Lemezismertetők

ARTILLERY – My Blood

Kiadó: Metal Mind Productions

Weboldal: www.artillery.dk

Kiadás éve: 2011

Stílus: Thrash metal

Brief Sum: Nowadays Artillery is more active than they were in the glorious 80’s, this album illustrates their dynamism and good shape. They have set the standard in skilled thrash/power for the current generation.

 

Nem tagadom, roppant szkeptikus voltam az Artillery két évvel ezelőtti visszatérése kapcsán. Sőt, féltem is tőle, féltettem a bandát. Szkepticizmusom, félelmem oka egyetlen egy emberben, jobban mondva annak hiányában volt keresendő: Flemming Ronsdorf énekes távolmaradásában.
A tipikus utálod vagy szereted hanggal megáldott frontember kétségtelenül a csapat védjegye volt. Hatalmas hangterjedelemmel rendelkezik, a Terror Squadon illetve a By Inheritance-en nyújtott teljesítménye (illetve a többieké is) önmagáért beszél(t). Akárhányszor teszem fel azokat a korongokat a hátam borsózik bele Flemming hangja hallatán, legyen szó dallamokról, velőt rázó sikolyokról, az embernek végigfut a hideg a hallatán az énektől. Ma már egyöntetűen elismerem, kijelentem, hogy a When Death Comes egy óriási anyag volt, amely egyrészt szertefoszlatta minden, a zenekar iránt táplált szkepticizmusomat, másrészt bebizonyította, hogy az Artillery-nek helye van a mai mezőnyben, nagyon nagy dalokat tudnak írni ma is. Kis túlzással, jobb formában vannak, mint a dicsőséges ’80-as években és ennek oka az, hogy a lengyel Metal Mind Recodsnak köszönhetően komoly kiadói bázis, támogatás áll mögöttük.

Sajnos a ’80-as években rettentő nagyot szívtak a Neat Records-zal és így utólag visszagondolva a Roadrunner sem volt a legjobb megoldás nekik. Mindettől és mindentől függetlenül az Artillery neve bevonult a thrash/power történelmébe, a fentebb említett klasszikusok, nemhogy kiállták az idő próbáját, hanem bizony köröket vertek az akkoriban megjelent thrash lemezek minimum 95%-ra. Két évvel a visszatérő anyag után egy tizenegy dalos albummal rukkolt elő a veterán dán kvintett. Első észrevételem az volt, hogy valamelyest dallamosodtak, szelídültek, az előző albumhoz képest, Sören is mintha spórolna az üvöltésekkel, a korongba azonban nem lehet belekötni. Nem lehet ellenállni Morten és Michael Stützer gitárosok lendületes riffjeinek, füstölgő szólóinak, Sören dallamainak illetve Peter Thorslund basszusgitáros és Carsten Nielsen dobos feszes, precíz, ötletes ritmusainak.

A Mi Sangre (The Blood Song)-gal engedik ki a szellemet a palackból és indul az Artillery henger. Keleties hangulata, gitártémái a By Inheritance klasszikus világát idézik, de ugyanebbe a kategóriába tartozik, a Warrior Blood is. Fület gyönyörködtető, intenzív thrash/power tételek a remek váltásokkal, zakatolós riffekkel felvértezett Monster, az önmagáért beszélő, a Prelude To Madnesst követő Thrasher, egyben bizonyítják, hogy „öreg” ember nem vén ember, elképesztő, ahogy ezek az ötvenhez közelítő arcok tolják a talpalávalót. Modern bay area-i thrash-ként nevezhető a dánok muzsikája, de ez nem meglepetés, ugyanis a ’80-as években is komoly hangsúlyt fektettek a dallamokra, a fogósságra, a technikás játékra – a Death Is An Illusion vagy az akusztikusan kezdődő, balladisztikus elemekkel tarkított Ain’t Giving In melódiái, refrénjei kitörölhetetlenül ragadnak be a fülekbe. Mindezt erős, tömény hangzásba ágyazták, tehát hiányérzet zéró.

Elkövettem azt a hibát két éve, hogy a When Death Comest „csak” 9-re értékeltem. Most nem esek ugyanebbe a hibába, mert rájöttem, hogy a Flemming Ronsdorffal felvett anyagokat el kell választani a mai, friss Artillery lemezektől. Azon kevés, újjáalakult bandák közé tartoznak (mondjuk az Agent Steellel egyetemben), akik mai kiadványaikkal tartják a lépést a ’80-as években kiadott klasszikusokkal, azok színvonalánál nem adják alább. A My Bloodot nem lehet a maximális pontszámnál kevesebbel jutalmazni és az is biztos, hogy az év végi listámon egy hely már biztosan elkelt. Igaz azt még nem tudom, hogy hányadik.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Mi Sangre (The Blood Song)
2. Monster
3. Dark Days
4. Death Is An Illusion
5. Ain´t Giving In
6. Prelude To Madness
7. Thrasher
8. Warrior Blood
9. Concealed In The Dark
10. End Of Eternity
11. The Great

Bonus tracks (ltd. digipak):
12. Show Your Hate 2011
13. Eternal War 2011

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Artillery – „By Inheritance – Live At Copenhell” (lyric video) premier

KMZ

Artillery – „The Challenge” (lyric video) premier

KMZ

Vio-lence, Whiplash, Artillery, Xentrix – Koncertbeszámoló

Harsányi Zsolt

Az Artillery nyáron újra stúdióba vonul új albumuk felvételeihez!

KMZ

Hot News: Artillery to tour Europe with Onslaught and Hatriot in July!

KMZ

Hot News: Artillery launches official video clip for title track of new album ‘Legions’!

KMZ

Hot News: Artillery launches lyric video for 2nd single ‘Wardrum Heartbeat’ exclusively through Metal Hammer Germany!

KMZ

Hot News: Artillery posts video with studio footage of recordings for new album ‘Legions’!

KMZ

Hot News: Artillery launch landing page and first single taken off new album ‘Legions’!

KMZ

Hot News: Artillery signs to Metal Blade!

KMZ

Hot News: Artillery announces new drummer

KMZ

Hot News: Artillery – Upcoming tour, 30 year anniversary, line-up change and more!

KMZ

Artillery Interjú

Dr. Feelgood

ARTILLERY – When Death Comes

Krisz

Artillery Interjú

Vodka

ARTILLERY – One Foot In The Grave, The Other One In The Trash DVD

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek