Lemezismertetők

APOCRYPHAL VOICE – Pain & Pleasure

Kiadó:

Weboldal: www.apocryphalvoice.net

Kiadás éve: 2013

Stílus: Avant-garde Black Metal

Brief Sum: The Finnish band, called Apocryphal Voice released their third album, which is actually a full length record. The new stuff called Pain & Pleasure, and it contains 9 avant-garde Black Metal songs. With the complex riffs and alternative meanings, Apocryphal Voice’s last album will be one of the favorites of the lovers of this genre. Pretty good release from Finnland. Worth listening!

 

Ritkán hallok Black Metal, vagy azzal valamilyen formában rokonságban álló anyagot a finn területekről. Ezt a vidéket főleg a HIM, The 69 Eyes, illetve ezekre erősen hajazó bandák uralják. Az Apocryphal Voice egyike azon bandáknak, akik nem követik ezen trendet…szerencsére. A legutóbbi eredményt a Pain & Pleasure névre keresztelt nagylemezen hallhatjuk. Ám nézzük, honnan is jönnek a srácok.
’99 óta aktív a banda, két alapító taggal, akik több különböző bandában is kipróbálták már magukat. Nem jelent meg a zenekarnak eddig csak három anyaga, jelen esetben tárgyalandó lemezt is ideértve. Fő vonaluk az Avant-garde Black Metal, amit ők sok helyen – néhol már-már matekmetálos – ritmustöréssel, alternatív megszólaltatásokkal (tiszta ének, hangulatos átvezetők) érik el. Hörgés, károgás fellehető, nyomokban még blast beat is található. Mondanivalójuk inkább negatív hangvételű, mintsem gonoszkodó; depresszió, letörtség a jellemző.

A Pain & Pleasure egy eléggé összetett anyagnak számít a maga kilenc számával. Jó minőséggel, ám átlagos játékidővel rendelkeznek a dalok. 2013-ban rögzítették a srácok, saját erőből, mely némileg késve jutott el hozzánk.
Node mire is számíthatunk, ha az anyagot elindítjuk? Hangulatos kis zongorajátékkal indít az első nóta, ám hamar bele is csap a gitárral, dobbal felszerelt avant-garde aprításba. Elsőre furcsa volt az ének, kicsit az Aura Noir által képviselt vonal jutott eszembe róla. Tiszta ének követi,  ám szerencsére a szám háromnegyedénél beköszönt egy könnyed károgás, jelezvén, hogy másra is lehet azért itt számítani. Már itt megmutatkozik a jellemző ritmustörés, összetettség, és megannyi helyen felbukkanó akkusztikus gitártéma. Ezt a sajátosságot végig egyenletesen szolgáltatja a Pain & Pleasure, ám az eredeti műfaj erős jellemzője, a gonosz-riff nem kifejezetten tűnik fel sehol sem. Egy-két témára már-már azt hittem, „no talán ez„, ám gyorsan visszaváltottak a jól megszokott témákhoz. Megint máshol viszont vontatott, melankólikus tempó és hangulat támad ránk, erre remek példa a a leghosszabb játékidővel bíró Waves of Transparency.

Összességében kissé furcsa az anyag, ám tagadhatatlanul Black Metal alapokon nyugvó művészetről beszélhetünk. Tetszetős, bár néhány helyen vontatott. Ennek ellenére kifejezetten javallott a meghallgatása. Megéri.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Underneath the Mask
2. A Failed Species
3. As Fire Itself Dances
4. Tongue of Kali
5. Muddy Trail
6. Inner Turmoil
7. Rebel Angels
8. Waves of Transparency
9. Megalomanic Euphoria

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek