Lemezismertetők

AS WE DRAW – Mirages

Kiadó: Throatruiner Records

Weboldal: www.facebook.com/aswedraw

Kiadás éve: 2014

Stílus: Post-core / Experimental

Brief Sum: As We Draw presented a perfect, nicely realized release. They have everything they had before, and I feel that they put in enough new ideas for a renewal.

 

A franciaországi Lavalból származó As We Drow talán az egyik legkreatívabb zenekar amihez szerencsém volt az elmúlt pár évben. A rendkívül sajátos hangzással és tipikusan sírós, screamos énekkel operáló banda 2010-ben jelentette meg első Lines Breaking Circles című lemezét, mely azóta egy újrakiadást is megélt, és egyébként véleményem szerint alapmű. Alapvetően egy kaotikus, ugyanakkor nagyon kitalált banda az As We Drow, disszonáns megszólalással, széttördelt témákkal, néhol annyira nyakatekert módon előadva, hogy szó szerint beleszédülök. Az előző cucc se volt épp sétagalopp, viszont a Mirages, ha lehet ezt még megtoldja egy orrhosszal. Emellett a témák megjegyezhetőek, valamivel talán letisztultabbak és közérthetőbbek. Persze ugyanolyan kemény és karcos minden mint eddig, csak az ötletek sokkal jobban érvényesülnek, köszönhetően annak, hogy rengeteg finom kis dallamot csempésztek a technikázások közé. Ennek függvényében hihetetlenül játékos az egész album, van benne valami kis báj amitől így néhány hallgatás után is azt mondom sikerült felülmúlni az előző korongot.

Tulajdonképpen már az első két számban sikerült annyi mindent felvonultatni, hogy más ennyi témából konkrétan lemezt ír, de a következő Blackmail című track sem szenved hiányt ötletekben. Érdekes, hogy a technikázások sosem fulladnak unalomba, és egyáltalán nem érzem, hogy egyfajta zenei maszturbálásként tekintenének a törésekre amiket rajtuk kívül senki sem ért. Egyszerűen csak ez jön belőlük, így állnak a hangszereikhez és a dalíráshoz. Néhol elrejtve még pár free jazzes témát is felfedezhetünk, melyek hol átvezetőként vannak jelen, hol előkészítik, kibontják az adott zenei ötletet. Az elszállós, hosszabb lélegzetvételű dalok mellett vannak azért alapvető post hardcore őrületek, mint például a Denial, ami elég erősen eszembe juttatja a Dillinger Escape Plant. Ez természetesen csak jó pont, az As We Drow amúgy sem megy át soha copycat bandába, annál sokkal kifinomultabb és kitaláltabb a dolog. Velük kapcsolatban a sokszor emlegetett hangszeres tudás mellett egyszerűen lehetetlen szó nélkül elmenni, különösen a Fata Bromosában villantanak igazán nagyot a fiúk. Személyes kedvencem a lemezről a Shipwreck ami a Limbo című zajos zárótétel előtt kvázi az utolsó szám.

A közel hét perces remekmű egy igazi energiabomba egy jó kis tamozással, majd egy nagyon ügyesen kibontott gitártémával. Még egy jó doomos betéttel is sikerült megspékelni a dalt amihez a magas énekhang a szokatlanságával nagyon sokat hozzátesz. Nem tudom lehet-e ezt überelni 2014 december végéig, de az tuti, hogy a megelőlegezett év lemeze pozícióból ezt nagyon nehéz lesz kiütni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Window
2. Losing Ground
3. Blackout
4. Blackmail
5. Fata Morgana
6. Denial
7. Acceptance
8. Fata Bromosa
9. Panic
10. Shipwreck
11. Limbo


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

As We Draw – „Mirages” teljes stream, előrendelés és ingyenes letöltés

KMZ

Hot News: As We Draw completes new album, 2xLP/CD out this fall on Throatruiner Records

KMZ

As We Draw Interjú

MelancholyR

AS WE DRAW – Lines Breaking Circles (Re-release)

MelancholyR

Hot News: Throatruiner Records re-releases As We Draw’s „Lines Breaking Circles”, new album in 2013

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek