Lemezismertetők

ANVIL – Impact Is Imminent

Az 1978-ban történt megalakulása óta összesen tizenkilenc stúdióalbummal rendelkező kanadai metal úttörő Anvil idén májusban jelentkezett az Impact Is Imminent címre keresztelt vadonatúj anyagával. A zenekar gerincét a két alapító tag, Steve „Lips” Kudlow (gitár, vokál) és Robb Reiner (dob) alkotja, akiket a basszusgitárosi poszton 2014 óta Chris Robertson támogat. Noha az Anvil sosem kapta meg azt az elismertséget, amelyet sok, a nyomukban járó csapat méltán megszerzett magának, ez láthatólag nem akasztotta meg a zenekar lendületét: az új album alig két évvel az előző anyag megjelenését követően látott napvilágot.

Azzal együtt, hogy nem értem, mi indokolja a sajátos névválasztást (az Impact is Imminent ugyanis egyúttal egy igen erős, 1990-ben megjelent Exodus album címe is…), egyáltalán nem sikerült rosszul ez a stiláris szempontból meglehetősen vegyes összeállítású anyag. Az albumot a némiképp Rob Zombie zenei világát idéző Take a Lesson indítja a maga fogós, középtempós lüktetésével: Kudlow a dalban egyfajta tanmesét próbál előadni a saját zenei pályafutása alatt összegyűjtött tapasztalatairól. A soron következő Ghost Shadow egy nem különösebben izgalmas, speed metal és hard rock elemeket egyaránt felvonultató tétel, ám a groove-osan induló, némiképp a blues irányába is tapogatózó Another Gun Fight már sokkal egyedibb alkotás. A Fire Rain szintén erősen épít a hetvenes/nyolcvanas évek fordulójának környékén kialakult zenei hagyományokra, míg az album első instrumentális tétele, a Teabag kellemes, hangulatos basszus- és szólógitár-futamokkal megtűzdelt, barátságos szerzemény benyomását kelti. Az erősen hetvenes évekbeli hard rock hatásokat felvonultató Don’t Look Back aztán kissé belassul – mintha a Blue Öyster Cult valamelyik sikerdalát hallgatnánk a 2020-as évek hangzásával felturbózva és metálosítva, hogy aztán a Someone To Hate ismét a dinamikusabb tartományba vezessen vissza bennünket. A számomra kissé felejthetőre sikerült (bár a többszólamú, repetitív refrén révén mégiscsak bizonyos fokig sajátos vonásokat mutató) Bad Side of Town, valamint a Wizard’s Wand után a Lockdown megint csak meglepően izgalmas, hetvenes évekbeli hangulatokat idéz fel, az Explosive Energy pedig felszabadultsága révén tűnik ki a többi szerzemény közül. Az album vége felé a kissé punkosra sikerült The Rabbit Hole, majd a doom hatásokat is mutató Shockwave sorakoznak fel – utóbbiban egy viszonylag erősre sikerült refrént is hallhatunk. Az ötven perces zenei összeállítást végül egy újabb instrumentális tétel, a Gomez zárja le, amely hangulatában bizonyos mértékig folytatja a Teabag laza, felszabadult megközelítését, némiképp (az egyébként szintén kanadai) boogie metal-os Trepalium-ra emlékeztető módon, fúvósokkal gazdagítva.

Egy Anvil anyag számomra mindig valamiféle megmerítkezés a heavy metal történetében: NWOBHM, thrash és speed hatások egyaránt kimutathatóak a csapat zenei megközelítéseinek tárházában. A legendás hetvenes-nyolcvanas éveket – bár manapság nyilván már sokkal jobb hangzással – felidéző zenekar mindig is valamiféle integratív megközelítést képviselt a különböző stílusirányzatok között, és bár Kudlow hangjával mind a mai napig nem vagyok képes megbarátkozni, az Impact Is Imminent igen változatos és hangulatos (időnként a bizarr és az abszurd vidékére is elkalandozó) utazást kínál a korszak zenéjét kedvelő zenehallgató számára. Egy biztos: az Anvil élvezi, amit csinál, és ez mindig jót tesz az elkészült alkotásnak.

Kiadó: AFM Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Heavy metal
Web: www.facebook.com/anvilmetal

Tracklist:

 1. Take A Lesson
 2. Ghost Shadow
 3. Another Gun Fight
 4. Fire Rain
 5. Teabag
 6. Don’t Look Back
 7. Someone To Hate
 8. Bad Side Of Town
 9. Wizard’s Wand
 10. Lockdown
 11. Explosive Energy
 12. The Rabbit Hole
 13. Shockwave
 14. Gomez

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Kizárólag Accept dalokkal tér vissza Udo Dirkschneider – most utoljára!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek