Lemezismertetők

ARKONA – Goi, Rode, Goi!

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: http://arkona-russia.com/

Kiadás éve: 2009

Stílus: Pagan / Folk Metal

 

(scroll down for English Version)

 

2009 egyik legjobban várt kiadványa számomra az Arkona új lemeze volt. Az orosz pogány metál együttes már 2002 óta készíti megállás nélkül a jobbnál jobb lemezeket, érzésem szerint mégsem váltak annyira ismert névvé a szcénában, mint a hasonlóan idős és igényes finn/svéd/német csapatok.

Adott egy nagyon karizmatikus énekesnő Masha „Scream” Ahripova személyében, rendkívül precíz és kreatív zenészek, valamint rengeteg autentikus szláv népi dallam. Nagyjából ebből tevődik össze az Arkona zenéje, de ennél még sokkal több, mert magukban hordozzák őseik spiritualitásának magvát.

Az oroszok ezúttal kísérletet tettek arra, hogy egy igazán maradandó és emlékezetes lemezt hozzanak létre. A „Goi, Rode,Goi” felvételeinél több mint 40 zenész vett részt, többek között egy vonósnégyes és egy teljes kórus is. Saját bevallásuk szerint ez volt a legidőigényesebb munka az Arkona egész története során. A lemez legnagyobb unikuma a 15 perces „Na Moey Zemle”, egy gyönyörű, epikus tétel amely leginkább a Moonsorrow mostani munkásságát idézi. A téma természetesen a történelemből merít, egy szláv európai kalandozásait meséli el. Főként autentikus népi hangszerekre és egyszerű szinti dallamokra építették fel ezt a dalt, persze vannak benne kellemes gitárszólók és az elmaradhatatlan Masha-féle éneklés és hörgés, valamint a pagan metal szcéna kiválóságai. A dalban szerephez jutnak többek között a Menhir, a Heidevolk illetve a Mänegarm és a Skyforger énekesei, akik mind a saját nyelvükön adják elő saját szólójukat, így a dal egy érdekes nyelvi kaland, melyben az orosz mellett helyet kap a német, svéd,lett illetve holland nyelv is. Már e miatt a dal miatt megéri végighallgatni a lemezt! Természetesen a többi szerzemény is tartalmas szórakozást nyújt. A jól megszokott, folkos melódiákra és kiválóan összeállított basszusmenetekre alapozott mulatós és lírai számok mellett ismét helyet kapnak a teljesen akusztikus tételek is. A lemez kinézete ismét gyönyörűre sikeredett, a grafikákért az a Kris Verwimp felelős, aki régebben a Sear Bliss lemezek borítóit is készítette.

Habár az Arkona ismét egy minőségi és érdekes albumot készített, nem tudok rá maximális pontszámot adni. Van rajta sok egyedi és érdekes dal, de rengeteg tétel ugyanazokra a sablonokra építkezik, mint az „Ot Serdca K Nebu”. Ettől függetlenül az Arkona egy elsőrangú zenekar, és a „Goi, Rode,Goi”-t is tiszta szívből tudom ajánlani minden folk metal rajongónak!

————————–

ENGLISH VERSION:

One of the releases I’ve been waiting for in 2009 is the new album of Arkona. The Russian pagan metal band is making better and better albums since 2002, I feel though they aren’t that known in the scene, like the Finn/Swede/German bands of high standard and similar in age.

They have a very charismatic singer Masha “Scream” Ahripova, extremely precise and creative musicians, and lots of Slavic folk melodies.
I can sum Arkona’s music this way, but there are a lot more than that, for they bear the seed of their ancestor’s spirit.

The Russians tried to create a lasting and remarkable album this time. There were 40 musicians playing at the record of “Goi, Rode, Goi”, they had a string quartet and full choir as well. By their own admission this was the most time-consuming work in their history. The 15 minutes long “Na Moey Zemle” is quite a unique song, it’s beautiful and epic which is similar to the recent songs of Moonsorrow. The theme draws from history, and tells the story of the European wandering of the Slavonic people. The song was mainly build upon authentic folk instruments and simple melodies; however there are nice guitar solos, singing and rattles from Masha, and the prominent persons of the pagan metal scene. The singers of Menhir, Heidevolk, Mänegarm and Skyforger play significant roles, they sing on they own language, so the song becomes an interesting lingual adventure with the language of Russia, Germany, Sweden and Netherlands. The album is worth for listening for this cause! The rest of the songs are good as well of course. Beyond the usual folk melodies and the merry-making and lyric songs based on a well made bass line there are fully acoustic movements as well.
The design of the album is beautiful again; Kris Verwimp made the graphics, who worked on Sear Bliss artworks formerly.

However, Arkona made an interesting album of high standard; I can’t give maximum points to it. There are many unique and interesting songs on it, but many of the movements built on the same schemes of “Ot Serdca K Nebu”. Apart from this, Arkona is a number one band, and I can recommend “Goi, Rode, Goi” to every folk metal fans!

Tracklist:

1. Goi, Rode, Goi!
2. Tropoiu Nevedannoi (On The Unknown Trail)
3. Nevidal (The Wonder)
4. Na Moey Zemle (In My Land)
5. Pritcha (The Parable)
6. V Tsepiakh Drevney Tainy (In Chains Of Ancient Mystery)
7. Yarilo
8. Liki Bessmertnykh Bogov (Faces Of Immortal Gods)
9. Kolo Navi (Kolo Of Nav)
10. Korochun
11. Pamiat (The Memory)
12. Kupalets
13. Arkona
14. Nebo Hmuroe, Tuchi Mrachniye (Sullen Sky Lurid Clouds)

Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

Arkona – novemberben a Delain vendégeként érkeznek Budapestre

KMZ

Arkona lemezbemutató és Dalriada Szelek 10 éves születésnapi közös koncert a Barba Negrában

KMZ

Az Arkona bejelenti európai headliner turnéját!

KMZ

Az Arkona bemutatja a ‘Zov Pustyh Dereven’ vadonatúj videoklipjét!

KMZ

Eluveitie, Arkona, Skálmöld – Koncertbeszámoló

Gwanath

Arkona és Illnes bakelit spit

KMZ

Hot News: Arkona On Tour!

KMZ

Arkona, Percival Schuttenbach, Silent Stream of Godless Energy, Helroth, Netherfell – Koncertbeszámoló

Lothwen

ARKONA – Yav

ST. Toma

Hot News: Arkona Unveil Album Preview Clip!

KMZ

Hot News: Arkona – Artwork of the new album

KMZ

Therion, Arkona, Heavenshine, Sound Storm – Koncertbeszámoló

Lothwen

ARKONA – Decade of Glory

ST. Toma

Hot News: Arkona – Live Clip

KMZ

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Arkona Interjú

ST. Toma

ARKONA – Slovo

ST. Toma

Hot News – Napalm Records news: Arkona – Svartsot – Hellsaw

KMZ

ARKONA – Stenka Na Stenku EP

ST. Toma

ARKONA – Ot Serdtsa K Nebu (From The Heart To The Skies) (От Сердца к Небу)

Davkov

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek