Lemezismertetők

ARMAGEDON – Death Then Nothing

Kiadó: Mystic Production

Weboldal: www.armagedon.net.pl

Kiadás éve: 2010

Stílus: Death metal

 

 

 

A lengyel horda második nagylemeze ez. Ki hinné, hogy a történetük meglepő módon 1986-ig nyúlik vissza, amikor is Krizz és Slavo Maryniewski, a késöbbi Armagedon-tesók, megalakították a csapatot. A kezdeti sikerek a lengyel színtér vezető alakulatává tették őket. Mint akkoriban szokás volt, demókazettáik kézről kézre jártak a rajongók körében. Ennek is köszönhetően koncertjeik látogatottsága egyre nőtt, sikerük vitathatatlan volt. Mégis, bár az akkori itthoni helyzetet ismerve, nem meglepő módon, 1993-ig várni kellett első lemezük, az Invisible Circle megjelenésére. Mind a rajongók, mind a szakma elismeréssel adózott az anyag iránt, de mégsem sikerült a nemzetközi áttörés, mint a testvércsapatnak, a Vader-nek. 1994-ben felfüggesztették működésüket, azzal az ígérettel, hogy még visszatérnek. Ennek az ideje 2006-ban jött el, melynek gyümölcse a Death Then Nothing.

A borítófestmény egyszerűen szemet gyönyörködtető, aprólékos munka. Van dimenziója. Remekül passzol a zenéhez, ami bő fél órában szórakoztatja az old school death metal fanokat.

Szikár, tömör lemez, megfelelve a műfaji követelményeknek, mégis van benne elegendő érdekesség ahhoz, hogy fogást találjon magának az ember. Többnyire gyors death darálásokból áll, de akad pár középtempós zakatolás is. Hangzásilag minden a helyén van, gyilkos sound született, a hozzá megfelelő dalokkal. Kiemelkedőek a szólok, amik a szokásos tekerések mellett dallamosabb oldalukat is megmutatják. Egyszerűen kívánja a hangerőt! Ez jó.

A kezdő tétel pár bátortalannak tűnő zongorahanggal indít. Ezek a hangok aztán visszatérnek az utolsó nóta végére, ezzel keretbe foglalva és végtelenné téve a művet, csakúgy, mint az óra, amely az örökkévalóságig jár körbe-körbe.

Kiemelni nehéz dalokat, mivel elég egységes képet mutatnak, a monotonitás kísértete nélkül. Mégis van két dal, amit meg kell említeni, mert már első hallgatásra felkapja rájuk a fejét az ember. A Dead Code-ban néha felbukkanó billentyűs aláfestés és Slavo marcona hangja a Ho Drakon-os Theriont juttatja eszembe. Az ezzel kapcsolt pavlovi reflex miatt persze lovecraft-i kép ugrik be, amit a csapat gyorsan szét is zúz, mielőtt túlságosan belelovallnánk magunkat.

A másik dal a Seeing is Believing, aminek refrénjét sejtelmes keleties férfi(?) kórus festi alá. Roppant hangulatfokozó elem. Mondjuk ez a dal e nélkül is meglehetősen fogósra sikeredett. De ezek a dolgok ne vezessenek meg senkit. Az előbb említett párhuzamok körülbelül 10 másodpercet tesznek ki. Ettől ez még egy tradicionális death lemez marad. Hatások bizonyára érték a csapatot, de sikerült lefordítaniuk saját elképzelésükre, így a lemez egyéni ízt kap. Többszöri hallgatás után a dalok megnyílnak és mindegyikben fedezhet fel a lelkes headbengerelő fan valami apró érdekességet, mely a műfaj szűk keretei közt feldobják az adott nótát.

Az Armagedon ígéretéhez hűen visszatért egy gyilkos lemezzel. Ami nem csak a régi rajongók szívét fogja melengetni, de az új fanokra is rá fog találni. Fel a hangerőt!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Death Then Nothing
2. Dead Code
3. Enemy
4. Blanket of Silence
5. Seeing is Believing
6. Bed of Thorns
7. Father of Oblivion
8. Emptiness Beyond Believe
9. Betrayed
10. F… End

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Armagedon – reveals new track and full tracklist of the Thanatology album!

KMZ

Hot News: Armagedon – new album in October !!!

KMZ

Armagedon Interjú

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek