Lemezismertetők

ARTAS – The Healing

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: myspace.com/artasmetal

Kiadás éve: 2008

Stílus: Melodic Thrash / Death metal

 

(scroll down for English Version)

 

Az osztrák Artas egy új névnek számit metal közegekben. Ez nem is csoda, hisz” alig két éve léteznek. Az első dolog, amivel felhívták magukra a figyelmet, hogy megnyerték a Metalchamp 2007 nevezetű tehetségkutatót, melynek jutalmaként megjelenhetett első nagylemezük, a “The Healing”, amit nem kisebb cég, mint a Napalm Records gondoz. Ez már mindenképp egy elég jó ugródeszkának számít, és innen már csak egy lépés, hogy bekerüljön valaki az európai metal vérkeringésébe. Persze ez manapság már csak akkor sikerülhet, ha a zene is elér egy bizonyos színvonalat. Akkor itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami számomra nagyon elszomorító. Ugyanis az Artas által játszott modern metalként funkcionáló muzsika valahogy nem akarok összeállni. Ami hiányzik belőlük, az nem más, mint az egyediség.

Szörnyen klisés és százszor eljátszott témákat feszegetnek. Jó, persze, energikus meg dinamikus, amit nyomnak, de ez sajnos nem elég. Erre még plusz rátesz a néha előforduló rappelős szövegkörnyezet, amit főleg a “Gangsta’s Paradise” című Coolio feldolgozás még jobban felerősít. A riffek között felbukkanó tipikus thrashes témák mellet súlyos begyorsuló, döngölős megoldások is felütik a fejüket. Ami üdvözölt ténynek számít, csak ezt már halottuk. Akkor még nem is említettem a dallamos, néha “dalolászós” szösszeneteket, meg az itt-ott felbukkanó német szövegrészeket. A másik nem egészséges pont a lemez bő 50 perces játékideje, ami az enyhén túlzás kategóriába sorolható.

Én komolyan mondom, nem tudom, kik ültek a zsűri tagjai között, de ez nagy mellényúlás volt. Jó, azt nem feltételezem, hogy élőben nem szakít a banda, de akkor is. A hangzáson és a kiváló borítóképen kívül semmi pozitív dolgot nem tudok elmondani az Artas-ról. Ha sürgősen nem kapják össze magukat a metal karrierjüknek befellegzett. Lehetett volna ez egy jó lemez is, de így egy összecsapott semmitmondó produktum született, amit ennél jobbra nem tudok értékelni.

—————————-

ENGLISH VERSION:

Austrian ARTAS is a new name in Metal circles. No wonder, since they have existed for mere 2 years. The first thing that got them some attention was that they won the Metalchamp 2007 competition, the award of which was their first full-length album titled “Healing” came out on none other than Napalm Records. This can be regarded as a good springboard, and from here, it is only a few steps to get into the European Metal circulation. Of course, that only can succeed if the music reaches a certain standrad. And here we arrived at the very point which is rather depressing. Their modern Metal music somehow does not stand on its own. What is missing from it is uniqueness.

Their themes are horribly cliché and were played a hundered times before by others. Okay, what they play is energetic and dynamic but it’s not enough, unfortunately. That’s even worse when they, here and there, use rap-like vocalisation, and the cover of Coolio’s “Gangsta’s Paradise” make things even worse. Beside the typcial Thrash riffs popping up among their riffs there are heavier fast and pounding themes also which is good but we have already heard that. And not to mention the melodic, sometimes chanting parts, and the German lyrics here and there. Another unhealthy thing is the 50 minutes duration of the album which is rather exaggerating I think. Honestly, I do not know who the members of the jury were but this was a bad choice. Okay, I do not suppose they do not shred live, but still:)

I cannot say anything positive about ATRAS beside the good sound and excellent cover artwork. If they do not pull their finger out very soon, their Metal career will be over. It could have been a good record, but this way it’s a rushed and meaningless product, which I cannot rate any better than this.

Tracklist:

1. Barboss
2. Bastardo
3. Fick Das Fett
4. The Healing
5. Kontrol
6. Rhagenfels
7. Through Dark Gates
8. Blut
9. Gangsta Paradise
10. The Butchers Guilt
11. Form Dirt We Will Rise
12. A Song of Ice and Fire
13. I Am Your Judgement Day

Pontszám: 5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek