Lemezismertetők

ASENBLUT – Berserker

Kiadó: AFM Records

Weboldal: facebook.com/asenblutband

Kiadás éve: 2016

Stílus: Black / Thrash / Pagan Metal

Brief Sum: Even if we take into account that the songs are not exactly flat, the record has a good sound, and there are some pieces that really stand out, it is still a mediocre album. If they manage to present us more personality and a pinch of surprise, then my scores will also go up.

 

Mindig is nehezen toleráltam, ha egy zenekar bemutatása annyiban merült ki, hogy tisztára az X zenekar, egy az egyben az Y banda, kiköpött Z. Újabban még inkább jellemző ez a „kötelezően keressük meg a párját” hozzáállás. Igaz, napjainkban amikor a világ legeldugottabb falujában is akad néhány zenekar, már nehéz újat mutatni, egyediséget produkálni. Arról meg nem beszélve, ha a példaképek, a „mesterek” útját kívánja járni egy banda. De így is, úgy is meg kell próbálni felmutatni valami sajátosságot, csak a szóban forgó formációra jellemző tulajdonságot, eszközt kiemelni. Persze ez nem mindig egyszerű.

Az immár tíz éve létező göttingeni csapat Berserker címet kapó harmadik lemeze alig indul el és már azon kapjuk magunkat, hogy Svédország legnagyobb, lenépszerűbb élő viking hordájának, melodikus death metal csapatának nevét emlegetjük. Szinte fáj a hasonlóság… Elsőre jóformán annyi különbséget véltem felfedezni, hogy Johan Hegg-hez képest Tetzel lényegesen sűrűbben látogatja a konditermet. Másodikra meg némileg használnak black-es riffeket, harmóniákat is a németek. Jelszó: gondolkodj pozitívan = keress különbséget.

Szóval, ha most röviden el akarnám intézni a lemezbemutatót, akkor annyit jegyeznék meg, hogy menj és hallgass Amon Amarth-ot! Ős-metálos, harcos, headbangelős riffek, kellemes gitár melódiák, szólók, az énekes meg hadvezérként a gyomra legmélyéből hörög, bömböl. A mondanivaló sem mutat nagy eltérést, de a borítót sem kell hosszasan magyarázni.

Azonban az Auf den Feldern Von Flandern daltól számomra érdekessebbé vált a lemez. Az első négy dal úgymond hozta a kötelezőt, de az igazi berzerkesség először az Auf den Feldern-nél érkezett meg. Inkább black-es, mint death-es eszközöket vonultat fel, és ez az első dal, amiben nem egy az egyben a svédek köszönnek vissza. Az ezt követő Drachenborn bármennyire is kitűnő szerzemény, mégsem tudok újra elvonatkoztatni, ellenben a Des Alchemisten Elixier thrash-be hajlása újabb ékszerként tündököl a kiadvány palettáján. Ráadásul a dal háromnegyedénél immortalos pengetés színezi Tetzel szimpla szövegmondását. Szóval jönnek a finomságok, valamelyik szám jobban, némelyik kevésbé mutat fel olyan elemeket, amivel egy bírósági peren is lehetne bizonyítani: „nem, mi nem az a banda vagyunk…”

A német nyelv első hallgatásra hihetetlenül fárasztó volt, pedig nem ez az első banda a praxisomban, akiknél ezen a nyelven szólal meg a bárd. De három-négy hallgatás után már a záró, angol nyelvű Berserkerzorn hatott idegenül. Már inkább azon a véleményen vagyok, hogy nagyon is jól teszik, hogy anyanyelvükön tolmácsolják a gondolataikat. Összességében nehéz helyzetben vagyok, hogyan pontozzam a banda munkásságát, illetve magát a kiadványt. Még ha nem is laposak a dalok, jól szól a lemez, vannak kifejezetten kiemelkedő alkotások, akkor is csak egy nagyon erős közepes amit tálalnak számunkra. Ha több egyéniséget, több meglepetést lesznek képesek egy albumra összehozni, akkor az én pontszámom is több lesz.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Berserkerzorn
2. Titanenerbe
3. Offenbarung 23
4. Helden des ewigen Sturms
5. Auf den Feldern von Flandern
6. Drachenborn
7. Des Alchemisten Elixier
8. Bittere Wacht
9. Berserkers Ruhmeserinnerungen
10. Schatten über Arkham
11. Horizonte
12. Auf grauen Schwingen
13. Berserker Rage (English version)

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

ASENBLUT – Legenden EP

Saint-Savin

Hot News: Blackened Viking Thrashers Asenblut signs with MDD Records

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek