Lemezismertetők

ANOTHER WAY – Csillagok kutyaláncon

Régen sokkal, de sokkal színesebb és vitálisabb underground zenei élet volt Csongrád – Csanád megyében, azon belül pedig Csongrádon. Bulik és bandák szempontjából is. Oké, ott van a Tisza Presszó – amit imádunk – de az más tészta. Sosem felejtem el, amikor a Batsányi gimi pinceszerű tornatermében HC, punk és metal rendezvények voltak. Mindenki otthon érezte magát. Néha akár hétköznap is összeszaladtak az emberek egy üdítő koncert erejéig, manapság ez szinte már elképzelhetetlen. Valamelyik este, homályos emlékeim szerint a helyi erőkből álló HC metalos Forgotten Truth, a kiskőrösi hardcore veterán Resources és kritikánk tárgya, a viharsarki fastcore Another Way lépett fel. Akkor láttam a békésieket talán először. Ezen az ominózus eseményen volt a papírmaséból eszkábált minibankár figura (az amerikai R. A. M. B. O. zenekarnál láttam ilyesmiféle épített kellékeket, igaz videón) amit aztán szépen cafatokra lehetett tépni, a „Mobilbankár” című pár másodperces Another Way tétel alatt. Dühkitörésszerű, robbanásszerű módon érvényesültek a dalokban rejlő féktelen energiák már ekkor is, a bankár pedig csak repült és forgott, hogy elnyerje végleges (megsemmisült) formáját. Továbbra is felkavaróan őszinte szövegvilágú, bele az arcodba powerviolence / grind / fastcore zenét nyom az Another Way, Andrisék pedig hűek maradtak régi önmagukhoz. A Csillagok kutyaláncon a srácok sokadik nagylemeze a sorban, méghozzá a hetedik (!) és egyben a legsúlyosabban húsbamaró, aktuális mondanivalóval rendelkező anyag.

A grindcore, fastcore, powerviolence mint műfaj sosem volt nálunk – rossz szóval élve – divat, mégis az Another Way máig kitartott eme rendkívül energikus és könyörtelen stíluskavalkád mellett. A 17 perc 43 másodperces játékidőbe összesen 14 darab nótát préseltek bele a fiúk, amiben akad egy kakukktojás, de erről később. A gyulai No Silence stúdióban Simon István hangmérnökkel rögzített korong teljese egészében az Another Way eddigi kiadványaihoz igazodik, mind hangzásilag és tartalmilag. Letisztult, arányosan balanszált hangzásképe van, amiből érthetően ki lehet venni mindent és mindenkit. Szinte élő hatású a cucc, mintha egyben vették volna fel az albumot / a hangszereseket. Andrisék nem ma kezdték az ipart, az idén 20 éve alakult hármas (Gida – ének és basszus, Tomi – gitárok, Andris – dobok) nagyjából mindig is ebben a felállásban tolta bele az arcunkba a kíméletlen muzsikát. Ez érződik is a dalokon. A punkosan / hácésen ütős számszerkezetek mellett, a rájuk jellemző, frusztrált / keserű / dühös érzésekkel átitatott részek gördülékenyen váltogatják egymást, a megsemmisítő erejű grind és tuka – tuka részekkel. Kíméletlen fastcore ökölcsapások, PV-pörgőrugások és blastbeat-tornádók söpörnek végig ezen a közel 18 percen keresztül. Külföldi vonalon, intenzitásában a Magrudergrind, Weekend Nachos és társaik ugranak be. Hazai párhuzam a Step On It és mondjuk a Crippled Fox, viszont az Another Way azért a megközelítésben / kivitelezésében más. Tomi gitármunkája pár helyen már black metalos magasságokba kapaszkodik (a fellépéseiken az a Marduk póló elég árulkodó volt mindig…) illetve a magyarul előadott szövegek. Süvítő, északi riffelés, szélvész dobmunka, Gida kiakadt hangú, végig követhető éneke, jó helyre beszúrt csordavokálok, pontos és feszes játék jellemzi őket. Aki ismeri az eddigi munkásságukat és hozzám hasonlóan vájtfülű, akkor hallható egyfajta progresszió – sokkal kiforrottabb lett a muzsika, a dalszövegekkel együtt olvasva különösen odaver a Csillagok kutyaláncon. Minden track a mai kilátástalan társadalmunk tökéletes tükre s annak egy – egy darabja. Nem görbe, nem torzít, nem fest hamis képet. Igenis valós. Nekünk pedig ideje szembesülni a valósággal. Ha ehhez az kell, hogy ezeket az üvegcserepeket belénk döfjék, akkor legyen úgy. Talán akkor észbe kapunk – de lehet, hogy addigra késő lesz… Elég csak elolvasni a Másik Magyarország őszinte sorait. Vagy bármelyiket, Youtube-on például fenn van, csak rá kell keresni a lemezre. Amúgy meg nincsenek töltelék számok, ha ki kellene emelnem pár igen erős pillanatot, akkor a Rossz Vallás, az Altató a kedvencem illetve a Társadalmi AIDS. Nekem a lemezt záró hangulatos (sokak számára kakukktojás) rap szám is tetszik, a Millenium. Szövegileg ez sem marad el a többitől.

Valójában nagyon sok a kérdés,rengeteg. És ez egyre több lesz, ahogy elnézem a jelenlegi állapotokat. Válasz viszont egyre kevesebb. Ami biztos, hogy rajtuk kívül nem sokan fogalmazták meg ennyire kritikusan és éleslátással a Magyarországon zajló szociális problémákat, a kisember gondjait, egzisztenciális őrlődéseit. Ideje kinyitni a szemünket. Még ma – holnap már lehet, hogy késő.

A lemez megjelent az összes hanghordozón (CD / MC / LP) a zenekarnál érdeklődjetek az elérhető formátumokról.

ANOTHER-WAY3220912
Kiadó: Drinkin’ Beer In Bandana Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Fastcore / Grindcore / HC-Punk
Web: facebook.com/anotherway666

Tracklist:

 1. Viharsarok II.
 2. Illetékesség hiányában
 3. Álomvilág
 4. Társadalmi megújulás operatív program
 5. Másik Magyarország
 6. Vihasarok I.
 7. Vénuralom
 8. Rossz vallás (hazug demokráciához)
 9. Altató
 10. Órák
 11. Szerte foszló álmok között tisztán lásd a sivár jövőt
 12. Társadalmi AIDS
 13. Kapcsolat
 14. Millenium

Ponszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Jack, Another Way – első számtól kezdve beindult a közönség

KMZ

Another Way interjú

KMZ

nemecsek / Another Way / Bipølaris – azt mondják jó volt

KMZ

Crippled Fox / Jack / Another Way / Infectious Pit – teltházas brutális este

KMZ

Magrudergrind, Primitive Man, Another Way, Ghostchant koncika a fővárosban

KMZ

ANOTHER WAY – Holtágak Az Ártérben

theblackest

Horse The Band, Gacy’s Threads, Rivers Run Dry, Another Way – Koncertbeszámoló

terror

Fostartály, Another Way, Húsdaráló Project, Mondo Gecko – Koncertbeszámoló

Adomina

Guided Cradle, Holocausto Canibal, Human Error, Another Way, Jack, Kötelező Közhelyek – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

ANOTHER WAY / KERNEL PANIC / NOT THIS TIME – 3 Way Split

xfixbitchx

Magrudergrind, Another Way, Pavilionul 32, Aku – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek