Lemezismertetők

ARCADIA – Cold Cold Bodies

Kiadó: Valery Records

Weboldal: www.arcadiacrew.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Metal / Hardcore

 

 

 

 

Az Arcadia története 1996-ra vezethető vissza, amikor még csak két mostani tag zenélt a bandában. Az akkori sound még erősen hajazott a Fear Factory, Meshuggah, Strapping Young Lad irányvonalára, de a mai vonal más részeket is takar. Nos, ami tény, hogy nem újító a zenéjük, de azzal persze semmi baj, mert ha jók a számok, akkor nem érdemes feleslegesen kötekedni. Első hallgatásra nekem az első pár szám elég gagyinak tűnt, mert túl sok szájbarágós, belemagyarázós rész, beszéd van egy adott énektémánál is. Például, amikor van egy üvöltős rész, akkor mellé külön is magyaráz az énekes, ami néha jó, néha nem. Több hallgatás után meg azt kell mondanom, hogy jó számokat írtak a Vercelli/Crova/Taranto/Firenzéből származó csókák. Ez pont 4 más város, vajon hogyan oldják meg a próbákat? A mostani lemezre simán rá lehet sütni, hogy nu-metál, mert az is, csak vannak benne másabb elemek is… és azok a másabb elemek teszik izgalmasabbá a zenét.

A lemez címe olyan, amilyen, kicsit butának tűnhet, de igazából nincs vele semmi baj. A “Ravend and doves”-ra videoklip is készült. A klipeket nem nagyon szeretem, de promó célból tökéletes. Szerintem az Arcadia előtérbe akarja helyezni ezt a groove-os, modern, nem túl eredeti soundot, amire azért lehet rázni a fejet bőven, de emellett remek dallamokat is bele akarnak csempészni a számokba, amik tényleg jóra sikeredtek. Ezzel a lemezzel nagyon bele akarnak húzni a promózásba, mert egy nagyszabású európai turnéban is gondolkodnak, aminek dátumai tényleg sok országot érintenek. Én látok arra esélyt, hogy lesz belőlük valami, hogy felfigyelnek rájuk az emberek, de arra is van esély, hogy eltűnnek a süllyesztőben. Az meg megint más kérdés, hogy hogyan állnak hozzá az egészhez. A szövegek az emberi lélek rejtelmeit boncolgatja, illetve a gyarló világ sokrétegűségét is egyben. Azért megnézném őket, ha eljönnének hozzánk. Elég sok paraszt téma is megfér a zenében, néhol még egy kis finom blastbeat is befigyel, meg kőkemény kétlábas témák, amik azért azt mutatják, nem most kezdték a srácok.

Olyan szögből is megközelíthető az anyag, hogy sok gagyi rész van benne, de ha úgy vesszük, ők egyszerűen csak ilyen zenét játszanak, nem követték a punk/hc vonalat, habár csempésztek egy kis core-t a zenébe, azért nem rugaszkodtak el maguktól. Élőben egyébként még egy gitárt szerintem el lehetne bírni, de mivel nem láttam élőben őket, lehet nem zavar be annyira a sound. Igazából erre az egyvelegre lehetne rámondani, hogy crossover, mert simán illik a stílusukhoz. Mindenképpen jó kis hallgatni való az ARCADIA legújabb lemeze, ami lehetséges, hogy unalmassá válik mire a végéhez érünk, mert nem biztos, hogy mindenki kibírja majd a laza egy órás groove halmazt. Egyébként ez az úgymond nu-metál stílus nem arat nagy babérokat mostanában, van egy adott tábora, meg át is alakult, de attól függetlenül van igény rá. Szóval hallgasd meg, mert jó kis dalok vannak a lemezen, s élőben biztosan odavág.

Tracklist:

1. 0.066
2. She’s got a knife
3. Kissing cyanide
4. Coagulated and almost forgotten
5. Ravens and doves
6. Oxygen and a very good pill
7. It corrodes the stars
8. Cadavers under formalin
9. Love is dead
10. Ephe_ dream
11. Burn the witches
12. Where somehow it’s always december
13. Of rust, needles and a taste of blood

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek