Lemezismertetők

ÁRSTÍÐIR LÍFSINS – Aldafǫðr ok munka dróttinn

Kiadó: Ván Records

Weboldal: www.arstidirlifsins.net

Kiadás éve: 2014

Stílus: Pagan Black Metal

Brief Sum: Powerful and emotional Pagan Black Metal attack from the cold Iceland, Germany. Arstidir Lifsins’ latest album, Aldafodr ok munka drottinn came with a huge dose of tuneful and strong songs. From their 2008 start, this one release probably their best stuff. You can feel the old spirit’s hatred and thirst for vengeance when you listen to this one. Absolutely amazing work, with great quality and deep meaning. A must listen piece!

 

Aki olvasta már kritikámat, bizonyára tudja, inkább a tradicionális, ám minőségi Black Metal híve vagyok. Kevés olyan anyagot tartok annyira jónak, hogy az első pár perc után kapásból azt mondom: ez 10 pont, alapból. Nos, az Arstidir Lifsins esetében mégis ez áll fenn; hezitálás nélkül kapta meg tőlem a maximális pontot a 2014-ben kiadott  Aldafodr ok munka drottinn.
A banda Izlandról származik, mindössze csak 2008 óta léteznek, ám ennyi idő alatt is ez már az ötödik anyaguk. Pogány, természeti értékek, a múlt titkai tartoznak lényeges mondanivalójuk közé. Ezt remekül tükrözi a mostani anyag, melynek magyarul annyit tesz a címe: Az élet évszakai. Három állandó tagot számlál a zenekar, ám ennyi bőven elég szerintem.

Szélfútta hangok, szomorkás vonósok hangja köszön nekünk a nyitótételben, melyet lassan de biztosan népi dobok hangja követ, férfi, mély kórussal karöltve. Ez hirtelen csap át tiszta énekkel övezett, akkusztikus/elektromos gitárral, dobbal kisért, lassabban beinduló zúzásba. Ekkor már károgás, üvöltés is felcsendül, ám az igazi aprítás csak egy újabb akkusztikus tétel után tűnik fel.
A felvétel minősége gyönyörű, élvezet az ilyet hallgatni. Nagyon sok helyen dühtől, bosszúvágytól csöpögő károgás lelhető fel, érezni azt az elementális energiát, ami a helyenként, monológokkal megszakított témák sugároznak magukból. Nem egyszer csendül fel depresszív téma, amihez a blast beat kiválóan klappol, ezzel egy olyan, örvénylő fúziót alkotva, melytől nagyon nehezen lehet csak szabadulni.
A számcímekkel nem is próbáltam vesződni, mi mit jelenthet, a google translate pedig kifejezetten alkalmatlan az izlandi nyelv fordítására. Dalszövegek sehol sincsenek, gyanítom ugyanezen okból adódóan. Ettől eltekintve valahogy az egész anyag sugározza, mit is akar közölni a hallgatósággal.

A lassú felvezetés, illetve az erőteljes folytatás gyakorlatilag az anyag összes tételére igaz. Nem is meglepő, hiszen ha egy recept egyszer jól bejön, érdemes megtartani.  Az összes szám meglehetősen hosszú lett, átlagban 8-12 perc közé esik egyenként a játékidő.  Azt gondoltam, ráunhat az ember hamar, viszont annyira jól rakták össze a témákat, hogy észre sem veszi az ember, mennyi ideje szól már a zene. Az olyan jól ismet gonosz riff itt sokszor felbukkan, nagy-nagy örömömre.

Nincs olyan mondat, amivel megfelelően reprezentálnám ezen album zsenialitását. Így a maximális ponton kívül annyit mondhatok: nagy hiba, ha a Black Metal rajongói nem hallgatják meg legalább néhány tucatszor.
Abszolút profi anyag.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Disc 1
1. Kastar heljar brenna fjarri ofan Ǫnundarfirðinum
2. Knǫrr siglandi birtisk á löngu bláu yfirborði
3. Þeir heilags dóms hirðar
4. Úlfs veðrit er ið CMXCIX
5. Máni, bróðir Sólar ok Mundilfara

Disc 2
1. Tími er kominn at kveða fyrir þér
2. Norðsæta gætis, herforingja Ormsins langa
3. Bituls skokra benvargs hreggjar á sér stað
4. Sem lengsk vánar lopts ljósgimu hvarfs dregr nærri

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Az Árstíðir Lífsins bemutatja új klipjét közelgő, ‘Aldafǫðr ok munka dróttinn’ albumáról

KMZ

ÁRSTÍĐIR LÍFSINS – Vápna Lækjar Eldr

ST. Toma

ÁRSTÍÐIR LÍFSINS – Jötunheima Dolgferð

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek