Lemezismertetők

ANOMALIE – Tranceformation

Az osztrák Anomalie zenéje elképzelhető, hogy ismerős lehet sok mindenkinek. Egyrészt 10 éve létezik és ez a negyedik kiváló album, másrészt az énekes-gitáros Marrok-ot ismerhetjük az Agrypnie (live), Harakiri for the Sky (live), Schammasch (live) zenekari fellépések szerepléséből. Mivel én magam is nagy Harakiri for the Sky rajongó vagyok ezért kíváncsian hallgattam az albumot.

Nyilván van jó pár rész, ami könnyen felismerhető védjegye az előbb említett zenének, viszont azért ez más. Sőt aki a korai Anomalie-t ismeri, ahhoz képest is más! Folyamatosan változott, fejlődött a zene.

Az egész mű egy letisztultabb „maszlag”, nem annyira sötét hangulattal, de azért a melankólia még így is bőséges. Leginkább hipnotikus, spirituális, némi folkkal, amit ugye régen nem nagyon villantott az Anomalie! Hogy kinek jó ez és kinek nem, majd kiderül. Véleményem szerint ez egy egyenes fejlődési szakasz. Akár nevezhetjük egy magasabb szintnek is!

Az ének rész is nagyrészt dallamos, nincs már annyira sok zord hörgés, üvöltés mint régebben, de kapunk azért keménységet is. A zene az ambientől kezdve a klasszikus black metálig terjed. Talán leginkább úgy írható le, hogy a neofolk és az atmoszférikus black keveréke, helyenként pszichedelikus gitárral, sámán dobbal és misztikus részekkel. Így az egész lényegében a post-black metalhoz áll legközelebb 🙂

Az album 6 dalt tartalmaz és mindegyik egy picit más. Ez köszönhető annak is, hogy több vendégzenész is feltűnik a dalokban. Az Enthronedból ismert Nornagesttel (ének a ‘Trance II: Relics’-en), valamint a Rotting Christ frontember Sakis Tolisszal (a ‘Trance V: Cerulean Sun’-on) és Sara Wolske kísérteties hegedűszólamával együtt mind segítették és színesebbét tették a „Tranceformation” kiadványt.

Összességében én maradok inkább a Harakiri for the Sky albumainál, mert nekem az jobban fekszik, de ez nem azt jelenti, hogy ez nem lenne jó, csak nekem az nagyon telitalálat. Aki egy kicsit más megközelítésben akar eljutni az extázis állapotához az tapadjon rájuk!

November 26-án jelenik meg az AOP Records kiadónál. Szerintem próbálkozzatok nyugodtan az albummal, mert célba érhet sok mindenkinél. Kezdésnek próbálkozzatok a YouTube felületén, utána pedig vásároljátok meg, mert megéri.

Kiadó: AOP Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Post-Black Metal
Weboldalfacebook.com/The.Anomalie.Experience

Tracklist:

  1. Trance I: The Tree
  2. Trance II: Relics
  3. Trance III: Alive
  4. Trance IV: Nemesis
  5. Trance V: Cerulean Sun
  6. Trance VI: Eternal Burden

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Naglfar, Schammasch, Anomalie – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek