Lemezismertetők

AS I LAY DYING – Awakened

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: http://asilaydying.com/

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic Death metal

Brief Sum: Sixth full lengths from the San Diego „metalcore emperor”. Turn up the volume and enjoy.

 

Sokat köszönhetünk ennek a zenekarnak az eltelt 11 év miatt. Elsősorban olyan feledhetetlen szerzeményeket, mint a Forever, a The Sound Of Thruth, a Nothing Left vagy a Parallels. Másodsorban azt, hogy az elmúlt évek során két feledhetetlen koncertet adtak Budapesten, bár valamiért a magyar fesztiválokat még napjainkig is elkerülték. Aztán még erre a dicséretes listára sorolhatjuk több millió rajongó szeretetét, valamint a metalcore műfajának népszerűvé tételét. Kérdés tehát ezek után, hogy mi a helyzet az Awakened című folytatással? A cím rögtön az Underworld negyedik részét juttatta eszembe, azt persze máris kizártam, hogy a kettőnek vajmi köze lenne egymáshoz. Talán csak annyiban, hogy a film nem lett nagy dobás, és sajnos/nem sajnos, ez az album sem.

Egy kis technikai információ, mielőtt bővebben kifejtem, hogy miért nem vett le a lemez a lábamról: 11 dalt és két bonustrack-et tartalmaz, a produceri tevékenységet Bill Stevenson (Rise Against, The Causalites, Anti-Flag), míg a keverést Colin Richardson látta el. S most lássuk a tartalmat, ám előre leszögezem, hogy az első hallgatás során keletkezett benyomásaimról fogok írni. A nyitó CauterizeA Greater Foundation párost már az album megjelenése előtt közzétette a zenekar, utóbbiról videoklip is készült, növelve ezzel a rajongók kíváncsiságát. Részemről első hallgatásra inkább az utóbbi talált telibe, itt Josh refrénje egyszerűen feledhetetlen. Viszont (!) a srácok előre jelezték ezzel a számmal, hogy kicsit másfelé veszik az ösvényüket.

Aggódtam is, hogy ez vajon nem fog e- az élvezhetőség rovására menni, de erről csak akkor győződhettem meg ténylegesen, amikor a harmadik tételt képező Resilience-t kapcsoltam be. A biztató indítás ellenére azonban az első refrénnél szembesülnöm kellett egy szörnyű igazsággal: hiába Tim és Josh szívből-lélekből fakadó éneke, ha nincs alatta semmilyen „kísérődallam”. Ez a hiányzó vonás a dal utolsó egy percében csendült fel, csak éppen ezért éreztem úgy, hogy rossz helyen. A Wasted Words pedig „szintén zenélt”: nagyszerű a kezdés, nagyszerű a refrén, csak épp a gitármelódia szorult ismét háttérbe. Némileg kárpótolva lettem a Whispering Silence-szel, itt viszont a semmitmondó szólózás, és a szokatlanul rövid break cáfolt rá az egészre. Aztán következett az Overcome, amely miatt fel is ugrott a szemöldököm, hiszen az Unearth tavaly már írt egy zenét ez alatt a cím alatt (ahogy az In Flames a Deliver Us-t a Darkest Hour után, bár addig örüljünk, amíg csak az elnevezéseket csenik el egymástól), s arra gondoltam, hogy „talán most”. Az ígéretes bevezető lassú számra engedett következtetni, ami felettébb jól jött volna az anyag közepére, de Tim felvezetője, és az őt követő zúzda miatt odalett a varázs. – Ennyit a fékezésről! – gondoltam csalódottan. És igen, itt már kezdtem csalódott lenni, mert nagyon is lejött, hogy a zenekar most kizárólag Tim-re, Josh-ra, a refrénekre és a szólózásokra helyezte a hangsúlyt. Mégsem adtam fel, mert reménykedtem egy „meglepetészenében”. Ez az As I Lay Dying esetében nálam hagyományszerűen olyan címeket takar, amelyeket első hallgatás után gondolkodás nélkül ismétlésre kapcsolok. Ilyen volt pl. a Vacancy az előző lemezről. Majd lement a No Lungs to BreatheTear Out My Eyes szakasz, nagyjából az előzőekhez hasonló elképzelésben (a Washed Away c. átvezetőt szinte feleslegesnek találtam), és azon kaptam magam, hogy vége a lemeznek. Meglepetésnóta elmaradt, először azóta, hogy megismertem és megszerettem őket.

Aztán csak ültem, és azt kérdeztem magamtól: Hát ennyire tellett tőletek, srácok? Mert sokkal többre számítottam.

A lényeg tehát az, hogy a San Diego-i ötös a saját zenei világán belül ezúttal egy mellékösvényre lépett, amely megítélésem szerint csak félig-meddig működőképes. Ha a következő lemezre visszatér a jól megszokott receptjük, máris kibékülök velük, ám addig az Awakened c. kiadványukra csúnyán fogok nézni. Erős jóindulattal adom meg nekik a nyolcast.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Cauterize
2. A Greater Foundation
3. Resilience
4. Wasted Words
5. Whispering Silence
6. Overcome
7. No Lungs To Breathe
8. Defender
9. Washed Away
10. My Only Home
11. Tear Out My Eyes


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

As I Lay Dying – visszatérés októberben az Unearth és a Chelsea Grin oldalán

KMZ

Hot News: As I Lay Dying debut on Billboard Top 200 albums at # 11 with ‘Awakened’!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying „Awakened” full album stream on AOL now on-line!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying premiere brand new song and video for new single ‘A Greater Foundation’!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying post third webisode for new album ‘Awakened’!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying post first two webisodes for new album ‘Awakened’!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying prepare for the release of sixth album ‘Awakened’!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying premiere lyric video for new song ‘Cauterize’ and premier album cover for new album ‘Awakened’!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying premiere new song ‘Cauterize’!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying – Announces European tour with Trivium this fall!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying – Announces Bill Stevenson as producer for next album; recording to begin in May!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying to return to European stages in June! Recording new album in April!

KMZ

Hot News: As I Lay Dying – Release new video for „Paralyzed” from „Decas”!

KMZ

Hot News – As I Lay Dying debuts ‘Electric Eye’ Video On Ultimate-Guitar.com!

KMZ

Hot News – As I Lay Dying: Noisecreep exclusively premiere track off of "Decas"!

KMZ

Hot News – As I Lay Dying release details on new album "Decas" to be released November 4th/7th in Europe!

KMZ

Hot News – As I Lay Dying receives San Diego Music Awards nomination!

KMZ

Hot News – As I Lay Dying to return to Europe in August for festivals and club shows!

KMZ

As I Lay Dying, Job For a Cowboy, Kill With Hate, Unsent Letters – Koncertbeszámoló

Gwanath

AS I LAY DYING – The Powerless Rise

Krisz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek