Lemezismertetők

ASIA – Spirit Of The Night – Live In Cambridge 09

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.originalasia.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Rock

Brief Sum: Let’s put this CD/DVD release into a new category, since there is no way it is metal, but it goes back to the age of real rock legends. Interesting, flawless and an enjoyable record in melodic-rock genre from the best musicians of the world.

 

Az idősebb korosztályból szerintem mindenkinek ismerős az Asia neve. Annak idején még a csapból is a “Heat of the moment” c. daluk szólt. Annak ellenére hogy az Asia mindig megfelelő marketinget kapott, csodálkoznék ha sokan emlékeznének a többi dalukra, amit most bepótolhatnak.

Az Asia tagjai mind népszerű zenekarokból csatlakoztak a “szupergroup”-hoz. Geoff Downes (1952) billentyűs pályáját a kevésbé rockos irányzatok határozták meg, a pop és a disco világában érvényesült korábban, de játszott a Yes együttessel is, ami nagyrészt megmenti helyzetét.

Steve Howe gitáros korát mindenkitől kérném hogy ne számolja ki, de azért leírom hogy 1947-ben született. Ez látszik is rajta, de a gitározásán alapvetően nem hallatszik. Howe a Yes tagjaként lett ismert, remek gitáros. Az Asia második lemeze után elhagyta a zenekart éppen John Wetton basszusgitáros/énekes miatt. Mostanra kibékültek. Howe-nak 15 szólóalbuma jelent meg, az 1960-as évektől zenél.

Carl Palmer dobos (csak a tisztelet kedvéért említem meg) 1950-ben született, aki jelentősen fiatalabbnak tűnik Howe-nél. Az hogy valaki így doboljon 58 évesen az hihetetlen. Honnan jöhetett volna máshonnan, mint az ELP (Emerson, Lake and Palmer) nevű remek zenekarból, amely önmagában is a világ legjobb zenészeit tömörítette annak idején.

John Wetton basszusgitáros énekes 1949-ben született. Azt nem mondanám hogy frontember, de a hangjával lealázna sok (gyakorlatilag mindegyik) hazai popénekest és megasztárt, pedig leginkább ő jött rock/hard rock/progresszív rock vonalról. Rengeteg ismert és sikeres zenekarban megfordult, hogy csak párat említsek, King Crimson, Uriah Heep, Roxy Music. Ebből már sejteni lehet, hogy összességében számtalan lemezen közreműködött.

A most megjelenő CD/DVD kombón az eredeti felállás látható/hallható. A koncert anyaga a “Phoenix” lemez anyagára épül, és ez igen szimpatikus. Remek, energikus dalok, nagyon jól felvéve. Nincs értelme egyenként sorolni a dalokat, mind jó, kivéve a studiós bonus track előtti, a koncertet záró Heat of the Moment-et. Hiába, minden zenekarnak szüksége van egy slágerre a befutáshoz, amitől utána nem tud megszabadulni pedig fennállása leggyengébb dala :). A CD-n sikerül visszaadni az eredeti koncerthangulatot, élvezet hallgatni a dalokat, amelyek a hard rock/pop határvonalán lavíroznak, de erőteljességükkel mégiscsak a rock műfajt erősítik. Emellett az Asia egyénisége, egyedei jellege is remekül “átjön” a dalokon, fiatal zenekarok nem képesek ennyire egyedit alkotni manapság. A dalok pop-ba fordulását bocsássuk meg a zenészeknek, nem állna jól 60 körüli zenészeknek a keménykedés és a pózolás.

Tegyük ezt a CD/DVD kiadványt egy külön kategóriába, hiszen semmiképp sem metál, de igazi rocktörténet a műfaj gyökeréig visszanyúlva, érdekesség, hibátlan, élvezetes felvétel a maga dallamos-rock műfajában a világ legjobb zenészeitől.

Tracklist:

1. Only Time Will Tell
2. Time Again
3. An Extraordinary Life
4. My Own Time
5. Open Your Eyes
6. Fanfare For The Common Man
7. Here Comes That Feeling
8. Never Again
9. The Heat Goes On
10. Sole Survivor
11. Don t Cry
12. Heat Of The Moment
13. Midnight Sun (Bonus track)

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek