Lemezismertetők

ARDITI – Omne Ensis Impera

Kiadó: Equilibrium Music

Weboldal: www.arditi.tk

Kiadás éve: 2008

Stílus: Industrial / Ambient

 

 

 

 

Az ARDITI munkásságát mindig is elég jól nyomon követtem, nagyjából a debütáló albumuk óta. Egy-két anyag persze kimaradt, de esetükben gyökeres változások soha sem voltak (és gondolom, nem is várhatóak), így nyugodt szívvel bízhatom magamra az ítélethozatalt legutóbbi, mintegy háromnegyed órás korongjuk esetén.

Nos, aki már hallott akár egy ARDITI anyagot is, az nagyjából tudja, mi várható. És jelentem, ez jó dolog, mert nekem mindig is szimpatikus volt világuk. Legegyszerűbben talán azt mondhatnám, hogy militáns, apokaliptikus hangvételű Ambientet játszanak. Hasonló némiképp zenéjük, mint az ugyancsak nagyszerű PUISSANCE (nyilván ez nem is annyira meglepő, ha csak a felállásra gondolunk…), ám míg a PUISSANE az utóbbi anyagain némiképp könnyen befogadhatóbb (hadd ne használjam a slágeres jelzőt…) irányba mozdult el, addig az ARDITI továbbra is a debüt anyagukon megkezdett harci ösvényem menetel előre. Rendületlenül. És míg a PUISSANCE-ben az éneknek nagyobb, centrálisabb szerep jut, itt inkább afféle kiegészítőként jelennek meg a többségében kísérő jellegű beszédek. Samplerek, némi neoklasszikus felhang, helyenként kifejezetten szép dallamok, a végítélet harangjaiként konduló dobütések.

Nekem rendkívül tetszenek a kórussal operáló részek, mint például a “Sons of God”, igazán nagyszerű lett a végeredmény, és akár fogósnak is nevezhetném. Szerencsére a dalok egyébként valóban dalok, nem csupán egymáshoz dobált ötletek, karakteresek, ennek ellenére van az egész lemeznek egy egyöntetű, határozottan fenyegető és tényleg apokaliptikus hangulata, ami nálam nagyon kellemes fogadtatásra talál.

Aki hasonló beállítottságú, az tehet egy próbát az anyaggal. Mint mondtam persze, hatalmas meglepetésekre nem kell számítani, de ami van, az jó. És ez azt hiszem, elég is. Mivel az önismétlés elkerülésével maradtak a saját maguk által kialakított csapáson…

Tracklist:

1. Omne Ensis Impera
2. Der Angriff geht weiter
3. Decisive War
4. Perserverance Is All
5. Profound Truths
6. Sons of God
7. Onwards!
8. Cladem Nescimus
9. Endkampf

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

ARDITI – Emblem of Victory

Herczeg Frigyes

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek