Lemezismertetők

ANTIMATTER – Fear Of A Unique Identity

Kiadó: Prophecy Prod.

Weboldal: www.antimatteronline.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Dark / Gothic

Brief Sum: The new Antimatter album, Fear of a Unique Identity, is a bit of a surprise for everybody. First, the band published it five years after the last one, second, Mick Moss followed the only logical way to create Antimatter’s new work. He went straight to modern loneliness and fears, all the same time moving back to the band’s electronic roots.

Több mint öt év “alkotói válság”(?) után új albumot hozott a “fekszünk és bizsergünk és jól elmélyedünk az élet sötétségében” hangulat  kedvelőinek a melankolikus rock műfajában az Antimatter. Mick Moss a banda vezére egy 2012 márciusi interjúban már fellibbentette a fátylat a készülő lemezről ami elmondása szerint “lesújtja majd a boltokat”. Ez volna a Fear Of  A Unique Identity.

Elsőre végighallgatva nem üti meg semmi úgy igazán a fülünket. Dallamos nóták egymás után, erőteljes és masszív elektronikus alapok. Moss hangját untalanul kapjuk. Inkább viszi előre a zene és hangja az egészet mint támaszkodik a hangszerek összességének megszólalásában rejlő katarzis lehetőségére. Meglepően kevés lehetőséget kap Vic Anselmo aki nőként ellensúlyozhatná Moss dominanciáját a dalokban, ahogy azt még a Saviour (2012) és az Unrealeshed 1998-2003 (2003) albumokon tette Michelle Richfield.

Az első végighallgatás után már megvan a fő csapásvonal, amire -ha már megint azokból a jól ismert kis gonosz sztereotípiákból indulok ki- a cím és a számcímek elolvasása után is bátran rámondhatom: a kavargó depresszió és sötét víziók mezsgyéjén maradt.

Valahol van valami őszintén misztikus abban, ha valaki vagy valakik félnek az egyedi identitástól. Mit jelenthez ez? – Kérdezné egy műértelmezésre sarkalló tanár, amire mint értelmes diák visszakérdezhetünk hetykén: mit jelenthet ez nekünk? Nekem többet mint stílusgyakorlat. Többet mint egy újabb lenyúzott bőr a “régi” sikerekről és többet mint egy stíluson belül való piruett, egy lazán piacra dobott album. Többet mint egy látszólag monoton lemezke ami teret enged a szabad asszociációknak és gondolatoknak. Mert Moss a pihenő után nem mondott nagy butaságot azzal, hogy az új lemezért megostromolják majd a boltokat. Azért nem nagyot, mert a várható népszerűségben és a “hé, új albuma lett az Antimatternek hallgassuk meg” felkiáltások közt lesz piaca a produktumnak. Ám a lesújtást elfelejthetjük.

Elfoglalja majd a megérdemelt helyét ez is az eddigi munkák közt és elektronikussága miatt majd a Saviour-höz és a Lights Out-hoz hasonlítják a rajongók és a szakma. Összességében egy tisztességes előrelépésnek gondolom amiben van munka mind zeneileg, technikailag és értelmileg is. Habár a zenei világán volna még mit kísérletezni, tologatni a határokat, próbálkozni még. Azt, hogy mennyi kell, merre kell, vagy egyáltalán érdemes-e próbálkozni azt az Antimatter tudja. Félni az egyedi azonosságtól jelentheti a társadalmi uniformizálás ellen való lázadást, félelmet egy mély tükörbenézéstől amiben visszatükröződik valami egészen borzasztó és depresszív, meglelni magunkban azt a bűnt amit másokban vetünk meg, félelmet a kitárulkozástól.

Sokadjára végighallgatva az albumot árad belőle az a fajta felkavarodott dohos-poros “levegő” amilyen a régi korok üres épületeiből szokott. Szokatlanul hangzik, de elsősorban háttérzenének ajánlom ezt a szellemet mélyre rántó anyagot, vagy egyedüli-alkalmi hosszú magányos pillanatokhoz, vagy nyugodt szeretkezésekhez.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Paranova
2. Monochrome
3. Fear Of A Unique Identity
4. Firewalking
5. Here Come The Men
6. Uniformed & Black
7. Wide Awake In The Concrete Asylum
8. The Parade
9. A Place In The Sun


Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Antimatter és arkhē koncert a Gozsduban

KMZ

Antimatter – Black Eyed Man video

KMZ

Hot News: Antimatter – “Fear Of A Unique Identity” out now | Free streaming on Youtube

KMZ

Hot News: Antimatter – “Uniformed & Black” video clip now public

KMZ

Antimatter – Free song download available!

KMZ

Hot News: Antimatter – Free download of “Fear Of A Unique Identity” song

KMZ

Hot News: Antimatter – Contract extension and new album

KMZ

Hot News – Artist of the week (22.-28.06.2011): Antimatter

KMZ

ANTIMATTER – Leaving Eden

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek