Lemezismertetők

ANXIETY COLLAPSE – Slavering Ghoul EP

Anxiety Collapse Cover231114

A hazai metal szintér nagy motorosa, Márkó Zoltán soha nem arról volt híres, hogy egy kicsit is nyugton maradjon. Mióta ismerem, állandóan dolgozik valamin, amit lassan már követni is nehéz. Az elmúlt időszakban tető alá hozott egy lemezt a Detox-al, újra feltűnt a SpiritBell-ben, amivel egy feldolgozásalbumot készítettek, elindított egy egyszemélyes black projektet, az Urachel-t, amelynek éppen a napokban jelent meg a bemutatkozó anyaga, valamint kipróbálta tehetségét a thrash/death mezőnyben egyaránt. Szövetkezve régi zenésztársával, Szomorú „Siska” Tibor dobossal, akivel együtt tolták már a Detox-ban, a Monument-ben, a Hocus Pocus-ban és még a White Light-ban is, most berobbantották az Anxiety Collapse-ot.

A duó öt számból álló, magánkiadásban napvilágot látott, első kislemeze elsősorban a hanyatlást, a kárhozatot, illetve az alvilág két gonosz lakóját hozza el közénk. A dalok témájához tökéletesen passzoló borító készült, amely az angol mellett magyar fordításban is elérhetővé teszi az egyébként nagyon tisztességesen megírt szövegeket. Ami a zenét illeti, a Slavering Ghoul 22 percben ontja magából a harcos thrash/death metal dühöt, friss réteg morcos, marha gitárokkal, tompa és kattogó dobokkal, valamint keserűséggel telített démonian félelmetes torokvokállal. Mindezt minimalista hangzással produkálják, kisebb rész korai Morbid Angel, illetve méretes adag Kreator áthallásokkal produkálva.

Mielőtt az Anxiety Collapse lendületbe csapna, egy a műfajtól kissé szokatlan nyitány hallható. A másfél perctől valamivel hosszabb, kedves, ugyanakkor melankolikus zongorajáték intonációját depresszív üvöltések sötétítik, amelyek felkészítenek az elkövetkező, nyugtalan pillanatokra. Logikus, ugyanakkor mély gyomros az élvezhetőségnek. Az ezt követő érzéketlen, lecsupaszított monoton őrlést, amit a basszusörvény és a dobok keltenek, meg-meg szakítja egy jóféle heavy szóló. A vokál többszörösen rétegezett, mintha suttogna, ami nagyon sejtelmes. A következő tétel, egy rendhagyó történelemóra keretében, Babilónia uralkodójának (nem derül ki, de feltételezem Nabukodonozorról van szó) nagyságát dicséri (The King of Babylon). Szinte a sivatagi homok alól megszólaló thrashes riffek és az egy szem keleties betét remekül passzolnak a harciasabb vokálhoz. Az egyhangú ütések nagyon feszes, katonás tempót diktálnak. Ezen kívül akad egy lelkes, elnyújtott gitárnyalás ebben a középtempós ropogtatásban, amely annak ellenére, hogy feldobja a produkciót, puritánságával kilóg a robbanásszerű rohamok sorából.

A címadó Slavering Ghoul felvezetése a kilencvenes évek horrorfilmes hangulatát idézi. Reméltem, hogy a széteffektezett vokál az első, lassú rész után eltűnik, de sajnos a beindulásban ugyanúgy megmarad. Értem én, hogy így lehetett a legjobban megidézni az arab mitológia nyáladzó gúljának alakját, de a megoldás az élvezhetőségen sokat ront. Szerencsére a remek dalszöveg ennek ellenére többnyire jól érthető. A sivatagból a középkori katedrálisok világába kalauzol a Death of Chorus. A gyors thrash őrületre gyilkos eredménnyel teszi fel a szóló a pontot. Siska dobjátéka – az előző számokkal szemben – szintén sokkal tisztább és élettel telibb. Az Anxiety Collapse EP-je négy saját szerzeménye után végezetül egy Kreator-feldolgozással búcsúzik. A Tormentor egy igazán nagy szám, és garantáltan felejthetetlen örömet okoz a headbangereknek.

Örülök Tibi és Zoli beköszönésének, mert a Slavering Ghoul-t kisebb hibái ellenére is jó anyagnak tartom! Remélem megmarad a kezdeti lelkesedés és jövőre már az Anxiety Collapse bemutatkozó nagylemezéről írhatok. Csak így tovább!

Kiadó: –
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death / Thrash
Web@facebook

Tracklist:

  1. Anxiety Collapse
  2. The King of Babylon
  3. Slavering Ghoul
  4. Death of Chorus
  5. Tormentor (Kreator cover)

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek