők, bár utóbbiak kaptak egy érezhető modern és egyben melodikusabb beütést, ami főleg a szimfonikus és power metal bandák legfiatalabb generációjára jellemző. Így például az Important Things tördelt témái még akár egy metalcore nótában megállnák a helyüket.

Az Ankh saját szóhasználata szerint immár „eklektikus metal”-t játszik, ami a sokszínűség tekintetében tényleg találó erre a szimfós-folkos melodikus metalra. Azonban az eklektikára jellemző módon igaz a New Beginning-re is, hogy a kevesebb néha több. Ez általában egy-egy dalrészletről mondható el, főleg azokra, ahol egyszerre szólal meg a női és férfi vokál, a kórus, a fuvola és a szinti (pl. a We Are Gonna Fall effektes része, az Ankh I. kb. első harmadánál vagy a Closed Eyes refrénje alatt). Ez rövid pillanatokra kifejezetten zavaró olyankor, mikor a gitár egy-egy modern metalos diszharmonikus részt játszik és mellette szólnak a fentiek vagy egy részük. Ezen egyébként valószínűleg a keverésnél egy kicsit több figyelem segített volna, de az összképen nem ront komolyan. Ennek fő oka pedig pont az alapos, jól sikerült keverés és persze az ügyes zeneszerzés. Pár helyen azonban mindenképp érdemes lenne finomítani, mert élőben nagyon ritkán lehet hozni a stúdióminőséget és az akusztikus hangszerekhez hasonlóan a sampler is mostohagyerek a hazai hangtechnikusok számára (ez érződött például a csapat október végi szegedi koncertjén is). A zenekar a külsőségekre is adott, bookletjük látványos dizájnja, szín- és képvilága főleg a modern metal bandák stílusára hajaz.

Összességében egy jó, itthon úttörő műfajú első nagylemezt kaptunk a tatai lányoktól és srácoktól. Hosszúsága és komplexitása miatt viszont semmiképp sem könnyed, egy hallgatással befogadható anyag. Kíváncsian várom az új dalok magyar változatát is és emellett bízok benne, hogy a zene mellett az angol nyelv is segítségükre lesz a nemzetközi színtér felé való nyitásban.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro (Reborn)
2. Aimlessly… (Lying on the Ground)
3. We Are Gonna Fall
4. Estrange
5. The Longest Journey (Part I.)
6. Chamber of Mirrors
7. Hollow Pictures
8. Ankh I.
9. Closed Eyes
10. Night in the Forest
11. Important Things
12. Treasure

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Ankh: New Beginning – megjelent a debütalbum

KMZ

Summer Folkmetal Night – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Niburta, ScerrA, Ankh, Dolmen, Isatha – III. Niburthday – Koncertbeszámoló

Gwanath

Folk Farsang: Korpiklaani, Metsatöll, Silent Stream Of Godless Elegy, Avven, Virrasztók, Niburta, Ankh – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Folk-Metal Underground Extravaganza – Koncertbeszámoló

ST. Toma

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

ANKH – Tükörterem EP

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek