Lemezismertetők

ARTILLERY – One Foot In The Grave, The Other One In The Trash DVD

Kiadó: Metal Mind Records

Weboldal: www.stutzer-music.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Thrash metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Az Artillery egy réges-régen, 1982-ben alakult thrash banda, aki hosszas hallgatás után jelentkezett albummal. Az előző, visszatérő lemezük, a B.A.C.K. 1999-ben jelent meg, amit a Metal Mind Productions 2007-ben újra kiadott. Most pedig egy koncert DVD-vel jelentkeznek, amit Lengyelországban vettek fel 2008-ban. A lemez címe már elgondolkodtató: One Foot in the Grave the Other in the trash… A DVD menürendszere teljesen kiváló, szép grafika, áttekinthető menüpontok, mint ahogy ezt egy huszonhat éves banda meg is érdemel. A koncert alatt az első, nekem speciel szívmelengető dolog, ami megfogott, hogy nem mai csirkék a srácok.

Jó érzés látni, hogy az ötvenes éveikben járó zenészek még mindig aktívak, és nyomják a thrasht. Nem is akármilyet. Erős heavy-hatások fedezhetők fel a muzsikában. Az énekhangról nekem először az Iron Maiden jutott eszembe. A hangzásról meg az, hogy így kell szólnia egy basszusnak, és így nem kell szólnia egy ritmusgitárnak, ugyanis a szólók alatt érdemben csak a basszus szól. De az annyira tökösen, hogy még ritmusgitár nélkül sem üres a hátulja. Az énekes, Søren Nico Adamsen egy tipikus lelkes, frontember, aki nagyszerűen ért a közönség felhergeléséhez, bár engem kifejezetten zavar, hogy minden ötödik szava a motherfucker. Ennek ellenére jó showman, és a közönség is vevő a produkcióra. Ez az a tipikus koncertzene, amire minden szóló- és oldschool thrash rajongó megmozdul. Virtuóz szólókat nyomnak a Stützer fivérek, és a tempóra sem lehet panasz, bár szerintem a középtempós részek jobban ütnek, mint a tekerések.

Sajna eléggé tipikus és tipikusan hasonló gyors részekkel operálnak, ami azért nem feltétlenül fogja lekötni a hallgatót, hogy ha csak otthon hallgatná a lemezt. Egy idő után unalmas lesz. Talán ez a 72 perc még pont belefér ahhoz, hogy kellemes szájízzel vegye ki az ember a DVD-t. Vannak persze marha jó kis dallamos riffek, de ezek nagyrészt a középtempós részekből származnak, és nem feltétlenül ezek maradnak meg a tekerések és a technikás szólók rengetege után.
Az öreg ember nem vénember, tarja a mondás, és valóban, a hangszeres tudásra egyetlen rossz szavunk sem lehet, bár elsőre csak Adamsen, az énekes és Carsten Nielsen dobos tűnik úgy, aki valamiféle transzban adja át a produkcióját az amúgy is lelkes közönségnek.

A számok lefedik a teljes életművet, hiszen mindegyik albumról játszanak a fiúk, köztük a banda legnagyobb slágereit, a By Inheritance-t és a Khomaniac-ot is. Ez utóbbi dal előtt egy pár perces gitárszólót hallhatunk, ami egyrészt tényleg nem kispályás gitárosra vall, viszont ez inkább a „játszom valami jó kis pörgős szólót, és mindenki azt érez bele, amit akar” féle szóló, amit én többszöri meghallgatás után is csak villogásként tudok minősíteni. Ellentétben a Time Has Come elején lévő lightos kis dallam megmutatja azért, hogy van itt érzelem is, nem is kevés. Az énekes nagyon szépen megköszöni a közönség támogatását, és nem is alaptalanul.

A DVD-n szerepel még a teljes diszkográfia és biográfia, két interjú, amelyekből sok minden újat nem tudhatunk meg. Ami viszont mindenképen érdekes lehet, az az Allergy to Knowledge és a Terror Squad videóklipjei még a nyolcvanas évekből. Mindenképpen szokatlanok és furcsák ezek azok számára, akik nem voltak még aktív részei a húsz évvel ezelőtti metaléletnek. Ezek mellett megtalálható a The Almighty klipje is, amelynek hangzására nehéz pozitív jelzőt mondani, valamint a Missing Link – Lobotomized videója is, ami azért jobban sikerült, bár nem volt nehéz…

Összességében egy színvonalas DVD-t ismerhettem meg jó kis zenével, de sajnos vannak olyan hibái is (ritmusgitár, a The Almighty klip hangzása, a túlzásba vitt tekerések), amik nem teszik lehetővé, hogy hetesnél jobb osztályzatot adjak rá. Amiben viszont biztos vagyok, hogy a szólóorientált, pörgős thrash szerelmeseinek visszatérő vendég lesz a lemez a lejátszóikban.

——————

ENGLISH VERSION:

Artillery is a thrash metal band, which was founded for ages, in 1982, and returned with an album after a long silence. Their last, return-album, called B.A.C.K. was out in 1999 and re-released by Metal Mind Productions in 2007. Now they are present with a concert DVD, which was filmed in Poland in 2008. The title of the album makes one think: One Foot in the Grave the Other One in the Thrash…

The menu of the DVD is totally beautiful and clear, there are nice graphics, as a 26-year-old band deserves. The first thing in the concert, which is nice to see for me, is that the guys are well on in years. Pleasant to see that musicians in their fifties are active even now and they jam the thrash metal. And in not a bad way! There are strong heavy-influences in the music, and the first who came in my mind after the vocals, is the Iron Maiden. As for the sound, bass should have a sound like this, but rhythm guitar should not, as during solos actually only the bass can be heard. But bass sounds as beautifully and strong, as the back of the solo is not empty at all. The vocalist, Søren Nico Adamsen is a typical, enthusiastic frontman, who is great in the firing of the crowd, but it disturbs me quite much that his every fifth word is motherfucker.

Despite this, he is a good showman, and the fans enjoy the production. This is a typical concert music which makes moving every fan who likes solos and old school thrash. The Stützer brothers play virtuoso solos, and we can not have a bad word for the tempo, as well, but mid-tempo parts are more effective than the fast ones. Unfortunately, they work with typical, and typically similar fast parts, which will not engross people, who listens to the album at home. After a time it becomes boring, but these 72 minutes are just enough to remove the disc after having a good time.

Of course, there are fine, melodic riffs, but they are mostly in the mid-tempo ones, and it is not sure, that one remembers exactly these ones after the forest of rushing and technical solos.
Aged man is not old man, says the saying, and it is true here, we can not have a bad word for their skills and technique on their instruments. They are great musicians, but at the first sight, only Adamsen, the vocalist and Carsten Nielsen, the drummer seem to perform their task in a kind of trance to the enthusiastic crowd.

Tracks cover the full discography, as they play tracks from all of albums, including their greatest hits: By Inheritance and Khomaniac. Before Khomaniac we can hear a few minutes long solo, which demonstrates a great musician, but it seems to be an „I will play something fast solo, and everybody feels what he or she wants”, and I can evaluate it only as a „wonder” of fingers. However, the light melody at the beginning of Time Has Come shows that there is feeling, and not little at all. The vocalist thanks the fans for the support, and he has the pretty reason for it, as fans did really everything.
There is the full discography and biography, and two interviews including not so much news. However, it should be interesting to see the video of the Allergy to Knowledge and the Terror Squad from the ’80s. They should be interesting and unusual by any means for people who were not parts of the metal life twenty years before. Besides these, there is the clip of The Almighty, which has a terrible sound, and the video of the Missing Link – Lobotomized, which is much better than the clip mentioned before, but it is not a great task…

To sum up, I got to know a DVD of high standard with good music, but unfortunately it has faults (rhythm guitar, the sound of The Almighty clip, too much fast parts) which do not make it possible to get a higher rate than 7. One thing is sure, for the fans of solo-oriented, fast thrash metal, this album will often return in their players.

Tracklist:

1. Deeds of Darkness
2. Into the Universe
3. The Almighty
4. Cybermind
5. The Challenge
6. By Inheritance
7. The Eternal War
8. Beneath the Clay (R.I.P.)
9. Time Has Come
10. At War with Science
11. Out of the Sky
12. Khomaniac
13. Terror Squad

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Artillery – „By Inheritance – Live At Copenhell” (lyric video) premier

KMZ

Artillery – „The Challenge” (lyric video) premier

KMZ

Vio-lence, Whiplash, Artillery, Xentrix – Koncertbeszámoló

Harsányi Zsolt

Az Artillery nyáron újra stúdióba vonul új albumuk felvételeihez!

KMZ

Hot News: Artillery to tour Europe with Onslaught and Hatriot in July!

KMZ

Hot News: Artillery launches official video clip for title track of new album ‘Legions’!

KMZ

Hot News: Artillery launches lyric video for 2nd single ‘Wardrum Heartbeat’ exclusively through Metal Hammer Germany!

KMZ

Hot News: Artillery posts video with studio footage of recordings for new album ‘Legions’!

KMZ

Hot News: Artillery launch landing page and first single taken off new album ‘Legions’!

KMZ

Hot News: Artillery signs to Metal Blade!

KMZ

Hot News: Artillery announces new drummer

KMZ

Hot News: Artillery – Upcoming tour, 30 year anniversary, line-up change and more!

KMZ

Artillery Interjú

Dr. Feelgood

ARTILLERY – My Blood

Dr. Feelgood

ARTILLERY – When Death Comes

Krisz

Artillery Interjú

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek